Ειδήσεις / Εκδηλώσεις

article image

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ επισκέφθηκε σημεία της Πράσινης Γραμμής με τον Υπουργό Εσωτερικών

Η παρουσία του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ξεκάθαρα την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στο τεράστιο πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και πρόσθεσε πως διεκδικείται η στήριξη από την ΕΕ για τη διαχείριση της πράσινης γραμμής, η οποία δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, λέγοντας ότι είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ που σηκώνει στους ώμους του ένα εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο βάρος ευθύνης για όλη την Ευρώπη.


Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί σημεία της Πράσινης Γραμμής, όπου και ανακοίνωσαν ότι αύριο θα υπογραφεί ένα νέο στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάση και του Αντιπροέδρου της ΕΕ, με το οποίο κινητοποιείται κάθε διαθέσιμη δράση, πόροι και υπηρεσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ περιλαμβάνει και Σχέδιο Δράσης για την επιχειρησιακή διαχείριση του προβλήματος.


Κατά την επίσκεψή τους στην ακριτική Αθηένου, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσία του στην Κύπρο, η οποία όπως είπε, δείχνει και το έμπρακτο ενδιαφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).


Σημείωσε πως θεωρεί την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) ως την κορύφωση των τελευταίων επισκέψεων ευρωπαίων αξιωματούχων, η οποία δείχνει ξεκάθαρα, όπως είπε, την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στο τεράστιο πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει.


Δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, είπε ο Υπουργός, «γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο βάρος, για την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο στα θέματα της διαχείρισης όσο και στα θέματα υποδοχής».


Ανάφερε ότι η ακριτική Αθηένου είναι ένα από τα πολλά σημεία, που αποτελούν ανοικτή πληγή στην πράσινη γραμμή και μέσα από την οποία διέρχονται σε καθημερινή βάση δεκάδες παράτυποι μετανάστες, και εξήγησε ο Υπουργός πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο για να περιορίσει αυτές τις διελεύσεις.


«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβανομένου υπόψη του βάρους που η χώρα αντιμετωπίζει», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.
«Γι’ αυτό τον λόγο διεκδικούμε στήριξη από την ΕΕ, τόσο για τη διαχείριση της πράσινης γραμμής, η οποία θέλω να υπογραμμίσω, δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, αλλά διεκδικούμε την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης κατ’ αναλογία όπως και στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για να περιορίσουμε αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο πρόβλημα», είπε ο κ. Υπουργός.


«Επειδή ξέρουμε τη γενεσιουργό αιτία άφιξης αυτών των μεταναστών, των παράτυπων ροών, διεκδικούμε και ζητούμε από την υπηρεσία FRONTEX της ΕΕ, τόσο την επιτήρηση των νότιων παράλιων περιοχών της Τουρκίας, από τις οποίες καθημερινά αναχωρούν σκάφη με παράτυπους μετανάστες, όσο και την τοποθέτηση εκπροσώπου της FRONTEX στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να γίνεται έλεγχος στις πτήσεις, προς την κατεχόμενη Τύμπου, από όπου αφικνούνται καθημερινά παράτυποι μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής», ανάφερε.


«Για αυτά τα προβλήματα που η χώρα μας αντιμετωπίζει, η Κύπρος, φίλε Αντιπρόεδρε, είναι ένθερμος υποστηρικτής της αναγκαιότητας να καταλήξουμε επιτέλους σε μια ενιαία ευρωπαϊκή μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη και γι’ αυτό υποστηρίζουμε βεβαίως και τις πρωτοβουλίες της Γαλλικής Προεδρίας», σημείωσε.


Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια ανάλογη πολιτική, για να μην έχουμε ξανά τα φαινόμενα του 2015».


Τόνισε πως «ζητούμε από την ΕΕ, να νουθετήσει την Τουρκία, για να σταματήσει αυτή την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».


«Είναι γι’ αυτό τον λόγο που διεκδικούμε και στα διάφορα Συμβούλια και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αναγκαιότητα για να ληφθούν μέτρα, που θα βοηθήσουν αφενός μεν να περιορίσουμε τις ροές από την πράσινη γραμμή- γιατί μόνο έτσι θα περιορίσουμε τον φόρτο- και αφετέρου να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές, ιδιαίτερα προς τις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες, κάτι που για την Κύπρο είναι επάναγκες να συμβεί και μάλιστα άμεσα», είπε ο Υπουργός.


