Ευρωπαϊκά Μιλώντας

article image

Υποδείξεις MED9 για άμεση κατάπαυση πυρός στην Μέση Ανατολή
  • Μηνύματα για αποκλιμάκωση της έντασης στη Διακήρυξη της 11ης Συνόδου Κορυφής που έγινε στην Πάφο, στην παρουσία και του Βασιλιά της Ιορδανίας
  • Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Κοινός στόχος ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η δημιουργία συνθηκών για επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, για λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων ΟΗΕ.
  • Κοινή γραμμή MED9 στο μεταναστευτικό για «βελτίωση του πλαισίου για τις επιστροφές», με σεβασμό στην προστασία των διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.  

Η άμεση κατάπαυση του πυρός στην Μέση Ανατολή, με παράλληλη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, και η δρομολόγηση συνθηκών επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, συνθέτουν το τρίπτυχο των βασικότερων στοιχείων της Διακήρυξης της 11ης Συνόδου Κορυφής των MED9 σε σχέση με το Μεσανατολικό. Η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, ως επίσης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, στις 11 Οκτωβρίου, στην παρουσία του  Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah ll Al-Hussein .

Σε ό,τι αφορά στο Μεσανατολικό, η Διακήρυξη επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

  • «Η κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή είναι σοβαρά ανησυχητική. Υπό το φως του απόηχου της σύγκρουσης στη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την Μπλε Γραμμή και την έγκαιρη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο. Λυπούμαστε για τις πολλές απώλειες αμάχων, την καταστροφή πολιτικών υποδομών, τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και καλούμε όλους τους παράγοντες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο σε κάθε περίπτωση. Η εκτόξευση ρουκετών και άλλων βλημάτων από τη Χεζμπολάχ προς το ισραηλινό έδαφος από τις 8 Οκτωβρίου 2023 πρέπει να σταματήσει. Η κυριαρχία τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου πρέπει να διαφυλαχθεί και να διασφαλιστεί, και κάθε επιχείρηση που την παραβιάζει πρέπει να σταματήσει. Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση».
  • «Επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμμετάσχουν σε μεσολαβητικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ενώ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την περαιτέρω στήριξη του Λιβάνου και του λαού του, συμπεριλαμβανομένων των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων που καλούνται να διαδραματίσουν κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο. Υποστηρίζουμε επίσης τον θεμελιώδη σταθεροποιητικό ρόλο της UNIFIL στον Νότιο Λίβανο. Καταδικάζουμε τη στοχοποίηση της UNIFIL και υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι ειρηνευτές πρέπει να προστατεύονται».
  • Η παρούσα κλιμάκωση επιδεινώνει περαιτέρω την προσφυγική κρίση του Λιβάνου. Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής που έχουν ανάγκη, καθώς και να παράσχουμε στήριξη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου. Επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη να επιτευχθούν συνθήκες για την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των Σύρων προσφύγων, όπως ορίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».
  • «Καταδικάζουμε σθεναρά την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ. Καλούμε όλους τους φορείς να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να απέχουν από περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες».
  • «Επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας με τον πιο έντονο τρόπο για τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και εκφράζουμε τη λύπη μας για όλες τις απώλειες ζωών μεταξύ των αμάχων, ιδίως για τον υψηλό φόρο αίματος σε παιδιά και γυναίκες. Ζητούμε την πλήρη και άμεση εφαρμογή της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπογραμμίζουμε την πλήρη στήριξή μας στην προτεινόμενη συνολική συμφωνία που θα οδηγήσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και στην παροχή πλήρους, ασφαλούς και απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην κλίμακα που απαιτείται στη Γάζα. Επαναλαμβάνουμε την υπεροχή των χερσαίων διαδρόμων, σημειώνοντας ότι όλες οι οδοί, χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού Θαλάσσιου Διαδρόμου, είναι πολύτιμες για να βοηθήσουν στην κάλυψη των τεράστιων ανθρωπιστικών αναγκών των αμάχων στη Γάζα».
  • «Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, συνεχές, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης να ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη, ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση».

