- Στο τιμόνι της Ευρωβουλής μέχρι το 2027 - «Η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη, όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη», επεσήμανε η κοινοτική αξιωματούχος
- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκροτήθηκε σε Σώμα - Οι Πολιτικές Ομάδες κατά την έναρξη της δέκατης νομοθετικής περιόδου
Με ευρύτατη πλειοψηφία, η Ρομπέρτα Μέτσολα επανεξελέγη Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για δυόμιση χρόνια, μέχρι τις αρχές του 2027. Στην εκλογική διαδικασία, ψήφισαν 699 ευρωβουλευτές από σύνολο 720 ευρωβουλευτών και σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα καταμετρήθηκαν 623 έγκυρα ψηφοδέλτια. Η προερχόμενη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Ρομπέρτα Μέτσολα (Roberta Metsola), εξασφάλισε 562 ψήφους και επανεκλέγηκε στην προεδρία της Ευρωβουλής από τον πρώτο γύρο της διαδικασίας. Η ανθυποψήφιά της, προερχόμενη από την Αριστερά, Ιρέν Μοντέρο (Irene Montero), έλαβε 61 ψήφους, ενώ καταγράφηκαν 76 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια.
Στην πρώτη της τοποθέτηση και με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο, η Ρομπέρτα Μέτσολα επεσήμανε ότι «οι προκλήσεις της Κύπρου είναι και δικές μας προκλήσεις», προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη». Σημείωσε ακόμη με νόημα ότι η Κύπρος δεν είναι μία ξεχασμένη γωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «στην Ευρώπη μας, οι διαιρέσεις δεν έχουν θέση. Γι' αυτό είναι σημαντικό να τονίσω ότι αυτή η αναγκαστική διαίρεση ενός κράτους μέλους της Ε.Ε, δεν είναι κυπριακό ζήτημα, αλλά ευρωπαϊκό και πρέπει να απαντήσουμε σε αυτό με ευρωπαϊκό τρόπο», διαμήνυσε η επανεκλεγείσα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Παράλληλα, η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι «η Ευρώπη έχει τη δύναμη να θεραπεύει - το έχουμε δει, το έχουμε νιώσει, το έχουμε ζήσει», υπογραμμίζοντας ότι «η ευθύνη βαρύνει εμάς να χρησιμοποιήσουμε αυτή την εμπειρία για να φέρουμε τους ανθρώπους κοντά, να εργαστούμε προς ένα κυρίαρχο, ευρωπαϊκό, κράτος». Έκανε ειδική αναφορά σε «μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα συμπεράσματα του Συμβουλίου και τις αξίες της Ε.Ε», υπενθυμίζοντας ότι «η Ε.Ε έχει σφυρηλατηθεί από την οδυνηρή ιστορία της ηπείρου μας» και ότι «εκεί. που κάποτε υπήρχε πόλεμος, πόνος και αιματοχυσία, τώρα γίνονται συναντήσεις με πνεύμα συνεργασίας».
Η Ρομπέρτα Μέτσολα γεννήθηκε στην Μάλτα το 1979 και είναι η τρίτη γυναίκα που εκλέγεται στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη Simone Veil (1979-1982) και τη Nicole Fontaine (1999-2002).
Απευθυνόμενη στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αμέσως μετά την επανεκλογή της, η Πρόεδρος Μέτσολα ανέφερε: «Στις μέρες μας, πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημά μας για την πολιτική της ελπίδας, για το όνειρο που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη. Θέλω οι πολίτες να ανακτήσουν το αίσθημα της πίστης και του ενθουσιασμού για το εγχείρημά μας. Πίστη στο ότι μπορούμε να κάνουμε τον κοινό μας τόπο ασφαλέστερο, δικαιότερο, με περισσότερη ισότητα. Πίστη ότι ενωμένοι είμαστε καλύτεροι και δυνατότεροι. Πίστη ότι η δική μας Ευρώπη είναι για όλους», τόνισε χαρακτηριστικά η Ρομπέρτα Μέτσολα.
Στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο (15-18 Ιουλίου), ξεκίνησε η δέκατη νομοθετική περίοδος και η Ευρωβουλή συγκροτήθηκε σε Σώμα επίσημα, μετά τις ευρωεκλογές που έλαβαν χώρα στα 27 κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά την πρώτη μέρα έναρξης των εργασιών της δέκατης νομοθετικής περιόδου, οι 720 ευρωβουλευτές ενσωματώθηκαν και ανήκουν στις εξής πολιτικές ομάδες:
- Ομάδα Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, 188 ευρωβουλευτές
- Ομάδα Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, 136 ευρωβουλευτές
- Ομάδα Πατριώτες για την Ευρώπη, 84 ευρωβουλευτές
- Ομάδα Ευρωπαίοι Συντηρητικοί Μεταρρυθμιστές, 78 ευρωβουλευτές
- Ομάδα Φιλελεύθεροι (Renew Europe), 77 ευρωβουλευτές
- Ομάδα Πρασίνοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, 53 ευρωβουλευτές
- Ομάδα Αριστεράς, 46 ευρωβουλευτές
- Ομάδα Ευρώπη των Κυρίαρχων Εθνών, 25 ευρωβουλευτές
- Μη Εγγεγραμμένοι, 32 ευρωβουλευτές.
19 Ιουλίου 2024