• Η Βουδαπέστη στην προεδρία του Συμβουλίου Ε.Ε, το δεύτερο εξάμηνο 2024
• Ανταγωνιστικότητα, άμυνα, διεύρυνση, μετανάστευση, συνοχή, αγροτική πολιτική και δημογραφικές προκλήσεις στο επίκεντρο της Προεδρίας
Επτά πυλώνες προτεραιοτήτων χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα της Ουγγρικής Προεδρίας, η οποία έχει αναλάβει τα ηνία του Συμβουλίου της Ε.Ε, την 1η Ιουλίου 2024, στο πλαίσιο της εξάμηνης εκ περιτροπής Προεδρίας. Όπως αναφέρεται στο επίσημο πρόγραμμα της Προεδρίας, «η Ουγγαρία θα εργαστεί ως έντιμος μεσολαβητής, σε πνεύμα ειλικρινούς συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών και των θεσμικών οργάνων, για την ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία μιας πραγματικά ισχυρής Ευρώπης». Οι προτεραιότητες της Ουγγρικής Προεδρίας, εκτείνονται στους τομείς της ανταγωνιστικότητας, της αμυντικής πολιτικής, της διεύρυνσης, της μετανάστευσης, της συνοχής, της αγροτικής πολιτικής και των δημογραφικών προκλήσεων. Ειδικότερα:
• «Νέα ευρωπαϊκή συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα»: Όπως επισημαίνεται στη γραπτή ανακοίνωση της Ουγγρικής Προεδρίας, «στο υφιστάμενο διεθνές πλαίσιο πολλαπλών προκλήσεων, όπου η Ευρώπη υστερεί έναντι των παγκόσμιων ανταγωνιστών της, είναι ζωτικής σημασίας να βελτιωθεί η παραγωγικότητα και, επομένως, η ανταγωνιστικότητα της Ένωσης και των κρατών-μελών της και να τονωθεί η ανάπτυξη». Προστίθεται ότι «είναι προς το κοινό μας συμφέρον να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των δύσκολων οικονομικών συνθηκών των τελευταίων ετών, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το αυξημένο δημόσιο χρέος, οι υψηλές τιμές ενέργειας, ο κατακερματισμός των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού ή η χαμηλότερη ευρωπαϊκή παραγωγικότητα καθώς και η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές μας και να επαναφέρουμε την οικονομία της Ε.Ε σε ανοδική τροχιά». Ως εκ των τούτων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «η ουγγρική Προεδρία θα δώσει μεγάλη έμφαση στη βελτίωση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, ενσωματώνοντας αυτόν τον στόχο σε όλες τις πολιτικές, εφαρμόζοντας μια ολιστική προσέγγιση». Όπως εξηγεί η Προεδρία, «στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μιας τεχνολογικά ουδέτερης βιομηχανικής στρατηγικής, ενός πλαισίου για την τόνωση της ευρωπαϊκής παραγωγικότητας, μιας ανοιχτής οικονομίας και διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, καθώς και μιας ευέλικτης αγοράς εργασίας που δημιουργεί ασφαλείς θέσεις εργασίας και προσφέρει αυξανόμενους μισθούς στην Ευρώπη, κάτι που είναι κρίσιμος παράγοντας για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα». Στο πλαίσιο αυτό, η Βουδαπέστη, επισημαίνει ότι «η έγκριση μιας νέας ευρωπαϊκής συμφωνίας ανταγωνιστικότητας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ουγγρικής Προεδρίας προκειμένου να αποκατασταθεί η οικονομική ανάπτυξη και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για βιώσιμη ανάπτυξη, για εμβάθυνση της εσωτερικής αγοράς, για εστίαση στην υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης σε συνεργασία με ευρωπαίους οικονομικούς φορείς και πολίτες, για διεθνή συνεργασία και διασφάλιση της σταθερότητας και της βιωσιμότητας των θέσεων εργασίας».
•«Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Πολιτικής»: Όπως επισημαίνει η Ουγγρική Προεδρία, «οι συνεχιζόμενες και αναδυόμενες συγκρούσεις στην ήπειρο και σε όλο τον κόσμο καταδεικνύουν ξεκάθαρα ότι η Ευρώπη πρέπει να βελτιώσει σημαντικά τις αμυντικές της ικανότητες, τη διεθνή ανταπόκριση στη διαχείριση κρίσεων και τις ικανότητές της. Πέρα από τις συμμαχίες και τη συνεργασία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διαδραματίσει μεγαλύτερο ρόλο στην εγγύηση της δικής της ασφάλειας, ενισχύοντας την ανθεκτικότητά της και την ικανότητά της να ενεργεί». Έχοντας αυτό υπόψη, «η Ουγγρική Προεδρία θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Τεχνολογικής και Βιομηχανικής Βάσης, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής καινοτομίας και της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα των αμυντικών προμηθειών μεταξύ των κρατών-μελών, πέρα από την εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας που καθορίζει τις κύριες κατευθύνσεις της αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε».
