- Η Διάσκεψη της Ρώμης θέτει κατευθυντήριες γραμμές για συνεργασία με τρίτες χώρες, καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων, νόμιμη μετανάστευση
- Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Ολιστική αντιμετώπιση των αιτιών που προκαλούν το φαινόμενο-Η Κύπρος για έκτη χρονιά πρώτη σε αιτήσεις διεθνούς προστασίας
Τρεις άξονες για διαχείριση του μεταναστευτικού ανέδειξε η Διάσκεψη της Ρώμης, στην οποία συμμετείχαν κράτη «πρώτης γραμμής» στην υποδοχή μεταναστών, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, οι ηγέτες της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ως επίσης και αρχηγοί χωρών από τις οποίες προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών, στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Όπως επεσήμανε σε γραπτή δήλωση η Ιταλική Κυβέρνηση «η Διάσκεψη στοχεύει στη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου, την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται σε ένα νέο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των κρατών». Το τρίπτυχο της όλης προσπάθειας συμπληρώνουν οι πολιτικές ελέγχου για νόμιμη μετανάστευση, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της αγοράς εργασίας κάθε χώρας.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε την Τυνησία και εξέφρασε την ελπίδα όπως το μνημόνιο της χώρας με την Ε.Ε, αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες τρίτες χώρες. Το εν λόγω μνημόνιο συναντίληψης υπογράφηκε λίγες μέρες πριν από τη Διάσκεψη της Ρώμης και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς για οικονομική βοήθεια της χώρας με 900 εκατομμύρια ευρώ, για κάλυψη δημοσιονομικών αναγκών με 150 εκατομμύρια και για διαχείριση των συνόρων και για πάταξη του λαθρεμπορίου με την παραχώρηση κονδυλίων 105 εκατομμυρίων ευρώ.
Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η Κύπρος μαζί με άλλα τέσσερα μεσογειακά κράτη μέλη της Ε.Ε, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, βρίσκονται σε αυτή τη Σύνοδο, μαζί, για πρώτη ενδεχομένως φορά, με τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων από τις χώρες όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση, με όλους τους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη, επιδιώκεται μια συνολική διαχείριση της μετανάστευσης, αντιμετωπίζοντας «τα αίτια και τις γενεσιουργές αιτίες που οδηγούν όλους αυτούς τους υπηκόους των κρατών που βρίσκονται εδώ, να μεταναστεύουν προς την Ευρώπη». Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντική την παρουσία στη Διάσκεψη, ευρωπαϊκών και διεθνών οικονομικών οργανισμών, εκφράζοντας την προσδοκία στήριξης των χωρών αυτών, προκειμένου να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και να τερματιστούν οι μεταναστευτικές ροές.
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό ζήτημα και μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υπενθύμισε ότι τα τελευταία έξι χρόνια, η Κύπρος είναι σταθερά το κράτος μέλος της Ε.Ε με τον υψηλότερο αριθμό νέων αιτήσεων ασύλου, για διεθνή προστασία (κατ’ αναλογία πληθυσμού).
ΥΠΕΣ: Ενεργότερη δράση προς τρίτες χώρες
Ανάληψη ενεργότερης δράσης προς τα τρίτα κράτη, που αποτελούν τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των παράτυπων μεταναστών, ζήτησε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, στο πλαίσιο παρέμβασής του, στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, στην Ισπανία (20-21 Ιουλίου). Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, ο κ. Ιωάννου επεσήμανε την ανάγκη «ολιστικής διαχείρισης της μετανάστευσης», σημειώνοντας ότι η Κύπρος έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως η επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιορίζεται στα μέτρα καταστολής που λαμβάνονται στα κράτη-μέλη. Έχοντας να αντιμετωπίσουμε ένα διεθνές φαινόμενο, πρόσθεσε ο ΥΠΕΣ, θα πρέπει να υιοθετηθούν στοχευμένα μέτρα εκ μέρους της Ένωσης, στο πλαίσιο της εξωτερικής διάστασης, που κύριο στόχο θα έχουν τη μείωση και την πρόληψη των μεταναστευτικών εισροών, ώστε να καθίσταται δυνατή η διαχείρισή τους από τα κράτη-μέλη πρώτης υποδοχής.
Ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε εκτενώς στην στην αυξητική τάση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, σημειώνοντας την αναγκαιότητα για ανάληψη μιας πιο ενεργούς δράσης προς τις τρίτες χώρες που αποτελούν τις κύριες χώρες προέλευσης και διέλευσης των παράτυπων μεταναστών. Στόχος, όπως εξήγησε, είναι η οικοδόμηση σχέσεων και παροχή κινήτρων σε αυτές τις τρίτες χώρες, ούτως ώστε να ενεργούν ως εταίροι της Ευρώπης σε αυτή την προσπάθεια.
Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε παράλληλα τη σημασία των σχεδίων δράσης και κατ’ επέκταση την ανάγκη για ταχεία ολοκλήρωση του ειδικού Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, υποδεικνύοντας ότι η ισχύς των κρατών μελών κάτω από την ομπρέλα της Ένωσης πολλαπλασιάζεται και επομένως η επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών θεσμικά από την Ε.Ε.
Στο Άτυπο Συμβούλιο, οι ΥΠΕΣ των 27 κρατών-μελών συζήτησαν για τα επόμενα βήματα που απαιτούνται αναφορικά με την ολοκλήρωση του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, και συγκεκριμένα επί της πρότασης κανονισμού για τη διαχείριση κρίσεων και την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης.
25 Ιουλίου 2023