«Φίλε Μαργαρίτη, η Κύπρος υποφέρει, η Κύπρος κινδυνεύει. Νομίζω είναι ηλίου φαεινότερο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Φαίνεται ξεκάθαρα από εδώ, και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την αρωγή και στήριξη και κατανόηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο κ. Νουρής.


Δήλωσε πως «αυτό φαίνεται και μέσα από το γεγονός που έχουμε ήδη καταλήξει σε μια συμφωνία πλαίσιο που μετουσιώνεται σε ένα Μνημόνιο, το οποίο θα υπογράψουμε αύριο στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη», ανάφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.


Επανάλαβε ότι με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και των υπολοίπων αξιωματούχων, αλλά και με τις συμφωνίες οι οποίες συνομολογήθηκαν με κορυφαία την αυριανή, η ΕΕ στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι είναι εδώ.


Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ «θα σαφέστατα θα συνδράμουμε σε όλες τις προσπάθειες για την κατάληξη σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική η οποία βεβαίως θα πρέπει να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και στην ισονομία».


Ευχαριστώντας και πάλι τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ, ο Υπουργός κατάληξε λέγοντας πως η εδώ παρουσία του θα μεταφραστεί σε ακόμη πιο έμπρακτη στήριξη και βοήθεια στα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει.


Στις δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Σχοινάς, είπε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, από τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν πεπεισμένος, ότι δεν μπορεί κανένας να διαχειριστεί τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ αν δεν βρεθεί στο πεδίο, αν δεν βρεθεί εκεί που υπάρχει πρόβλημα, δίπλα στους ανθρώπους που το διαχειρίζονται, και στις τοπικές κοινωνίες.


«Ήμουνα στον Έβρο την καθαρά Δευτέρα του 2020. Ήμουνα ώρες μετά στην πυρκαγιά, στην Μόρια στην Λέσβο, πήγα ξανά με τον Πάπα, βρέθηκα στην Λιθουανία. Αλλά αυτό που βλέπω σήμερα εδώ στην πράσινη γραμμή, με συγκλονίζει», σημείωσε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.


«Είναι εντελώς διαφορετική η αντίληψη του προβλήματος από απόσταση με αυτό που βλέπω τώρα εδώ», είπε.


Δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ευρώπη, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ, τονίζοντας ότι υπάρχουν δυο πολύ σημαντικές ιδιαιτερότητες.


«Η πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ότι εδώ δεν στεκόμαστε σε ένα εξωτερικό σύνορο της Ένωσης. Εδώ είμαστε στην Ευρώπη», είπε.


Η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ που σηκώνει στους ώμους του ένα εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο βάρος της ευθύνης για όλη την Ευρώπη.


«Η παρουσία μου εδώ δεν είναι μια συμβολική παρουσία, η οποία δείχνει ότι το δικό σας πρόβλημα είναι κοινό Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δείχνει ότι πρέπει να είναι η αφορμή για δράση, όχι για λόγια», υπογράμμισε.
«Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος μιας Ευρώπης της ανάλυσης ήμουν πάντα υπέρμαχος της Ευρώπης της δράσης», συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ.


Σημείωσε δε πως «σε αυτό το πεδίο, το επιχειρησιακό, πρέπει να επικεντρώσουμε σε μερικά συγκεκριμένα στοιχεία δράσης. Πρώτον να δούμε μία-μία τις αιτίες προέλευσης αυτών των ροών, και να τις αντιμετωπίσουμε και στα τουρκικά παράλια, και στις πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».


Ανάφερε στη συνέχεια ότι κατά τις προηγούμενες επαφές του με τις τουρκικές αρχές διαπίστωσε ότι υπάρχει μια βάση καλής θέλησης και συνεννόησης, η οποία απέδωσε στην περίπτωση της Λευκορωσίας.


«Θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε και εδώ αντίστοιχο πεδίο συνεργασίας», είπε και ενημέρωσε ότι τον Μάρτιο θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να ασχοληθεί με το εν λόγω θέμα και τις αιτίες προέλευσης.


