Roberta Metsola:
Καλό απόγευμα. Με μεγάλη χαρά καλωσορίζω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκο Χριστοδουλίδη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, σε συγχαίρω κατ’ αρχάς για την πρόσφατη εκλογή σου, και είναι τιμή μου που σε υποδέχομαι εδώ στο οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη ενόσω η Κύπρος παραμένει μοιρασμένη. Και θέλω να τονίσω, με την ευκαιρία της πρώτης σου επίσκεψης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πως η διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ δεν αποτελεί μόνο κυπριακό ζήτημα, αλλά και ευρωπαϊκό. Δεν θα γυρίσουμε την πλάτη μας στην Κύπρο και την κοινή μας φιλοδοξία για επανένωση του νησιού σας υπό την αιγίδα του ειρηνευτικού σχεδίου του ΟΗΕ. Η αλληλεγγύη της Κύπρου προς την Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς τον περασμένο μήνα συνιστά απόδειξη ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Προσβλέπω στις προτάσεις σου για μια νέα ώθηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η Κύπρος είναι η κύρια μας πύλη στη Μέση Ανατολή, στην Ασία, στην Αφρική. Γνωρίζω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Κύπριοι όσον αφορά στο μεταναστευτικό. Και πάλι, αυτό δεν είναι κυπριακό ζήτημα. Κανένα κράτος μέλος δεν πρέπει να αφεθεί για να αντιμετωπίσει μόνο του τις μεταναστευτικές ροές. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να πιέσουμε για την επικαιροποίηση του δικού μας νομικού πλαισίου, τη μεταρρύθμιση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ). Και σε αυτό το σύμφωνο, έχουμε μια προσέγγιση δίκαιη και ανθρώπινη με όσους έχουν ανάγκη προστασίας, αμερόληπτη και σταθερή με όσους δεν πληρούν τα κριτήρια εισδοχής, και ισχυρή απέναντι στους λαθρέμπορους που εκμεταλλεύονται όσους είναι ευάλωτοι. Η Κύπρος είναι η καρδιά της Ευρώπης και προσβλέπω στην ενίσχυση του δεσμού μας στο μέλλον. Αγαπητέ Πρόεδρε Χριστοδουλίδη, ο λόγος σε σένα.
Νίκος Χριστοδουλίδης:
Αγαπητή Roberta, σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία. Ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά μαζί σου και, φυσικά, με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα ήθελα να σε ευχαριστήσω που είσαι ένθερμος υποστηρικτής της Κύπρου. Γνωρίζω πολύ καλά τις ευαισθησίες σου. Θέλω να σε ευχαριστήσω για την πρόσφατη συμμετοχή σου στην έκθεση φωτογραφίας για την Αμμόχωστο. Αποτελεί άλλη μια ένδειξη του έντονου ενδιαφέροντός σου για τη λύση του Κυπριακού, που όπως πολύ σωστά ανέφερες είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα. Βρίσκομαι στις Βρυξέλλες, στην πρώτη μου επίσκεψη μετά την ορκωμοσία μου ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να συζητήσω μια σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένου φυσικά του Κυπριακού και του τρόπου με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να μας βοηθήσει να επιστρέψουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επιτύχουμε επίλυση του Κυπριακού. Πιστεύω πραγματικά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης προκειμένου να φέρει την τουρκική πλευρά ξανά στο τραπέζι, και μέσω διαπραγματεύσεων από το σημείο που σταμάτησε το 2017 στο Κραν-Μοντανά, να καταλήξει σε λύση του Κυπριακού.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν. Πολύ σωστά ανέφερες το μεταναστευτικό, ένα πολύ σημαντικό και σοβαρό ζήτημα στην Κύπρο, ένα θέμα για το οποίο όχι μόνο χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά για το οποίο πρέπει να έχουμε έμπρακτα τον επιμερισμό του βάρους σε όλα τα κράτη μέλη. Επίσης, φυσικά, θα συζητήσουμε για την Ουκρανία. Η Κύπρος στέκεται στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Καμία παραβίαση της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας οποιασδήποτε χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Και πολλά άλλα θέματα. Γνωρίζω πολύ καλά το ενδιαφέρον σου για τα θέματα της νεολαίας και προσβλέπω στις συζητήσεις μας. Ευχαριστώ πολύ.
Ερώτηση:
Πώς βλέπετε, ειδικά στο σημερινό γεωπολιτικό πλαίσιο με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ιδέα μιας ενισχυμένης προσπάθειας της ΕΕ να βοηθήσει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων της Κύπρου στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ; Και είναι κάτι που θα συζητήσετε με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη;
Roberta Metsola:
Ναι σίγουρα. Κατ’ αρχάς, ανυπομονώ να ακούσω από τον Πρόεδρο τις προτάσεις του για μια νέα ώθηση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όπως είπε, μόλις τώρα, στα σχόλιά του. Εμείς μπορούμε να είμαστε τόσο ξεκάθαροι όσο ποτέ. Δηλώνουμε την ετοιμότητα μας για στήριξη με κάθε δυνατό τρόπο. Θα θέσουμε όλους τους πόρους μας στη διάθεσή σας. Σε τελική ανάλυση, η ειρήνη είναι ο υπ' αριθμόν ένα στόχος μας και η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων συνεχίζεται διακαώς. Σας ευχαριστώ.
_______________
22 Μαρτίου 2023