- Εύσημα στη Λευκωσία από τον Αντιπρόεδρο Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά-Προς εκταμίευση 50 εκατ. ευρώ και συμφωνία με Λίβανο
- Ενθαρρυντικά τα στοιχεία επιστροφών αλλά δεν εφησυχάζουμε διαμηνύει ο ΥΠΕΣ-Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ζήτησε επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας
«Η μικρή Κύπρος αναδεικνύεται σε έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή επιστροφών με πολύ σημαντικές επιτυχίες» στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, δήλωσε από τη Λευκωσία ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, προσεγγίζοντας με θετικό φακό αιτήματα της κυπριακής Κυβέρνησης και εξαγγέλλοντας τη λήψη απόφασης από το Κολέγιο Επιτρόπων για εκταμίευση 50 εκατομμυρίων ευρώ, προς την Κύπρο. Ο κ. Σχοινάς διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν δρομολογεί συμφωνία μεταξύ Ε.Ε-Λιβάνου, κάτι που αποτελεί αίτημα της Λευκωσίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παράτυπη μετανάστευση από τη χώρα, ως επίσης και ότι έχει αρχίσει μια συζήτηση για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Άσυλο, σημειώνοντας πάντως ότι πρόκειται για μια «σύνθετη διαδικασία».
Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου, σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη διάθεση και την πρόθεση δρομολόγησης μιας ευρωπαϊκής συμφωνίας με τον Λίβανο. Ανέφερε ότι «είναι πολλά τα δεδομένα που πρέπει να αξιολογηθούν. Αλλά τουλάχιστον ξεκίνησε η διαδικασία, και είναι αυτό που και εμείς ζητούσαμε, να υπάρξει περισσότερη στήριξη στον Λίβανο, διότι η περισσότερη έμπρακτη στήριξη στον Λίβανο θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα για την Κύπρο, αλλά και για την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε θέματα παράτυπων μεταναστών που φτάνουν μέσω των θαλάσσιων οδών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΣ.
Οι τοποθετήσεις του Αντιπρόεδρου της Κομισιόν και του Υπουργού Εσωτερικών έγιναν μετά από διυπουργική συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και οι Υπουργοί Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μηχαηλίδου, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτζιώτης, Υγείας Μιχάλης Δαμιανός και οι Υφυπουργοί Κοινωνικής Πρόνοιας Μαριλένα Ευαγγέλου και Πολιτισμού Βασιλική Κασσιανίδου.
Σε γραπτή δήλωση, μετά τη συνάντηση, ο ΥΠΕΣ Κωνσταντίνος Ιωάννου εξέφρασε ικανοποίηση για τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, σημειώνοντας παράλληλα ότι «το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει». Επεσήμανε ότι «τα στοιχεία των τελευταίων μηνών είναι ενθαρρυντικά, αλλά όχι και δεδομένα» και υπογράμμισε ότι «οι γεωπολιτικές εξελίξεις, οι ασταθείς και ευμετάβλητες συνθήκες στη γειτονιά μας και άλλοι εξωγενείς και απρόβλεπτοι παράγοντες δεν επιτρέπουν επ’ ουδενί τον εφησυχασμό μας».
Στη γραπτή δήλωσή του, ο ΥΠΕΣ τόνισε ότι στη διυπουργική συνάντηση, τέθηκαν τα εξής ζητήματα ενώπιον του Αντιπροέδρου της Κομισιόν:
- «Ενημερώσαμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη δήλωση, «τον κ. Σχοινά για την ουσιαστική βελτίωση που καταγράφεται στην Κύπρο σε σχέση με τις παράτυπες διελεύσεις μεταναστών μέσω της Πράσινης Γραμμής, απόρροια δέσμης στοχευμένων μέτρων που εφαρμόσαμε. Η εφαρμογή των μέτρων αυτών σε συνδυασμό με την υλοποίηση των πολιτικών που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο είχαν ως αποτέλεσμα την εν πολλοίς επίλυση του προβλήματος, με τη δραματική μείωση στις ροές παράτυπων μεταναστών μέσω των κατεχομένων, κυρίως κατόχων καλούμενης φοιτητικής θεώρησης».