Το δεύτερο πεδίο δράσης, εξίσου σημαντικό, είναι ότι πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθηθεί στη διαχείριση όλων των διαδικασιών ασύλου και υποδοχής με γενναιόδωρη κοινοτική χρηματοδότηση και το τρίτο στοιχείο είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα επιστροφών γιατί χωρίς τις επιστροφές αυτών που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στο έδαφος της ΕΕ δεν θα τα καταφέρουμε, συνέχισε ο κ. Σχοινάς.


«Σε αυτά λοιπόν τα τρία πεδία δράσης, αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Υπουργό Εσωτερικών και σε σύνδεση με τις Βρυξέλλες με την αρμόδια Επίτροπο και όλες τις Υπηρεσίες της ΕΕ, γυρίζουμε σελίδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού, υπογράφουμε ένα νέο στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο ο ρόλος του Νίκου του Νουρή ήταν εξαιρετικά σημαντικός. Κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμη δράση, πόρους και υπηρεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε ένα σχέδιο δράσης που θα είναι το παράρτημα αυτού του μνημονίου και από αύριο ξεκινάμε περνάμε στην επιχειρησιακή διαχείριση του προβλήματος», είπε.


«Είναι γνωστό ότι ανήκω στην σχολή των αισιόδοξων και πιστεύω ότι μέσα από αυτό το νέο ξεκίνημα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία και τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούνται εδώ μέσω του Δημάρχου Αθηένου αλλά και φυσικά την Ευρώπη στο σύνολο της», ανάφερε ο κ. Σχοινάς.


Κλείνοντας τόνισε ότι πρέπει στην Ευρώπη «να σταματήσουμε να δουλεύουμε στο μεταναστευτικό ως πυροσβέστες, να τρέχουμε συνέχεια από κρίση σε κρίση».
«Ήρθε η ώρα να δουλέψουμε ως αρχιτέκτονες ενός νέου ολιστικού, συνεκτικού ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου», τόνισε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.


«Οι προτάσεις που έχουμε κάνει είναι στο τραπέζι, η διαπραγμάτευση εντείνεται, η Γαλλική Προεδρία έχει πάρει πολύ ζεστά τη διαπραγμάτευση», είπε.


«Θέλω, φίλε Νίκο, από εδώ απ’ την πράσινη γραμμή να ζητήσω η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Θέλω να ηγηθείς αυτής της θετικής αντιμετώπισης, γιατί χρειαζόμαστε αυτή τη μεγάλη Ευρωπαϊκή συμφωνία, το γρηγορότερο δυνατό. Θέλω να θεωρείς και εσύ και η Κυπριακή Δημοκρατία, ότι σε όλες αυτές τις προσπάθειές σας, θα είμαι συμπαραστάτης και αρωγός όχι απλά φίλος», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι αισθανόμαστε στην Κύπρο ότι υιοθετείται από τις Βρυξέλλες μια πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ απάντησε ότι «δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά».
«Σε καμία περίπτωση η Κύπρος δεν είναι μόνη της σε αυτό τον αγώνα. Είμαστε δίπλα της επιχειρησιακά, όχι μόνο ακαδημαϊκά και λεκτικά», ανάφερε και πρόσθεσε ότι αύριο, θα ανακοινωθούν στο Προεδρικό οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις, οι αιτίες προέλευσης, η διαχείριση των ροών και επιστροφών.


Λαμβάνοντας υπόψη τη σύγκριση που γίνεται και με τη Λευκορωσία, ξεκαθάρισε ο κ. Σχονάς ότι εκεί υπάρχει εξωτερικό σύνορο της Ένωσης και μια υβριδική απειλή. «Είχαμε 25.000 ανθρώπους, οι οποίοι διακινήθηκαν για να επιτεθούν στην Ευρώπη», είπε λέγοντας πως η Κύπρος είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη και προσαρμοσμένη δράση.


Εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει αντιληφθεί πλήρως τις ιδιαιτερότητες και πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που απαιτεί πολύ σκληρή και λεπτομερή δουλειά.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τα φυσικά εμπόδια που επιδιώκει να θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της πράσινης γραμμής, αν και δεν είναι εξωτερικό σύνορο, και πώς προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει πρακτικά, ο κ. Σχοινάς είπε ότι υπάρχει η ιδιαιτερότητα της έκτασης. «Το εκτενές και η τοπολογία είναι παράγοντες που δυσκολεύουν τις προσπάθειες», είπε σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και «η εξίσωση είναι πολύ-παραγοντική».