Οι δηλώσεις MED9

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των MED9, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «κοινός μας στόχος και επιδίωξη παραμένει ο τερματισμός των όποιων εχθροπραξιών και η δημιουργία συνθηκών για επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας σε σχέση με το Μεσανατολικό, για λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως τη μοναδική οδό προς την επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή μας». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, χαρακτηρίζοντας καθοριστικής σημασίας την άμεση κατάπαυση του πυρός τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας . Emmanuel Macron ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο και απελευθέρωση των ομήρων. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η εξαγωγή όπλων στις ζώνες πολέμου, ως ένας μοχλός πίεσης, τονίζοντας ότι η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος, για να επιτευχθεί ειρήνη. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković τόνισε ότι «όλοι θέλουμε να δούμε ειρήνη στην περιοχή της Γάζας και στον Λίβανο», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο, τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στη Δυτική Όχθη και απελευθέρωση των ομήρων από τους τρομοκράτες της Χαμάς, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να αναστείλει την αποστολή όπλων στο Ισραήλ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προτεραιότητα για την Ευρώπη πέραν του τερματισμού των συρράξεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία».

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Robert Golob εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ειρηνευτικό σχέδιο στη Μέση Ανατολή που παρουσιάστηκε στους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου MED9 από τον Βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Paulo Rangel επεσήμανε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Ευρωπαϊκή απάντηση στην παράτυπη μετανάστευση

Το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης ήταν ψηλά στην ατζέντα της 11ης Συνόδου Κορυφής των MED9. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Διακήρυξη, «η παράτυπη μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Οι MED9 επισημαίνουν ακόμη ότι «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή του οποίου θέτουμε ως προτεραιότητα». Για τον σκοπό αυτό», προστίθεται στη Διακήρυξη, «οφείλουμε να συνεργαστούμε για την εφαρμογή των σχεδίων δράσης που έχουμε υιοθετήσει», ενώ υπογραμμίζεται ότι «για να ενισχύσουμε την πρόληψη των παράτυπων αφίξεων και των απωλειών ζωής σε όλες τις διαδρομές, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην εξάρθρωση των δικτύων λαθρεμπορίου και στην ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων». Οι MED9 καθιστούν σαφές, ότι «σεβόμενοι την προστασία των διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, θα εργαστούμε επίσης για τη βελτίωση του πλαισίου για τις επιστροφές, ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό επιστροφής των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και άλλων υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στην Ένωση, σεβόμενοι την προστασία των διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, και θα εξετάσουμε νέους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης».  

 14 Οκτωβρίου 2024

 

Ευρωπαϊκά Μιλώντας

article image
Υποδείξεις MED9 για άμεση κατάπαυση πυρός στην Μέση Ανατολή
  • Μηνύματα για αποκλιμάκωση της έντασης στη Διακήρυξη της 11ης Συνόδου Κορυφής που έγινε στην Πάφο, στην παρουσία και του Βασιλιά της Ιορδανίας
  • Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Κοινός στόχος ο τερματισμός των εχθροπραξιών και η δημιουργία συνθηκών για επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, για λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων ΟΗΕ.
  • Κοινή γραμμή MED9 στο μεταναστευτικό για «βελτίωση του πλαισίου για τις επιστροφές», με σεβασμό στην προστασία των διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.  

Η άμεση κατάπαυση του πυρός στην Μέση Ανατολή, με παράλληλη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, και η δρομολόγηση συνθηκών επανεκκίνησης της πολιτικής διαδικασίας, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, συνθέτουν το τρίπτυχο των βασικότερων στοιχείων της Διακήρυξης της 11ης Συνόδου Κορυφής των MED9 σε σχέση με το Μεσανατολικό. Η Σύνοδος Κορυφής, στην οποία συμμετείχαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Κύπρου, της Μάλτας, της Σλοβενίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας, ως επίσης και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, πραγματοποιήθηκε στην Πάφο, στις 11 Οκτωβρίου, στην παρουσία του  Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah ll Al-Hussein .

