Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ (Εσωτερική Αγορά και Βιομηχανία), που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου διεξήχθη συζήτηση με θέμα «Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ανταγωνιστικότητας», σε συνέχεια της ομώνυμης έκθεσης του πρώην Ιταλού Πρωθυπουργού Mario Draghi. Ο κ. Παναγίδης σε παρέμβασή του συμφώνησε με τα κύρια μηνύματα της έκθεσης Draghi και την ανάγκη άμεσης και αποφασιστικής δράσης και διαθρωτικών αλλαγών για να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ στην παγκόσμια σκηνή. Επεσήμανε ιδιαίτερα τη σημασία να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ενέργειας, προώθηση της καινοτομίας και επίτευξη της πράσινης μετάβασης. Συμφώνησε επίσης στην ενίσχυση της χρηματοδότησης και βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη για μείωση του διοικητικού άχθους για τις επιχειρήσεις. Επεσήμανε επίσης τη σημασία που αποδίδει η Κύπρος σε τομείς όπως οι αερομεταφορές και η ναυτιλία, σημειώνοντας την προτεραιότητα μας για προσιτή, αξιόπιστη και αποτελεσματική συνδεσιμότητα. Υποστήριξε ακόμη την πρόθεση της Επιτροπής να παρουσιάσει μια Νέα Συμφωνία για την Ανταγωνιστικότητα.
Κατά τη δεύτερη συζήτηση πολιτικής με θέμα «Το πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων και η συνεισφορά του στους στόχους πολιτικής της ΕΕ», ο κ. Παναγίδης ανέφερε ότι η Κύπρος είναι πρόθυμη να συζητήσει τις εισηγήσεις για τη συλλογική χρηματοδότηση στην έκθεση Draghi αλλα και στην έκθεση Letta για την ενιαία αγορά. Πρόσθεσε ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις θα μελετηθούν όταν αυτές υποβληθούν. Παράλληλα, επισήμανε τον κίνδυνο διατάραξης του ανταγωνισμού εντός της ΕΕ από την παρατεταμένη χαλάρωση των μέτρων που αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις.
Το Συμβούλιο συζήτησε επίσης θέμα που έθεσε η Γερμανία σχετικά με την αναγκαιότητα επαναξιολόγησης της ενοποιημένης προσέγγισης των κρατών μελών (ΚΜ) σχετικά με την εφαρμογή των προτύπων της ΕΕ που αφορούν το ηλεκτρονικό εμπόριο. Η μεγάλη διείσδυση των πλατφόρμων ηλεκτρονικού εμπορίου από τρίτες χώρες ανησυχεί αρκετά Κράτη Μέλη, αφού αυτό το φαινόμενο φαίνεται να επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το εμπόριο.
Τέλος, κατά τη διάρκεια άτυπου γεύματος εργασίας, έγινε συζήτηση γύρω από τους τρόπους με τους οποίους οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) μπορούν να επωφεληθούν αποτελεσματικότερα από τα πλεονεκτήματα της Ενιαίας Αγοράς.
Βρυξέλλες, 26 Σεπτεμβρίου 2024