Ανάφερε πως χρειάζεται χώρος και χρόνος για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που θα έχουν και τεχνολογικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά παρακολούθησης, ενώ σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να λεχθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.


Ερωτηθείς ο κ. Σχοινάς για τη χθεσινή παραδοχή του σε σχέση με την απουσία ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής στην ΕΕ και κατά πόσο αλλάζει κάτι για να μπορέσει να υπάρξει κάτι καλύτερο, απάντησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μην έχει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική τη στιγμή που αγοράζει 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, που έχει ένα ταμείο ανάκαμψης με πόρους συγκρίσιμους με το σχέδιο Μάρσαλ, που έχει τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, που είναι μια δύναμη δημοκρατίας με παγκόσμια εμβέλεια.
«Ο κόσμος γύρω μας, μας θυμίζει την ανάγκη να την αποκτήσουμε», είπε. «Αυτά που είδαμε στον Έβρο, στη Λευκορωσία, αυτά που βλέπουμε τώρα εδώ, είναι η ώρα για αυτή τη μεγάλη συμφωνία», πρόσθεσε.


Ανάφερε ότι η πανδημία είναι δεν βοήθησε αυτή τη διαπραγμάτευση, δήλωσε δε αισιόδοξος πως και ο Πρόεδρος Μακρόν, με τον οποίο μίλησε πρόσφατα, επενδύει σε αυτή τη λύση. «Είμαι αισιόδοξος ότι μετά της Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές θα προχωρήσουμε γρήγορα προς αυτή την συγκεκριμένη λύση», είπε.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν η ανταπόκριση της Τουρκίας σε σχέση με συνομιλίες με ευρωπαϊκούς αξιωματούχους, ο κ. Σχοινάς είπε ότι τόσο «η Τουρκία, όπως όλοι οι γείτονες μας, πρέπει να αντιληφθούν ότι για το μεταναστευτικό, έχουν πολλά να κερδίσουν αν δουλέψουν μαζί με την Ευρώπη, παρά αν δουλέψουν απέναντι στην Ευρώπη».


«Αυτό το μάθημα δόθηκε με τον καλύτερο τρόπο στον Έβρο την καθαρά Δευτέρα του 2020, και ο Έβρος, βοήθησε πάρα πολύ για την «μηνυματοδότηση», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι όταν πήγε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα στην κρίση της Λευκορωσίας, διαπίστωσε πως υπάρχει θέληση συνεργασίας.
«Θέλω να πιστεύω ότι και εδώ στη συγκεκριμένη περίπτωση θα βρούμε αντίστοιχη θέληση», κατέληξε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ.

20.02.2022

Ειδήσεις / Εκδηλώσεις

article image
Ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ επισκέφθηκε σημεία της Πράσινης Γραμμής με τον Υπουργό Εσωτερικών

Η παρουσία του Αντιπρόεδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ξεκάθαρα την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στο τεράστιο πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής και πρόσθεσε πως διεκδικείται η στήριξη από την ΕΕ για τη διαχείριση της πράσινης γραμμής, η οποία δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας κ. Μαργαρίτης Σχοινάς αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, λέγοντας ότι είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ που σηκώνει στους ώμους του ένα εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο βάρος ευθύνης για όλη την Ευρώπη.


Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί σημεία της Πράσινης Γραμμής, όπου και ανακοίνωσαν ότι αύριο θα υπογραφεί ένα νέο στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας -Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάση και του Αντιπροέδρου της ΕΕ, με το οποίο κινητοποιείται κάθε διαθέσιμη δράση, πόροι και υπηρεσίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ περιλαμβάνει και Σχέδιο Δράσης για την επιχειρησιακή διαχείριση του προβλήματος.


Κατά την επίσκεψή τους στην ακριτική Αθηένου, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρουσία του στην Κύπρο, η οποία όπως είπε, δείχνει και το έμπρακτο ενδιαφέρον της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).


