- Μηνύματα του Προέδρου Χριστοδουλίδη με την ευκαιρία της επετείου της ημέρας της Ευρώπης
- Κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές με εκχώρηση μεγαλύτερου μέρους της εθνικής μας κυριαρχίας στα κοινά υπερεθνικά θεσμικά όργανα
- Η Κύπρος αρχίζει προετοιμασία ενόψει ανάληψης της προεδρίας Ε.Ε το 2026-Προς διορισμό Υφυπουργού Παρά τω Προέδρω για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αποκτήσει «ακόμη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, εάν προχωρήσει περαιτέρω η θεσμική της εμβάθυνση», εάν αποκτήσει ακόμη περισσότερες κοινές πολιτικές και «εάν τα κράτη-μέλη εκχωρήσουμε ακόμη μεγαλύτερο μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας στα κοινά μας υπερεθνικά θεσμικά όργανα». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης με την ευκαιρία της επετείου της ημέρας της Ευρώπης, στις 9 Μαΐου, δηλώνοντας «υπέρμαχος και θιασώτης μιας εξελικτικής, βήμα προς βήμα πορείας, με στόχο την οικοδόμηση μιας Ε.Ε με αμιγώς ομοσπονδιακά χαρακτηριστικά». Όπως ακριβώς οραματίστηκαν την Ομοσπονδιακή Ευρώπη ο Σουμάν και ο Μονέ, στις 9 Μαΐου 1950.
Μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης για την «Ημέρα της Ευρώπης» που διοργάνωσαν το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η οικοδόμηση μιας ομοσπονδιακής Ε.Ε είναι, κατά την άποψή μου, κάτι που επιτάσσει το συλλογικό μας συμφέρον στο σημερινό δύσκολο, και συνεχώς μεταβαλλόμενο παγκοσμιοποιημένο διεθνές πλαίσιο». Υπογράμμισε ότι «τα κράτη μέλη της Ε.Ε όχι μόνο μπορούμε να επιβιώσουμε αλλά και να πρωταγωνιστήσουμε στο σημερινό διεθνές πλαίσιο με τους έντονους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, μόνο αν είμαστε μαζί, ενωμένοι στην πολυμορφία μας, μοιραζόμενοι τις κοινές αρχές και αξίες μας επί των οποίων είναι γερά θεμελιωμένο το ευρωπαϊκό μας οικοδόμημα».
Αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπογράμμισε ότι «δεν πρόκειται ποτέ να ανεχθούμε αλλαγές συνόρων που προκύπτουν μέσα από τη βία και τον πόλεμο», προσθέτοντας ότι «είναι για εμάς ζήτημα αρχής αλλά και ύψιστης προτεραιότητας να διασφαλίσουμε ότι το διεθνές σύστημα δεν θα καταστεί άναρχο όπου θα υπερτερεί με κυνικό τρόπο το δίκαιο του ισχυρού επί του ανίσχυρου. Εμείς στην Ε.Ε θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την επικράτηση του διεθνούς δικαίου, για την επικράτηση των αρχών του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, προσθέτοντας ότι «για εμάς, θύματα εισβολής και κατοχής, θέλω να το ξεκαθαρίσω, δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «η συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου, ως αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, αποτελεί δυστυχώς τον μεγαλύτερο πολιτικό αναχρονισμό εντός, της κατά τα άλλα πιο σύγχρονης ένωσης κυρίαρχων κρατών στον πλανήτη μας. Η κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία παραμένει μια ανοικτή πληγή στο σώμα ολόκληρης της Ε.Ε», σημειώνοντας ότι το κυπριακό ζήτημα «είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα και η Ε.Ε έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά μέσα από ένα πρωταγωνιστικό ρόλο για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικοοικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει την τάση κάποιων κυβερνήσεων που υιοθετούν κατ’ απόλυτο τρόπο τις επιτυχίες της Ε.Ε ως δικές τους επιτυχίες, ενώ για τις όποιες δύσκολες αποφάσεις που ενέχουν πολιτικό κόστος, μικρό ή μεγάλο, να ρίχνουν την ευθύνη στις «κακές Βρυξέλλες». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι «η δική μου κυβέρνηση δεν θα ακολουθήσει ποτέ, καθόλη τη διάρκεια της θητείας της, τέτοιου είδους προσεγγίσεις». Πρόσθεσε ότι «δεν ισχυρίζομαι ότι η Ε.Ε είναι μια κοινωνία αγγέλων και ούτε ότι ο λόγος και ρόλος κάποιων κρατών-μελών δεν είναι πιο ισχυρός. Δεν έχω αυταπάτες. Έχω όμως την ξεκάθαρη θέση ότι η αντιμετώπιση των προκλήσεων από μικρά κράτη, με πολιτικό πρόβλημα, όπως την πατρίδα μας που βρίσκεται υπό κατοχή, θα ήταν σαφώς πιο δύσκολη εκτός της Ε.Ε. Και είναι ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο που κατ’ επανάληψη έχω δημόσια αναφέρει ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ε.Ε το 2004 ήταν η σημαντικότερη επιτυχία της χώρας μας σε διεθνές επίπεδο από την ίδρυσή της το 1960», τόνισε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε παράλληλα και στην επικείμενη άσκηση της εκ περιτροπής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε, από την Κύπρο, το πρώτο εξάμηνο του 2026. Είπε ότι «θα πρέπει το συντομότερο να θέσουμε τα θεμέλια πρώτα στη Λευκωσία, σε σχέση με τον προγραμματισμό που θα απαιτηθεί και τη θεσμική δομή που πρέπει να δημιουργηθεί», καθιστώντας σαφή την πρόθεση της Λευκωσίας να συνεργαστεί στενά «με τους εταίρους στο πλαίσιο Τρίο Προεδρίας μας», που ξεκινά με την Πολωνία το πρώτο εξάμηνο του 2025, συνεχίζει με τη Δανία το δεύτερο εξάμηνο του ίδιου έτους και ολοκληρώνεται με την Κυπριακή Προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 2026. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανακοίνωσε ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα θα προχωρήσω στον διορισμό Υφυπουργού παρά τω Προέδρω με αρμοδιότητα τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, βασιζόμενος στο μοντέλο που είχε ακολουθηθεί και στην πρώτη Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου. Θα πρόκειται για τον διορισμό μιας προσωπικότητας με διπλωματική εμπειρία καθώς και βαθιά γνώση του τρόπου λειτουργίας της Ε.Ε και των θεσμικών της οργάνων».
«Η Ε.Ε μας προσφέρει περισσότερα από αυτά που παίρνει»
«Η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί το σημαντικότερο στρατηγικό επίτευγμα για τον τόπο μας», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος, στο πλαίσιο τελετής έπαρσης της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την μέρα της Ευρώπης.
Ο ΥΠΕΞ επεσήμανε ότι «οφείλουμε, όμως, να μην θεωρούμε ότι αυτό το επίτευγμα είναι δεδομένο ή ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτα», παραπέμποντας στις κρίσεις και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και φέρνοντας ως παραδείγματα, την πανδημία του κορωνοϊού και την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συνέστησε προσήλωση στις αξίες της Ε.Ε, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Ε.Ε μάς προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που παίρνει από εμάς. Προσφέρει», όπως είπε, «στην καθημερινότητα των πολιτών, σε τομείς όπως η οικονομία, η προστασία του περιβάλλοντος, ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου και την έμφυλη ισότητα, την προάσπιση της δημόσιας υγείας, την πράσινη ενέργεια και τη ψηφιακή μετάβαση. Πρόσθεσε ότι «το Κυπριακό αποτελεί μέρος αυτής της εξίσωσης» και ότι «η επανένωση του τόπου μας περνά μέσα από την Ε.Ε. Αυτός είναι ο στόχος μας και η Ε.Ε μπορεί να συνδράμει καταλυτικά», συμπλήρωσε.
Μάιος 2023