- «Ο κ. Σχοινάς έτυχε εκτενούς ενημέρωσης για τη δυσμενή θέση, στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, εξαιτίας των μαζικών αφίξεων Σύρων υπηκόων μέσω θαλάσσιων οδών», αναφέρει στη γραπτή του δήλωση ο ΥΠΕΣ, προσθέτοντας ότι «είναι για αυτόν τον λόγο που θέτουμε επιτακτικά στα αρμόδια Σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης την πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για επαναξιολόγηση του καθεστώτος της Συρίας. Η πρότασή μας για επανεξέταση των δεδομένων στη βάση των σημερινών πραγματικοτήτων που επικρατούν στη χώρα και ο καθορισμός, έστω σε πιλοτική φάση, συγκεκριμένων περιοχών ως ασφαλών, φαίνεται να κερδίζει έδαφος ανάμεσα στους υπόλοιπους εταίρους μας», προστίθεται στη γραπτή ανακοίνωση, σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι υπό αυστηρές προϋποθέσεις επιστροφές Σύρων υπηκόων θα αποσυμφορήσουν τα συστήματα υποδοχής και φιλοξενίας μας και θα συμβάλουν στην επιτυχή εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών για την ενσωμάτωση των μεταναστών». Απαντώντας σε ερώτηση επί του προκειμένου, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι εκφράζονται από κράτη-μέλη κάποιοι ενδοιασμοί ζητώντας περισσότερο χρόνο ώστε να αξιολογηθεί η κατάσταση στο έδαφος της Συρίας.
- Στη γραπτή δήλωση επισημαίνεται ακόμη ότι η Λευκωσία αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμβολή της Europol και του Frontex, αλλά και στην ενίσχυση της συνεργασίας με τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, όπως είναι ο Λίβανος και η Αίγυπτος. Τονίζεται δε χαρακτηριστικά ότι «κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, τέθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η ανάγκη μεγαλύτερης εμπλοκής των αρμόδιων Οργάνων αστυνόμευσης και φύλαξης των συνόρων της Ένωσης, ώστε να επιτυγχάνεται αποτελεσματικότερη επιτήρηση και έλεγχος δια μήκους της θαλάσσιας οδού της Ανατολικής Μεσογείου».
- Συζητήθηκε επίσης στην παρουσία των αρμόδιων Υπουργών και Υφυπουργών «η πολιτική που προωθεί η Κυβέρνηση για την κοινωνική και διαπολιτισμική ένταξη των μεταναστών. «Γνωρίζουμε», όπως αναφέρεται, «ότι η Επιτροπή θέτει ψηλά στις προτεραιότητές της τις στρατηγικές ενσωμάτωσης των νόμιμων μεταναστών και, ως Κυπριακή Δημοκρατία, ευθυγραμμιζόμαστε με τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις μας». Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση «ανάπτυξε στον κ. Σχοινά το σχέδιο δράσης, που έχει εκπονηθεί και το οποίο εδράζεται σε πέντε πυλώνες, εκείνους της εκπαίδευσης, της υγείας, της στέγασης, της εργασίας και των δεξιοτήτων. Μέσω 50 δράσεων που επεκτείνονται σε όλο το φάσμα της κοινωνίας και της οικονομίας, φιλοδοξούμε να αυξήσουμε τον βαθμό ένταξης μεταναστών στην κυπριακή ζωή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γραπτή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών, Κωνσταντίνου Ιωάννου.
Οικονομική στήριξη από Ε.Ε
Ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ανέφερε ότι «έχουμε χρηματοδοτήσει πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ για δαπάνες στα κέντρα υποδοχής, στα σύνορα και σε όλες τις σχετικές με το μεταναστευτικό πτυχές». Πρόσθεσε ότι «τις επόμενες βδομάδες το Κολέγιο των Επιτρόπων θα αποφασίσει και θα εκταμιεύσει ακόμα 50 εκατομμύρια στην Κύπρο», σημειώνοντας ότι «γι αυτόν τον σκοπό, δουλεύουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες για καλύτερες συνθήκες υποδοχής, κυρίως στα ασυνόδευτα ανήλικα».
Σε ερώτηση εάν η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία είναι κάτι που λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν από την Ε.Ε, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι στην Κύπρο «δεν είχαμε μια μαζική εργαλειοποίηση, αλλά είχαμε μια πολύ ανησυχητική ροή μέσω της Πράσινης Γραμμής, μέσα από ένα οργανωμένο κύκλωμα που ξεκινούσε από την Αφρική, περνούσε από το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ακουμπούσε τα κατεχόμενα και τα λεγόμενα πανεπιστήμια. Ήταν μια αλυσίδα, η οποία πίεζε την Κύπρο μέσω της Πράσινης Γραμμής. Δουλέψαμε πολύ καλά, πολύ συντονισμένα, πολύ εστιασμένα και κατορθώσαμε να σταματήσουμε αυτή την αλυσίδα», υπογράμμισε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
2 Απριλίου 2024