Σημείωσε πως θεωρεί την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) ως την κορύφωση των τελευταίων επισκέψεων ευρωπαίων αξιωματούχων, η οποία δείχνει ξεκάθαρα, όπως είπε, την έμπρακτη στήριξη της ΕΕ στο τεράστιο πρόβλημα που η χώρα μας αντιμετωπίζει.


Δυστυχώς τα τελευταία πέντε χρόνια η Κύπρος είναι το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, είπε ο Υπουργός, «γεγονός που έχει δημιουργήσει ένα πολύ μεγάλο βάρος, για την Κυπριακή Δημοκρατία τόσο στα θέματα της διαχείρισης όσο και στα θέματα υποδοχής».


Ανάφερε ότι η ακριτική Αθηένου είναι ένα από τα πολλά σημεία, που αποτελούν ανοικτή πληγή στην πράσινη γραμμή και μέσα από την οποία διέρχονται σε καθημερινή βάση δεκάδες παράτυποι μετανάστες, και εξήγησε ο Υπουργός πως δεν υπάρχει κανένα απολύτως εμπόδιο για να περιορίσει αυτές τις διελεύσεις.


«Αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβανομένου υπόψη του βάρους που η χώρα αντιμετωπίζει», πρόσθεσε ο κ. Νουρής.
«Γι’ αυτό τον λόγο διεκδικούμε στήριξη από την ΕΕ, τόσο για τη διαχείριση της πράσινης γραμμής, η οποία θέλω να υπογραμμίσω, δεν είναι το εξωτερικό μας σύνορο, αλλά διεκδικούμε την εφαρμογή μέτρων διαχείρισης κατ’ αναλογία όπως και στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης για να περιορίσουμε αυτό ακριβώς το συγκεκριμένο πρόβλημα», είπε ο κ. Υπουργός.


«Επειδή ξέρουμε τη γενεσιουργό αιτία άφιξης αυτών των μεταναστών, των παράτυπων ροών, διεκδικούμε και ζητούμε από την υπηρεσία FRONTEX της ΕΕ, τόσο την επιτήρηση των νότιων παράλιων περιοχών της Τουρκίας, από τις οποίες καθημερινά αναχωρούν σκάφη με παράτυπους μετανάστες, όσο και την τοποθέτηση εκπροσώπου της FRONTEX στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης για να γίνεται έλεγχος στις πτήσεις, προς την κατεχόμενη Τύμπου, από όπου αφικνούνται καθημερινά παράτυποι μετανάστες, προερχόμενοι κυρίως από τις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής», ανάφερε.


«Για αυτά τα προβλήματα που η χώρα μας αντιμετωπίζει, η Κύπρος, φίλε Αντιπρόεδρε, είναι ένθερμος υποστηρικτής της αναγκαιότητας να καταλήξουμε επιτέλους σε μια ενιαία ευρωπαϊκή μετανάστευσης και ασύλου στην Ευρώπη και γι’ αυτό υποστηρίζουμε βεβαίως και τις πρωτοβουλίες της Γαλλικής Προεδρίας», σημείωσε.


Πρόσθεσε ότι «χρειαζόμαστε μια ανάλογη πολιτική, για να μην έχουμε ξανά τα φαινόμενα του 2015».


Τόνισε πως «ζητούμε από την ΕΕ, να νουθετήσει την Τουρκία, για να σταματήσει αυτή την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού».


«Είναι γι’ αυτό τον λόγο που διεκδικούμε και στα διάφορα Συμβούλια και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αναγκαιότητα για να ληφθούν μέτρα, που θα βοηθήσουν αφενός μεν να περιορίσουμε τις ροές από την πράσινη γραμμή- γιατί μόνο έτσι θα περιορίσουμε τον φόρτο- και αφετέρου να μεγιστοποιήσουμε τις επιστροφές, ιδιαίτερα προς τις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες, κάτι που για την Κύπρο είναι επάναγκες να συμβεί και μάλιστα άμεσα», είπε ο Υπουργός.


«Φίλε Μαργαρίτη, η Κύπρος υποφέρει, η Κύπρος κινδυνεύει. Νομίζω είναι ηλίου φαεινότερο το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Φαίνεται ξεκάθαρα από εδώ, και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε την αρωγή και στήριξη και κατανόηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε ο κ. Νουρής.


