- Εύσημα στη Λευκωσία από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) Hans Leijtens
- Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Ιωαννίδης υπογράμμισε ότι η αύξηση των αριθμών επιστροφών έγινε εφικτή με την υποστήριξη του Frontex
«Εντυπωσιασμένος» από τον τρόπο συνεργασίας των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), εμφανίστηκε ο Εκτελεστικός του Διευθυντής κ. Hans Leijtens, παραπέμποντας στην αύξηση των αριθμών επιστροφών, κάτι για το οποίο απένειμε εύσημα στην Κύπρο.
Ο κ. Leijtens πραγματοποίησε επίσκεψη στη νήσο και, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υφυπουργό Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρα Νικόλα Ιωαννίδη, ανέφερε ότι η συνεργασία των κυπριακών Αρχών και του Frontex αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα που αντανακλά το εύρος συνεργασίας που μπορούν να αναπτύξουν οι ευρωπαϊκές δυνάμεις και οι εθνικές δυνάμεις, δίνοντας αξιοσημείωτα αποτελέσματα, με επίκεντρο τις επιστροφές. «Η Κύπρος», πρόσθεσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Frontex, «είναι μια από τις χώρες με τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη και πραγματικά πρέπει να επαινέσω το επίπεδο επαγγελματισμού, την αφοσίωση και τη δέσμευση της Κυπριακής Αστυνομίας», σημειώνοντας παράλληλα ότι στην Κύπρο υπάρχουν περίπου 50 μέλη του Frontex. Εξήγησε ότι από το 2019, ο Frontex λειτουργεί στο πλαίσιο ενός αποκεντρωμένου μοντέλου, τονίζοντας ότι υπάρχει συγκεκριμένη ομάδα που εργάζεται για την Ελλάδα και την Κύπρο. Αυτό, σημείωσε, σημαίνει ότι θα υπάρχει εδώ ένα συγκεκριμένο γραφείο που θα επανδρώνεται από τον Frontex, το οποίο θα είναι σε θέση να συνεργαστεί με τις τοπικές Αρχές. Σύμφωνα με τον κ. Leijtens, εάν κριθεί ότι υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες ή σε περίπτωση που συμβεί κάτι κοντά στην περιοχή της Κύπρου, που θα συνιστούσε απειλή για τα ευρωπαϊκά σύνορα στην Κύπρο, τότε ο Οργανισμός είναι σε θέση να στείλει περισσότερες δυνάμεις.
Ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Ιωαννίδης σημείωσε ότι η αύξηση του αριθμού επιστροφών, η οποία έχει επιτευχθεί από την Κύπρο, κατέστη εφικτή με τη στήριξη του Frontex. Πρόσθεσε ότι «πρέπει να διατηρήσουμε χαμηλά τους αριθμούς, προκειμένου να διατηρήσουμε ένα βιώσιμο σύστημα ασύλου, να προσφέρουμε επαρκή προστασία σε όσους έχουν ανάγκη». Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιωαννίδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Frontex για τη συμβολή «στις διαδικασίες ελέγχου και συνοριακών διαδικασιών», ενώ τόνισε ότι συμφώνησαν με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κ. Hans Leijtens στη συνέχιση της συνεργασία αυτής, «υπό το πρίσμα των νέων προκλήσεων σχετικά με την εφαρμογή του Συμφώνου της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο».
Αναφερόμενος στις εξελίξεις που σημειώθηκαν στη Συρία, με την πτώση του καθεστώτος Assad, ο Υφυπουργός ανέφερε ότι πρισσότεροι από 1.800 Σύροι υπήκοοι που βρίσκονται στην Κύπρο είτε έχουν αποσύρει τις αιτήσεις τους για άσυλο είτε έχουν ανακαλέσει το καθεστώς διεθνούς προστασίας, ενώ περίπου 1.400 έχουν ήδη αναχωρήσει οικειοθελώς για τη χώρα τους.
Κόμβοι επιστροφών σε τρίτες χώρες
Αναφερόμενος στο σχέδιο πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία κόμβων επιστροφών σε τρίτες χώρες, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Ιωαννίδης διευκρίνισε ότι «είναι μια ιδέα που συζητήσαμε με άλλα κράτη μέλη και την [Ευρωπαϊκή] Επιτροπή», είπε, εξηγώντας ότι αφορά σε περιπτώσεις που είναι δύσκολο να επαναπατριστούν αιτούντες άσυλο, των οποίων οι αιτήσεις έχουν απορριφθεί τελεσίδικα, και συνεπώς πρέπει να φύγουν από το έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρόσθεσε ότι η δημιουργία κόμβων σε τρίτες χώρες αποτελεί μια ιδέα, προκειμένου να φιλοξενηθούν μέχρι να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην πατρίδα τους. Διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν έχει ξεκινήσει καμία συζήτηση με τρίτες χώρες επί του προκειμένου ζητήματος και ότι πάγια θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η δημιουργία κόμβων επιστροφών πρέπει να είναι σύμφωνη με το διεθνές και ενωσιακό δίκαιο. Πρόσθεσε ότι η θέση μας είναι ξεκάθαρη επ’ αυτού και ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα κανενός ατόμου, ή να δημιουργηθεί κίνδυνος απάνθρωπης μεταχείρισης οποιουδήποτε προσώπου.
20 Μαρτίου 2025