• «Μια συνεπής και αξιοκρατική πολιτική διεύρυνσης»: Σύμφωνα με την Ουγγρική Προεδρία, «η διεύρυνση είναι μια από τις πιο επιτυχημένες πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Όπως επισημαίνει, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από καιρό δεσμευτεί για τη διασφάλιση μιας ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς η Κοινότητα δεν μπορεί να είναι πλήρης χωρίς την ένταξη αυτής της περιοχής. Η Ουγγρική Προεδρία, προσθέτει ότι «η ενσωμάτωση της περιοχής ωφελεί την Ε.Ε στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας, καθώς και από γεωπολιτική άποψη». Για να διευρύνουμε περαιτέρω και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας, σημειώνει η Προεδρία, «θα προσκαλέσουμε τους εταίρους μας σε διαβουλεύσεις τόσο στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Δυτικών Βαλκανίων όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας».
• «Αναχαίτιση της παράνομης μετανάστευσης»: Η Ουγγρική Προεδρία υπογραμμίζει ότι «η μεταναστευτική πίεση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη εδώ και αρκετά χρόνια δεν αποτελεί μόνο πρόκληση για την Ένωση στο σύνολό της, αλλά επιβαρύνει επίσης τα ίδια τα κράτη-μέλη, ιδίως εκείνα που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης». Όπως υποστηρίζει, «προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις, είναι απαραίτητη η στενότερη συνεργασία με χώρες που συνορεύουν με την ΕΕ, καθώς και με τις βασικές χώρες προέλευσης και διέλευσης. Επιπλέον, πρέπει να περιοριστεί η παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο ανθρώπων», σημειώνει η Ουγγρική Προεδρία, καθιστώντας σαφές ότι «θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής συνεργασίας με τις σχετικές τρίτες χώρες, πιο αποτελεσματικές επιστροφές και καινοτόμες λύσεις για τους κανόνες που αφορούν στο άσυλο».
• Διαμόρφωση του Μέλλοντος της Πολιτικής Συνοχής: Η Ουγγρική Προεδρία τονίζει ότι «για να διασφαλιστεί η αρμονική και ισόρροπη ανάπτυξη στην Ένωση, είναι απαραίτητο για την Ευρώπη να μειώσει τις περιφερειακές ανισότητες καθώς και να εξασφαλίσει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή». Αφού επισημαίνει ότι η πολιτική συνοχής είναι η κύρια επενδυτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ουγγρική Προεδρία επικαλείται την 9η Έκθεση Συνοχής, σημειώνοντας ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά αναπτυξιακά κενά μεταξύ των κρατών-μελών, ακόμη και εντός των περιφερειών, δεδομένου ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ε.Ε ζει σε περιφέρειες που δεν προσεγγίζουν το 75% του μέσου επιπέδου ανάπτυξης της Ένωσης». Η σύγκλιση αυτών των περιφερειών δεν είναι μόνο κρίσιμη όσον αφορά την πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε, αλλά είναι επίσης απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, σημειώνει η Ουγγρική Προεδρία, εξαγγέλλοντας «μια στρατηγική συζήτηση υψηλού επιπέδου για το μέλλον της πολιτικής συνοχής».
• «Μια Αγροτική Πολιτική της Ε.Ε με επίκεντρο τον αγρότη»: Η Ουγγρική Προεδρία τονίζει τις πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή γεωργία, παραπέμποντας στις έκτακτες καιρικές συνθήκες που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, στις αυξανόμενες εισαγωγές από τρίτες χώρες και στους υπερβολικά αυστηρούς κανόνες παραγωγής, που όπως λέει, «έχουν μειώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα του κλάδου». Η Προεδρία υπογραμμίζει ότι το τρέχον εξάμηνο, «θα ενθαρρύνει το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας να επωφεληθεί από τη θεσμική μεταβατική περίοδο και να καθοδηγήσει τη νέα Επιτροπή στη διαμόρφωση των κανόνων της γεωργικής πολιτικής της Ένωσης μετά το 2027 για μια ανταγωνιστική, ανθεκτική στην κρίση και φιλική προς τους αγρότες γεωργία».
• «Αντιμετώπιση δημογραφικών προκλήσεων»: Σύμφωνα με την Ουγγρική Προεδρία, «η επιταχυνόμενη γήρανση των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τα μη βιώσιμα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας και οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού είναι μακροχρόνια και εντεινόμενα προβλήματα σε όλη την Ευρώπη που πρέπει να αντιμετωπιστούν επειγόντως και αποτελεσματικά». Παράλληλα, σημειώνει ότι «η γήρανση της κοινωνίας, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, η ερήμωση της υπαίθρου, η αυξανόμενη πίεση στους δημοσιονομικούς πόρους και ο μεταβαλλόμενος κόσμος της εργασίας δημιουργούν τέτοια δημογραφικά ζητήματα και προκλήσεις που πρέπει να τεθούν στο προσκήνιο». Υπό το φως των πιο πάνω, η Ουγγρική Προεδρία, σεβόμενη τις αρμοδιότητες των κρατών-μελών, «επιθυμεί να επιστήσει την προσοχή σε αυτές τις προκλήσεις» προσθέτοντας ότι η δημογραφική εργαλειοθήκη της Κομισιόν, που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2023, παρέχει μια καλή βάση προς αυτή την κατεύθυνση.
21 Ιουλίου 2024