- Νίκος Νουρής: Μας άκουσαν, κατάλαβαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και είναι στο πλευρό μας
Μνημόνιο Συναντίληψης σε τρεις άξονες υπέγραψαν Κυπριακή Δημοκρατία και Ε.Ε στο μεταναστευτικό, «γυρνώντας μαζί σελίδα», για τη «διαχείριση ενός προβλήματος που έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις και δημιουργεί ένα δυσανάλογο βάρος διαχείρισης στην Κύπρο». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά, ο οποίος επισκέφθηκε τη γραμμή αντιπαράταξης στην Κύπρο και επεσήμανε ότι «δεν μπορεί κανένας να καταλάβει την πράσινη γραμμή αν δεν πάει εκεί». Σημείωσε ακόμη ότι πρόκειται για μια αχανή έκταση, χωράφια, περάσματα και ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός τεχνολογικών και άλλων μέσων, που ήδη δρομολογήθηκαν και θα επιτρέπουν την παρακολούθηση και την αυστηροποίηση των διαδικασιών διέλευσης.
Σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, οι τρεις άξονες του Μνημονίου Συναντίληψης, αφορούν:
- Τα σημεία εκκίνησης και προέλευσης των μεταναστευτικών ροών, κάτι που απαιτεί άμεση δράση, την οποία δεσμεύτηκε προσωπικά ότι θα αναλάβει με σχετικές πρωτοβουλίες και προς την κατεύθυνση της Τουρκίας. Επί του προκειμένου, ο κ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι στο παρελθόν είχε βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης με την Τουρκία και άλλες χώρες προέλευσης που «μας επέτρεψε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα φαινόμενα».
- Το δεύτερο πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Σχοινά, είναι «να βοηθήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει τις δομές υποδοχής και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, με την ιδιαιτερότητα βεβαία της πράσινη γραμμής».
- Το τρίτο και εξίσου βασικό στοιχείο αυτής της νέας πρωτοβουλίας, σημείωσε, είναι η υιοθέτηση ενός ενισχυμένου κύματος επιστροφών των μεταναστών στις χώρες προέλευσης τους, οι οποίοι δεν έχουν λόγο να βρίσκονται υπό τη νόμιμη προστασία της Ε.Ε, με το καθεστώς ασύλου.
«Σε αυτούς τους τρεις άξονες θα δουλέψουμε μαζί Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Κυπριακή Δημοκρατία, χέρι με χέρι», διαμήνυσε ο κ. Σχοινάς.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής χαρακτήρισε την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ένωσης ως την «πλέον τρανή απόδειξη, ότι η Ευρώπη είναι εδώ». Πρόσθεσε ότι «μας άκουσαν, κατάλαβαν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε και είναι στο πλευρό μας».
Επί της ουσίας, ο ΥΠΕΣ υπογράμμισε ότι μέσα από την ακτινογράφηση του προβλήματος ξέρουμε πλέον ξεκάθαρα τη γενεσιουργό αίτια του προβλήματος και αυτή ακούει στο όνομα Τουρκία». Πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που γνωρίζουμε από πού προέρχονται και ποιες βεβαίως είναι οι δυνατότητές μας, αφού δεν υπάρχει συνεργασία με την Τουρκία, εστιάζουμε το ενδιαφέρον και τα αιτήματά μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πολύ συγκεκριμένα θέματα», ανάφερε. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΥΠΕΣ έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα το ζήτημα της διαχείρισης της πράσινης γραμμής. Αφού σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, παρέπεμψε «στη Λιθουανία, στην Πολωνία, στην Εσθονία και σε άλλες χώρες», τονίζοντας ότι «η αναγκαιότητα ύπαρξης φυσικών εμποδίων λειτουργεί και είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τις διελεύσεις». Ο ΥΠΕΣ αναφέρθηκε στην τεχνολογία που απαιτείται για υποστήριξη του όλου εγχειρήματος, ως επίσης στην ανάγκη για επιτήρηση, προσθέτοντας ότι όλα αυτά συνιστούν τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούμε στο θέμα της πράσινης γραμμής.
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των επιστροφών, ο κ. Νουρής ανέφερε ότι ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη σύναψη συμφωνιών με αριθμό τρίτων χωρών που δεν συνεργάζονται, συμπληρώνοντας πως αυτό είναι αίτημα και των 27 κρατών μελών. Αν δεν υπάρξουν εκροές, επεσήμανε ο κ. Νουρής, τότε θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια χώρα όπως η Κύπρος, που δεν ανήκει στον χώρο του Σένγκεν και που είναι αποκλεισμένη από τη θάλασσα.
Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπέγραψαν η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ίλβα Γιόχανσον, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαδικτυακά σε απευθείας σύνδεση, και ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η τελετή υπογραφής έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά. To Μνημόνιο συνυπογράφουν επίσης και οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (ΕUAA), Frontex και Europol.
Συμφωνίες Κύπρου με FRONTEX και Βέλγιο
Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής και ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTEX Fabrice Leggeri υπέγραψαν στις 4 Μαρτίου στις Βρυξέλλες, Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης (σε συνέχεια του Μνημονίου Συναντίληψης Ε.Ε-Κύπρου), θέτοντας τη συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας και του FRONTEX σε νέα βάση και ενισχύοντας σημαντικά την υποστήριξη και τις επιχειρήσεις του οργανισμού στην Κύπρο.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, ευχαριστώντας τον Εκτελεστικό Διευθυντή Fabrice Leggeri για τη στήριξη που παρέχεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανακοίνωσε τη δημιουργία γραφείου επιστροφών στη Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών με στόχο τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης της βοήθειας που ο FRONTEX θα παράσχει, ώστε να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, αλλά και να συντμηθούν οι χρόνοι.
Σε μια άλλη εξέλιξη ο Υπουργός Εσωτερικών είχε συνάντηση την ίδια ημέρα, στο Υπουργείο Εσωτερικών του Βελγίου, με τον Βέλγο ομόλογο του Sammy Mahdi, αρμόδιο για θέματα Ασύλου και Μετανάστευσης με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη συνεργασία των δύο χωρών σε θέματα επιστροφών υπηκόων του Κονγκό στη χώρα τους. Όπως αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση, «με τη συνδρομή της Βελγικής κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε μια πρώτη κοινή πτήση επιστροφής στο Κογκό, ενώ οι δύο Υπουργοί συμφώνησαν στην αύξηση του αριθμού των πτήσεων ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να βοηθηθεί η Κύπρος στην οποία το τελευταίο διάστημα καταγράφεται αυξημένος αριθμός αφίξεων από τη χώρα αυτή».
6 Απριλίου 2022