Δήλωσε πως «αυτό φαίνεται και μέσα από το γεγονός που έχουμε ήδη καταλήξει σε μια συμφωνία πλαίσιο που μετουσιώνεται σε ένα Μνημόνιο, το οποίο θα υπογράψουμε αύριο στην παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη», ανάφερε ο Υπουργός Εσωτερικών.


Επανάλαβε ότι με την παρουσία του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και των υπολοίπων αξιωματούχων, αλλά και με τις συμφωνίες οι οποίες συνομολογήθηκαν με κορυφαία την αυριανή, η ΕΕ στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα ότι είναι εδώ.


Πρόσθεσε ότι η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ «θα σαφέστατα θα συνδράμουμε σε όλες τις προσπάθειες για την κατάληξη σε μια ενιαία Ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική η οποία βεβαίως θα πρέπει να στηρίζεται στην αλληλεγγύη και στην ισονομία».


Ευχαριστώντας και πάλι τον Αντιπρόεδρο της ΕΕ, ο Υπουργός κατάληξε λέγοντας πως η εδώ παρουσία του θα μεταφραστεί σε ακόμη πιο έμπρακτη στήριξη και βοήθεια στα προβλήματα που η Κύπρος αντιμετωπίζει.


Στις δηλώσεις του ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ κ. Σχοινάς, είπε πως από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα του, από τον Δεκέμβριο του 2019, ήταν πεπεισμένος, ότι δεν μπορεί κανένας να διαχειριστεί τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ αν δεν βρεθεί στο πεδίο, αν δεν βρεθεί εκεί που υπάρχει πρόβλημα, δίπλα στους ανθρώπους που το διαχειρίζονται, και στις τοπικές κοινωνίες.


«Ήμουνα στον Έβρο την καθαρά Δευτέρα του 2020. Ήμουνα ώρες μετά στην πυρκαγιά, στην Μόρια στην Λέσβο, πήγα ξανά με τον Πάπα, βρέθηκα στην Λιθουανία. Αλλά αυτό που βλέπω σήμερα εδώ στην πράσινη γραμμή, με συγκλονίζει», σημείωσε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.


«Είναι εντελώς διαφορετική η αντίληψη του προβλήματος από απόσταση με αυτό που βλέπω τώρα εδώ», είπε.


Δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα, όχι μόνο για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την Ευρώπη, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ, τονίζοντας ότι υπάρχουν δυο πολύ σημαντικές ιδιαιτερότητες.


«Η πρώτη ιδιαιτερότητα είναι ότι εδώ δεν στεκόμαστε σε ένα εξωτερικό σύνορο της Ένωσης. Εδώ είμαστε στην Ευρώπη», είπε.


Η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι ότι η Κύπρος είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ που σηκώνει στους ώμους του ένα εξαιρετικά μεγάλο, δυσανάλογο βάρος της ευθύνης για όλη την Ευρώπη.


«Η παρουσία μου εδώ δεν είναι μια συμβολική παρουσία, η οποία δείχνει ότι το δικό σας πρόβλημα είναι κοινό Ευρωπαϊκό πρόβλημα. Δείχνει ότι πρέπει να είναι η αφορμή για δράση, όχι για λόγια», υπογράμμισε.
«Ποτέ δεν ήμουν υπέρμαχος μιας Ευρώπης της ανάλυσης ήμουν πάντα υπέρμαχος της Ευρώπης της δράσης», συμπλήρωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ.


Σημείωσε δε πως «σε αυτό το πεδίο, το επιχειρησιακό, πρέπει να επικεντρώσουμε σε μερικά συγκεκριμένα στοιχεία δράσης. Πρώτον να δούμε μία-μία τις αιτίες προέλευσης αυτών των ροών, και να τις αντιμετωπίσουμε και στα τουρκικά παράλια, και στις πτήσεις των τουρκικών αερογραμμών και στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης».


Ανάφερε στη συνέχεια ότι κατά τις προηγούμενες επαφές του με τις τουρκικές αρχές διαπίστωσε ότι υπάρχει μια βάση καλής θέλησης και συνεννόησης, η οποία απέδωσε στην περίπτωση της Λευκορωσίας.


«Θέλω να πιστεύω ότι θα βρούμε και εδώ αντίστοιχο πεδίο συνεργασίας», είπε και ενημέρωσε ότι τον Μάρτιο θα πάει στην Κωνσταντινούπολη για να ασχοληθεί με το εν λόγω θέμα και τις αιτίες προέλευσης.


