Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, δέχθηκε, στις 30 Μαρτίου, στο Προεδρικό Μέγαρο, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κα Christine Lagarde, η οποία επισκέφθηκε την Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου.
Μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση, η Πρόεδρος Lagarde ενημερώθηκε για την τρέχουσα κατάσταση της κυπριακής οικονομίας και συζητήθηκαν οι νέες προκλήσεις που προκύπτουν, οι οποίες έχουν συνέπειες τόσο για την ΕΕ και τα κράτη μέλη της, όσο και για την Ευρωζώνη.
Όπως εξήγησα στην κ. Lagarde, δήλωσε, η σημαντική πρόοδος της κυπριακής οικονομίας τα τελευταία χρόνια, η οποία, μεταξύ άλλων, οδήγησε στη δημιουργία επαρκών δημοσιονομικών αποθεμάτων ασφαλείας, μας επέτρεψε να προστατεύσουμε τους σημαντικούς πόρους για την υγεία και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων από την πανδημία Covid-19.
Και πρόσθεσε:
«Σήμερα, βρισκόμαστε όλοι αντιμέτωποι με τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις απαράμιλλες κρίσεις που δημιουργεί. Η Κυπριακή Δημοκρατία αντιμετωπίζει νέα εμπόδια, όπως η μείωση των αφίξεων τουριστών, η αύξηση του πληθωρισμού και η αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, τα οποία υπονομεύουν την αναπτυξιακή τροχιά της χώρας.
Ωστόσο, οφείλω να πω ότι είμαστε αισιόδοξοι ότι, για άλλη μια φορά, θα καταφέρουμε να υπερβούμε τις προσδοκίες και να συνεχίσουμε να υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας για μακροοικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα και βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεών μας.
Η κοινή μας αντίληψη με την Πρόεδρο Lagarde είναι ότι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο της ΕΕ είναι για μια ακόμη φορά απαραίτητο για την αντιμετώπιση των αβεβαιοτήτων και την ενίσχυση της ανθεκτικότητάς μας στη γεμάτη προκλήσεις περίοδο που ακολουθεί».
Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι η κα Lagarde είναι μια φίλη της Κύπρου που έχει παρατηρήσει την πτώση και την άνοδο της οικονομίας μας τα τελευταία χρόνια. «Πιστεύω ότι η επίσκεψή σας σήμερα τη καταδεικνύει τη βούλησή μας να συνεργαστούμε στενά και να ενισχύσουμε περαιτέρω την παραγωγική μας συνεργασία», υπογράμμισε.
Από την πλευρά της, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή, μιλώντας στα ελληνικά, και πρόσθεσε ότι είναι με ιδιαίτερη ευχαρίστηση που ξαναβρίσκεται στην Κύπρο ως προσκεκλημένη του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και Μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Κωνσταντίνου Ηροδότου.
Η κα Lagarde ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση και για το δράμα που εκτυλίσσεται δίπλα ακριβώς από την Ευρώπη και τις επιπτώσεις του φρικτού πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συζητήσαμε, είπε, τις οικονομικές επιπτώσεις που θα έχει στις οικονομίες εντός Ευρώπης και ειδικότερα εντός της ζώνης του ευρώ. «Βεβαίως, είμαστε όλοι σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από τις εικόνες του πολέμου και ο καθένας από εμάς κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε να αντιμετωπίσει την κατάσταση», επεσήμανε.
Και πρόσθεσε:
«Από την άποψη της Κεντρικής Τράπεζας, στην ΕΚΤ, στο πλαίσιο του συστήματος του ευρώ και προφανώς της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε σταθερότητα τιμών, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, αλλά επικεντρωνόμαστε και στο τι στήριξη μπορούμε να προσφέρουμε και αναμένουμε να τηρηθούν και να εφαρμοστούν με απόλυτη ακεραιότητα και αυστηρότητα οι κυρώσεις που έχουν αποφασιστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό ακριβώς πρέπει να γίνει.
Φυσικά, υπάρχουν οικονομικές συνέπειες σε όλα αυτά, και σαφώς επηρεάζονται οι χώρες που διαθέτουν εκτενή τομέα υπηρεσιών».
Περαιτέρω, η κα Lagarde υπογράμμισε ότι και στο παρελθόν η Κύπρος έχει αποδείξει την ικανότητά της να αλλάζει, να βελτιώνεται, να καινοτομεί και να μεταβαίνει από το ένα επιχειρηματικό μοντέλο στο άλλο και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα γίνει για άλλη μια φορά, εφόσον είναι γεγονός ότι θα επηρεαστεί ιδιαίτερα η τουριστική δραστηριότητα.
«Έχω πλήρη εμπιστοσύνη ότι η Κύπρος, με τη βοήθεια των εταίρων της, με τη βοήθεια της Ευρώπης ευρύτερα, της και άλλα μέλη της ζώνης του ευρώ, θα είναι σε θέση να ανακτήσει, να ισορροπήσει και να επιστρέψει στην ευημερία και τη δύναμη που είχε προηγουμένως, ακόμη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid, όπου έχετε επιδείξει απίστευτη ενέργεια και ικανότητα να αντισταθείτε στο σοκ», τόνισε.
Τέλος, επισημαίνοντας ότι η Κύπρος δεν βρίσκεται στο μακρινό άκρο της Ευρώπης, αλλά στον πυρήνα της και ότι αποτελεί βασικό μέλος και βασικό παράγοντα στην Ευρώπη, η κα Lagarde διαβεβαίωσε ότι η φωνή της Κύπρου εισακούεται πολύ καλά και είναι σεβαστή στο τραπέζι του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ.
Στη συνέχεια, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, έχει ήδη εισέλθει σε μια νέα δύσκολη φάση που απαιτεί άμεση δράση, και λαμβάνεται δράση από την ΕΚΤ και από τη χώρα της. «Σε αυτό το γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον, πρέπει να ενισχύσουμε περαιτέρω της προσπάθειές της για ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης και χρηματοδότησης με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων. Με την Πρόεδρο Lagarde, εργαζόμαστε ήδη προληπτικά στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, και είμαι αισιόδοξος ότι για άλλη μια φορά, θα αντιμετωπίσουμε της βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις με τον καλύτερο τρόπο», υπογράμμισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Ηροδότου είπε ότι όσον αφορά το τοπικό τραπεζικό σύστημα, και παρά της συνέπειες της πανδημίας και της νέες προκλήσεις, διαβεβαιώσαμε την κα Lagarde ότι είναι σταθερό και μπορεί να απορροφήσει τυχόν αναταραχές ή αλυσιδωτές επιπτώσεις, καθώς εργάζεται για την έξοδο από τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και της μια νέα εποχή τεχνολογίας και της αυτοματοποίησης με επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα και ισχυρή ρευστότητα.
30.03.2022