Σε ό,τι αφορά στο Μεσανατολικό, η Διακήρυξη επισημαίνει, μεταξύ άλλων:

  • «Η κατάσταση που εκτυλίσσεται στη Μέση Ανατολή είναι σοβαρά ανησυχητική. Υπό το φως του απόηχου της σύγκρουσης στη Γάζα στην ευρύτερη περιοχή, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την κλιμάκωση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Ζητάμε άμεση κατάπαυση του πυρός σε όλη την Μπλε Γραμμή και την έγκαιρη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον Λίβανο. Λυπούμαστε για τις πολλές απώλειες αμάχων, την καταστροφή πολιτικών υποδομών, τον μεγάλο αριθμό εσωτερικά εκτοπισμένων ατόμων και καλούμε όλους τους παράγοντες να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο σε κάθε περίπτωση. Η εκτόξευση ρουκετών και άλλων βλημάτων από τη Χεζμπολάχ προς το ισραηλινό έδαφος από τις 8 Οκτωβρίου 2023 πρέπει να σταματήσει. Η κυριαρχία τόσο του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου πρέπει να διαφυλαχθεί και να διασφαλιστεί, και κάθε επιχείρηση που την παραβιάζει πρέπει να σταματήσει. Οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επέμβαση θα επιδεινώσει δραματικά την κατάσταση».
  • «Επαναβεβαιώνοντας τη δέσμευσή μας για την πλήρη εφαρμογή της απόφασης 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καλούμε όλους τους παράγοντες να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να συμμετάσχουν σε μεσολαβητικές προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων, ενώ θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την περαιτέρω στήριξη του Λιβάνου και του λαού του, συμπεριλαμβανομένων των λιβανέζικων ενόπλων δυνάμεων που καλούνται να διαδραματίσουν κρίσιμο σταθεροποιητικό ρόλο. Υποστηρίζουμε επίσης τον θεμελιώδη σταθεροποιητικό ρόλο της UNIFIL στον Νότιο Λίβανο. Καταδικάζουμε τη στοχοποίηση της UNIFIL και υπενθυμίζουμε ότι όλοι οι ειρηνευτές πρέπει να προστατεύονται».
  • Η παρούσα κλιμάκωση επιδεινώνει περαιτέρω την προσφυγική κρίση του Λιβάνου. Επιβεβαιώνουμε την αποφασιστικότητά μας να στηρίξουμε τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον Λίβανο, συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικά εκτοπισμένων, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής που έχουν ανάγκη, καθώς και να παράσχουμε στήριξη για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και του λαθρεμπορίου. Επαναβεβαιώνουμε την ανάγκη να επιτευχθούν συνθήκες για την ασφαλή, εθελοντική και αξιοπρεπή επιστροφή των Σύρων προσφύγων, όπως ορίζεται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες».
  • «Καταδικάζουμε σθεναρά την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ. Καλούμε όλους τους φορείς να ενεργήσουν με υπευθυνότητα και να απέχουν από περαιτέρω στρατιωτικές ενέργειες».
  • «Επαναλαμβάνουμε την καταδίκη μας με τον πιο έντονο τρόπο για τις βίαιες τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς κατά του Ισραήλ και εκφράζουμε τη λύπη μας για όλες τις απώλειες ζωών μεταξύ των αμάχων, ιδίως για τον υψηλό φόρο αίματος σε παιδιά και γυναίκες. Ζητούμε την πλήρη και άμεση εφαρμογή της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και υπογραμμίζουμε την πλήρη στήριξή μας στην προτεινόμενη συνολική συμφωνία που θα οδηγήσει, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, σε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, στην απελευθέρωση όλων των ομήρων και στην παροχή πλήρους, ασφαλούς και απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας στην κλίμακα που απαιτείται στη Γάζα. Επαναλαμβάνουμε την υπεροχή των χερσαίων διαδρόμων, σημειώνοντας ότι όλες οι οδοί, χερσαίες, εναέριες και θαλάσσιες, συμπεριλαμβανομένου του Κυπριακού Θαλάσσιου Διαδρόμου, είναι πολύτιμες για να βοηθήσουν στην κάλυψη των τεράστιων ανθρωπιστικών αναγκών των αμάχων στη Γάζα».
  • «Παραμένουμε προσηλωμένοι σε μια διαρκή και βιώσιμη ειρήνη, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη βάση της λύσης των δύο κρατών, με το κράτος του Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο, δημοκρατικό, συνεχές, κυρίαρχο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης να ζουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη, ασφάλεια και αμοιβαία αναγνώριση».