Το δεύτερο πεδίο δράσης, εξίσου σημαντικό, είναι ότι πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να βοηθηθεί στη διαχείριση όλων των διαδικασιών ασύλου και υποδοχής με γενναιόδωρη κοινοτική χρηματοδότηση και το τρίτο στοιχείο είναι ότι πρέπει να υπάρξει ένα μεγάλο κύμα επιστροφών γιατί χωρίς τις επιστροφές αυτών που δεν έχουν δικαίωμα να βρίσκονται στο έδαφος της ΕΕ δεν θα τα καταφέρουμε, συνέχισε ο κ. Σχοινάς.


«Σε αυτά λοιπόν τα τρία πεδία δράσης, αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τον Υπουργό Εσωτερικών και σε σύνδεση με τις Βρυξέλλες με την αρμόδια Επίτροπο και όλες τις Υπηρεσίες της ΕΕ, γυρίζουμε σελίδα στη διαχείριση του μεταναστευτικού, υπογράφουμε ένα νέο στρατηγικό Μνημόνιο Συνεργασίας Κυπριακής Δημοκρατίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο ο ρόλος του Νίκου του Νουρή ήταν εξαιρετικά σημαντικός. Κινητοποιούμε κάθε διαθέσιμη δράση, πόρους και υπηρεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχουμε ένα σχέδιο δράσης που θα είναι το παράρτημα αυτού του μνημονίου και από αύριο ξεκινάμε περνάμε στην επιχειρησιακή διαχείριση του προβλήματος», είπε.


«Είναι γνωστό ότι ανήκω στην σχολή των αισιόδοξων και πιστεύω ότι μέσα από αυτό το νέο ξεκίνημα θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την Κυπριακή Δημοκρατία και τις τοπικές κοινωνίες που εκπροσωπούνται εδώ μέσω του Δημάρχου Αθηένου αλλά και φυσικά την Ευρώπη στο σύνολο της», ανάφερε ο κ. Σχοινάς.


Κλείνοντας τόνισε ότι πρέπει στην Ευρώπη «να σταματήσουμε να δουλεύουμε στο μεταναστευτικό ως πυροσβέστες, να τρέχουμε συνέχεια από κρίση σε κρίση».
«Ήρθε η ώρα να δουλέψουμε ως αρχιτέκτονες ενός νέου ολιστικού, συνεκτικού ευρωπαϊκού πλαισίου για τη διαχείριση της μετανάστευσης και του ασύλου», τόνισε ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.


«Οι προτάσεις που έχουμε κάνει είναι στο τραπέζι, η διαπραγμάτευση εντείνεται, η Γαλλική Προεδρία έχει πάρει πολύ ζεστά τη διαπραγμάτευση», είπε.


«Θέλω, φίλε Νίκο, από εδώ απ’ την πράσινη γραμμή να ζητήσω η Κυπριακή Δημοκρατία να είναι πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Θέλω να ηγηθείς αυτής της θετικής αντιμετώπισης, γιατί χρειαζόμαστε αυτή τη μεγάλη Ευρωπαϊκή συμφωνία, το γρηγορότερο δυνατό. Θέλω να θεωρείς και εσύ και η Κυπριακή Δημοκρατία, ότι σε όλες αυτές τις προσπάθειές σας, θα είμαι συμπαραστάτης και αρωγός όχι απλά φίλος», υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το ότι αισθανόμαστε στην Κύπρο ότι υιοθετείται από τις Βρυξέλλες μια πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών, ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ απάντησε ότι «δεν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά».
«Σε καμία περίπτωση η Κύπρος δεν είναι μόνη της σε αυτό τον αγώνα. Είμαστε δίπλα της επιχειρησιακά, όχι μόνο ακαδημαϊκά και λεκτικά», ανάφερε και πρόσθεσε ότι αύριο, θα ανακοινωθούν στο Προεδρικό οι συγκεκριμένες επιχειρησιακές δράσεις, οι αιτίες προέλευσης, η διαχείριση των ροών και επιστροφών.


