Καθολική ήταν η στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατά το χθεσινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις Βρυξέλλες, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 21 Ιουνίου 2019, στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτηθείς αν υπήρξαν διαφωνίες από κάποιες χώρες ως προς τις αναφορές για την Κύπρο στο κείμενο Συμπερασμάτων είπε ότι καμιά χώρα δεν διαφώνησε, σημειώνοντας ότι υπήρξε «καθολική στήριξη».
Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι όπως ρητά αναφέρεται στο κείμενο, το ταχύτερο δυνατόν θα πρέπει να ληφθούν τα μέτρα ή εισηγήσεις λήψης μέτρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Εξωτερικής Δράσης, ανάλογα με την αρμοδιότητα της κάθε μιας.
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι παρά τις ενδείξεις που είχε η Τουρκία για τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτή προχωρά σε πανηγυρισμούς και εντείνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και ερωτηθείς αν ο ίδιος εκτιμά πως θα υπάρξει κάποιο θερμό επεισόδιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θεωρώ ότι ένα θερμό επεισόδιο είναι κάτι που μπορεί να αναμένουμε. Βεβαίως καμιά φορά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε την αλαζονεία ή το απρόβλεπτο των συμπεριφορών κάποιων χωρών».
Πρόσθεσε ότι «οι πανηγυρισμοί ήταν εκείνοι που έπεισαν τους Ευρωπαίους εταίρους μας να κατανοήσουν ότι άλλα λέγουν προς αυτούς οι Τούρκοι όταν συνομιλούν μαζί τους και άλλα πράττουν.
Δεν παραγνωρίζουμε τις συμπεριφορές της Τουρκίας λαμβάνοντας υπόψη και τις σχέσεις που έχουν ή δεν έχουν, ή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ως αποτέλεσμα των συμπεριφορών της με παραγνώριση χωρών συμμάχων και δεν θέλω να δώσω συγκεκριμένα παραδείγματα».
Επεσήμανε, ωστόσο, ότι τα μέτρα δεν αποτελούν αυτοσκοπό, αλλά «είναι το μήνυμα που θέλουμε να λάβει η Τουρκία ότι, αν διατηρεί ακόμα ευρωπαϊκούς προσανατολισμούς θα πρέπει να προσαρμοστεί με τις αρχές και αξίες της ΕΕ».
Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι η Τουρκία μέσω του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας «είχε επικοινωνία με μια σειρά χωρών (της ΕΕ) μεταφέροντας το μήνυμα πως η Τουρκία τάχα ενδιαφέρεται για την αποκλιμάκωση, αν αποδεχόμασταν την πρόταση του 2011 περί σύστασης επιτροπής κοινής διαχείρισης (του φυσικού πλούτου). Η δική μου απάντηση προς τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών ήταν ότι αυτή η πρόταση του 2011 εγκαταλείφθηκε πριν και πάνω από όλα από τους ίδιους Τούρκους και τους Τουρκοκυπρίους, αφού είχε επιτευχθεί σύγκληση όσον αφορά τις αρμοδιότητες διαχείρισης του φυσικού πλούτου της χώρας».
Πρόσθεσε ότι «και πέραν τούτου είναι και η από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, εις ένδειξη σεβασμού προς την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου, στο πρότυπο του νορβηγικού μοντέλου, στη βάση του οποίου δεν μπορεί να διατεθεί οποιοδήποτε κονδύλι από αυτό το ταμείο για αποπληρωμή δημόσιου χρέους ή και ακόμα και για εγγύηση δημόσιου χρέους. Ουδεμία επένδυση μπορεί να γίνει που να υπερβαίνει το 50% των αποθεματικών του Ταμείου. Συνεπώς, θα υπάρχει σταθερά ένα ποσό 50% από τις εισροές, από ενδεχόμενη εκμετάλλευση, ώστε να νιώθουν ασφαλείς οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας ότι ανάλογα με τη συμφωνία επιμερισμού των ωφελημάτων θα έχουν το δικό τους μερίδιο.
Συνεπώς, αυτό που ισχυρίζεται η Τουρκία και η παραδοξότητα να αναγνωρίζει ΑΟΖ σε ένα ψευδοκράτος που δεν αναγνωρίζεται από κανένα και να λέει ότι ενεργεί ως ενεργεί κατόπιν ‘αδειοδότησης’ του ψευδοκράτους και να ενεργεί με βάση την ‘αδειοδότηση’ του της ΑΟΖ ψευδοκράτους, αποτελούν αντιφατικότητα. Όλα αυτά είχαν συμβάλει στο να κατανοήσουν οι εταίροι μας».
Πρόσθεσε ότι την ώρα που συζητούσαν την κατάσταση στην Κύπρο, οι Τούρκοι προέβαιναν σε περαιτέρω προκλήσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον απόπλους του τουρκικού σκάφους «Γιαβούς» και μάλιστα σε τεμάχιο αδειοδοτημένο.
Ερωτηθείς τι σημαίνουν, αλλά και τι περιλαμβάνουν τα στοχευμένα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι διπλωματική γλώσσα επιβολής κυρώσεων. Τα μέτρα θα μελετηθούν από τις καθ’ ύλην αρμόδιες Επιτροπές, δηλαδή την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και θα υποβληθούν προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», είτε είναι μέτρα κατά ατόμων, είτε κατά εταιρειών, είτε κατά κράτους.
Πρόσθεσε ακόμα ότι θα εξεταστεί μια σειρά από θέματα που αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. «Αυτό που έχει σημασία είναι η τροχοδρόμηση της διαδικασίας», σημείωσε ο Πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι θα διαφανεί τις επόμενες βδομάδες πώς θα αντιδράσουν οι Επιτροπές.
Είπε, εξάλλου, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν «θα παρακολουθούν στενά και θα γίνεται θεώρηση για το ποια πρόοδος έχει επιτευχθεί ή όχι, ή το πόσο οπισθοδρόμησε η χώρα που είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις προειδοποιήσεις».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι «στόχος δεν είναι να επιβληθούμε. Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η διεθνής τάξη, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα δημιουργικό διάλογο».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Τουρκία, παρά τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά της, κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσει ότι δεν είναι προς όφελος της αυτή η προκλητική συμπεριφορά και κυρίως σε ό,τι αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε αυτό αφορά την αναθεώρηση της τελωνειακής ένωσης είτε γενικότερα.
Τέλος, ερωτηθείς, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «δεν διαβλέπω θερμό επεισόδιο, διαβλέπω αρνητικές ενέργειες που θα κλιμακώνουν τις απειλές της Τουρκίας για τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, αλλά και πάλι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες ακόμα δυσκολίες στα όσα η Τουρκία αντιμετωπίζει σε διεθνές πεδίο ή και εσωτερικά».
Για να δείτε τη Συνέντευξη Τύπου πατήστε εδώ για το Μέρος Α και εδώ για το Μέρος Β.
Για το κείμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πατήστε εδώ.