Οι δηλώσεις MED9

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου των MED9, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι «κοινός μας στόχος και επιδίωξη παραμένει ο τερματισμός των όποιων εχθροπραξιών και η δημιουργία συνθηκών για επανεκκίνηση της πολιτικής διαδικασίας σε σχέση με το Μεσανατολικό, για λύση στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ως τη μοναδική οδό προς την επίτευξη βιώσιμης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή μας». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι «στηρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για επίτευξη κατάπαυσης του πυρός, χαρακτηρίζοντας καθοριστικής σημασίας την άμεση κατάπαυση του πυρός τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο, την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την παροχή απρόσκοπτης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας . Emmanuel Macron ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο και απελευθέρωση των ομήρων. Πρόσθεσε ότι πρέπει να σταματήσει η εξαγωγή όπλων στις ζώνες πολέμου, ως ένας μοχλός πίεσης, τονίζοντας ότι η διπλωματία είναι ο μόνος τρόπος, για να επιτευχθεί ειρήνη. Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Andrej Plenković τόνισε ότι «όλοι θέλουμε να δούμε ειρήνη στην περιοχή της Γάζας και στον Λίβανο», ενώ ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Pedro Sánchez ζήτησε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και στον Λίβανο, τερματισμό όλων των εχθροπραξιών στη Δυτική Όχθη και απελευθέρωση των ομήρων από τους τρομοκράτες της Χαμάς, ενώ κάλεσε την Ευρώπη να αναστείλει την αποστολή όπλων στο Ισραήλ.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε ανησυχία για την κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, ενώ ο Πρωθυπουργός της Μάλτας Robert Abela είπε ότι «δεν πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προτεραιότητα για την Ευρώπη πέραν του τερματισμού των συρράξεων στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία».

Ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Robert Golob εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ειρηνευτικό σχέδιο στη Μέση Ανατολή που παρουσιάστηκε στους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου MED9 από τον Βασιλιά της Ιορδανίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Paulo Rangel επεσήμανε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή «θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε όλη την περιοχή».

Ευρωπαϊκή απάντηση στην παράτυπη μετανάστευση

Το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης ήταν ψηλά στην ατζέντα της 11ης Συνόδου Κορυφής των MED9. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη Διακήρυξη, «η παράτυπη μετανάστευση είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση που απαιτεί ευρωπαϊκή απάντηση». Οι MED9 επισημαίνουν ακόμη ότι «έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο με την υιοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, την αποτελεσματική και έγκαιρη εφαρμογή του οποίου θέτουμε ως προτεραιότητα». Για τον σκοπό αυτό», προστίθεται στη Διακήρυξη, «οφείλουμε να συνεργαστούμε για την εφαρμογή των σχεδίων δράσης που έχουμε υιοθετήσει», ενώ υπογραμμίζεται ότι «για να ενισχύσουμε την πρόληψη των παράτυπων αφίξεων και των απωλειών ζωής σε όλες τις διαδρομές, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας στην εξάρθρωση των δικτύων λαθρεμπορίου και στην ενίσχυση της διαχείρισης των συνόρων». Οι MED9 καθιστούν σαφές, ότι «σεβόμενοι την προστασία των διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, θα εργαστούμε επίσης για τη βελτίωση του πλαισίου για τις επιστροφές, ώστε να αυξήσουμε το ποσοστό επιστροφής των απορριφθέντων αιτούντων άσυλο και άλλων υπηκόων τρίτων χωρών που δεν έχουν νόμιμο δικαίωμα παραμονής στην Ένωση, σεβόμενοι την προστασία των διεθνών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, και θα εξετάσουμε νέους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης».  

 14 Οκτωβρίου 2024

 

logo

© 2024 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,

Υπουργείο Εσωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία

republic of cyprus logo
Com2go Logo