Λαμβάνοντας υπόψη τη σύγκριση που γίνεται και με τη Λευκορωσία, ξεκαθάρισε ο κ. Σχονάς ότι εκεί υπάρχει εξωτερικό σύνορο της Ένωσης και μια υβριδική απειλή. «Είχαμε 25.000 ανθρώπους, οι οποίοι διακινήθηκαν για να επιτεθούν στην Ευρώπη», είπε λέγοντας πως η Κύπρος είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατάσταση, η οποία απαιτεί ιδιαίτερη και προσαρμοσμένη δράση.


Εξέφρασε την ικανοποίησή του που η Κυπριακή Δημοκρατίας έχει αντιληφθεί πλήρως τις ιδιαιτερότητες και πρόσθεσε ότι είναι ένα θέμα που απαιτεί πολύ σκληρή και λεπτομερή δουλειά.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε σχέση με τα φυσικά εμπόδια που επιδιώκει να θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία στην περιοχή της πράσινης γραμμής, αν και δεν είναι εξωτερικό σύνορο, και πώς προτίθεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βοηθήσει πρακτικά, ο κ. Σχοινάς είπε ότι υπάρχει η ιδιαιτερότητα της έκτασης. «Το εκτενές και η τοπολογία είναι παράγοντες που δυσκολεύουν τις προσπάθειες», είπε σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και «η εξίσωση είναι πολύ-παραγοντική».


Ανάφερε πως χρειάζεται χώρος και χρόνος για να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που θα έχουν και τεχνολογικά χαρακτηριστικά και χαρακτηριστικά παρακολούθησης, ενώ σημείωσε ότι δεν χρειάζεται να λεχθούν περαιτέρω λεπτομέρειες.


Ερωτηθείς ο κ. Σχοινάς για τη χθεσινή παραδοχή του σε σχέση με την απουσία ενιαίας μεταναστευτικής πολιτικής στην ΕΕ και κατά πόσο αλλάζει κάτι για να μπορέσει να υπάρξει κάτι καλύτερο, απάντησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να μην έχει μια ενιαία μεταναστευτική πολιτική τη στιγμή που αγοράζει 2,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου, που έχει ένα ταμείο ανάκαμψης με πόρους συγκρίσιμους με το σχέδιο Μάρσαλ, που έχει τη μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο, που είναι μια δύναμη δημοκρατίας με παγκόσμια εμβέλεια.
«Ο κόσμος γύρω μας, μας θυμίζει την ανάγκη να την αποκτήσουμε», είπε. «Αυτά που είδαμε στον Έβρο, στη Λευκορωσία, αυτά που βλέπουμε τώρα εδώ, είναι η ώρα για αυτή τη μεγάλη συμφωνία», πρόσθεσε.


Ανάφερε ότι η πανδημία είναι δεν βοήθησε αυτή τη διαπραγμάτευση, δήλωσε δε αισιόδοξος πως και ο Πρόεδρος Μακρόν, με τον οποίο μίλησε πρόσφατα, επενδύει σε αυτή τη λύση. «Είμαι αισιόδοξος ότι μετά της Γαλλικές Προεδρικές Εκλογές θα προχωρήσουμε γρήγορα προς αυτή την συγκεκριμένη λύση», είπε.


Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια ήταν η ανταπόκριση της Τουρκίας σε σχέση με συνομιλίες με ευρωπαϊκούς αξιωματούχους, ο κ. Σχοινάς είπε ότι τόσο «η Τουρκία, όπως όλοι οι γείτονες μας, πρέπει να αντιληφθούν ότι για το μεταναστευτικό, έχουν πολλά να κερδίσουν αν δουλέψουν μαζί με την Ευρώπη, παρά αν δουλέψουν απέναντι στην Ευρώπη».


«Αυτό το μάθημα δόθηκε με τον καλύτερο τρόπο στον Έβρο την καθαρά Δευτέρα του 2020, και ο Έβρος, βοήθησε πάρα πολύ για την «μηνυματοδότηση», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι όταν πήγε στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα στην κρίση της Λευκορωσίας, διαπίστωσε πως υπάρχει θέληση συνεργασίας.
«Θέλω να πιστεύω ότι και εδώ στη συγκεκριμένη περίπτωση θα βρούμε αντίστοιχη θέληση», κατέληξε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕ.

20.02.2022

logo

© 2024 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,

Υπουργείο Εσωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία

republic of cyprus logo
Com2go Logo