- Έναρξη διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο για τη «μελλοντική σχέση»
Σαφή όρια επιχειρεί να θέσει η Ε.Ε ενόψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων με το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφορικά με τη «μελλοντική σχέση» που θα διέπει τα δύο μέρη. Οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επεδίωξαν να στείλουν ένα σαφές μήνυμα προς το Λονδίνο, καθώς όλα δείχνουν ότι οι διαπραγματεύσεις στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2020, θα είναι «ιδιαιτέρως ζωηρές». Οι επικεφαλής των τριών θεσμικών οργάνων Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Νταβίντ Μαρία Σασόλι, ανέδειξαν μεν την ανάγκη μιας στενής μελλοντικής σχέσης με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά την ίδια ώρα επεχείρησαν να θέσουν σαφείς προϋποθέσεις, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «το πόσο στενή θα είναι η εν λόγω εταιρική σχέση εξαρτάται από τις αποφάσεις που μένει ακόμη να ληφθούν, καθώς κάθε επιλογή έχει τις συνέπειές της». Επεσήμαναν:
- Χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων, δεν μπορεί να υπάρξει ελεύθερη κυκλοφορία κεφαλαίων, αγαθών και υπηρεσιών.
- Χωρίς ισότιμους όρους ανταγωνισμού στους τομείς του περιβάλλοντος, της εργασίας, της φορολογίας και των κρατικών ενισχύσεων δεν μπορεί να υπάρχει η υψηλότερης ποιότητας πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
- Χωρίς την ιδιότητα μέλους, δεν μπορεί να διατηρήσει κανείς τα οφέλη που απολαμβάνουν τα μέλη.
Παράλληλα, φρόντισαν να υπογραμμίσουν ότι «κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, μηνών και ετών θα πρέπει να χαλαρώσουμε ορισμένα από τα νήματα που έχουν υφανθεί προσεκτικά και συνδέουν την Ε.Ε και το Ηνωμένο Βασίλειο εδώ και πέντε δεκαετίες. Και, καθώς το πράττουμε αυτό, θα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να χαράξουμε μαζί μια νέα κοινή πορεία ως σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι».
Από την κοινή τοποθέτηση των ηγετών των τριών κύριων θεσμικών οργάνων της Ε.Ε, καθίστανται σαφείς και οι τομείς στους οποίους επικεντρώνεται η Ένωση για τη μελλοντική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Διαμηνύουν ότι «παρόλο που το Ηνωμένο Βασίλειο θα πάψει να είναι μέλος της ΕΕ, θα παραμείνει μέρος της Ευρώπης. Η κοινή μας γεωγραφία και ιστορία, καθώς και οι δεσμοί μας σε τόσο πολλούς τομείς, αναπόφευκτα μας συνδέουν και μας καθιστούν φυσικούς συμμάχους», προσθέτουν οι ηγέτες των τριών θεσμικών οργάνων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Θα εξακολουθήσουμε να συνεργαζόμαστε στους τομείς των εξωτερικών υποθέσεων, της ασφάλειας και της άμυνας, με κοινούς σκοπούς και αμοιβαία συμφέροντα. Αλλά θα το πράξουμε με διαφορετικούς τρόπους».
Οι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και της Ευρωβουλής αναγνωρίζουν πάντως τον βαθμό δυσκολίας των επικείμενων διαπραγματεύσεων με το Λονδίνο, αναφέροντας ότι «δεν υποτιμούμε το έργο που έχουμε μπροστά μας, αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι με καλή θέληση και αποφασιστικότητα μπορούμε να οικοδομήσουμε μια θετική και ουσιαστική εταιρική σχέση διαρκείας».
Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εξωτερικών, με γραπτή ανακοίνωση στις 31 Ιανουαρίου υπογραμμίζει ότι «η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ε.Ε που απολαμβάνει και μακροχρόνιων δεσμών με το Ηνωμένο Βασίλειο, υποστηρίζει ενεργά την προσπάθεια για μια φιλόδοξη, ευρεία, βαθιά και αμοιβαία επωφελή μελλοντική σχέση, με γνώμονα το συμφέρον της Ε.Ε, όλων των κρατών μελών, και των πολιτών μας. Όπως σημαντικότατο ρόλο κατά τη διαπραγμάτευση και ολοκλήρωση της Συμφωνίας Αποχώρησης διαδραμάτισε η αρραγής ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι η ηγεσία όλων των κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, είναι αποφασισμένη να τη διατηρήσει και κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική εταιρική σχέση», αναφέρει με νόημα η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Σημειώνεται ότι η μεταβατική περίοδος δύναται να επιμηκυνθεί κατά ένα ή δύο έτη, εάν και εφόσον η Βρετανία υποβάλει σχετικό αίτημα πριν το τέλος του Ιουνίου 2020, κάτι πάντως που στη παρούσα φάση απορρίπτει το Λονδίνο.
05 Φεβρουαρίου 2020