- Ο Υπουργός Μεταφορών κατάθεσε τις θέσεις της Λευκωσίας στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ
- Ενημέρωσε IATA και Airport Council International
Παράταση του προσωρινού καθεστώτος στήριξης του τομέα των αερομεταφορών, σε σχέση με την συνδεσιμότητα, πέραν του πρώτου εξαμήνου 2022 και με χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων, επιδιώκουν η Κύπρος και έντεκα ακόμη κράτη-μέλη που στηρίζουν την πρωτοβουλία για την Αεροπορική Συνδεσιμότητα.
Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος κατέθεσε τις θέσεις της Λευκωσίας στο Συμβούλιο Μεταφορών της Ε.Ε, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου 2021, σημειώνοντας ότι «καθίσταται πλέον επιτακτική ανάγκη η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που να είναι προς όφελος της Ενιαίας Αγοράς και της οικονομίας της Ένωσης γενικότερα αλλά και που να διασφαλίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των αερομεταφορών προς όφελος των πολιτών της Ε.Ε». Ο κ. Καρούσος ανέφερε ακόμη ότι «η Κύπρος και τα κράτη-μέλη που στηρίζουν αυτή την πρωτοβουλία τάσσονται υπέρ ενός σχεδίου που να προωθεί τη συνδεσιμότητα, διασφαλίζοντας την ίδια ώρα ότι η κοινωνική συνοχή θα συνεχίσει να εξυπηρετεί τις ανάγκες των πολιτών της Ε.Ε και της κοινωνίας γενικότερα».
Παράλληλα, ο Υπουργός Μεταφορών ενημέρωσε για το ζήτημα τον Conrad Clifford, Ανώτερο Αντιπρόεδρο και Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή και τον Jorge Dieguez, Διευθυντή Εξωτερικών Υποθέσεων και Ε.Ε, της ΙΑΤΑ. Ο κ. Καρούσος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Διακήρυξη αποσκοπεί στην παράταση πέραν του πρώτου εξαμήνου του 2022 του προσωρινού καθεστώτος υποστήριξης του τομέα των αερομεταφορών σε σχέση με την συνδεσιμότητα, με χρονικό ορίζοντα τριών χρόνων». Πρόσθεσε ότι «λαμβάνοντας υπόψη ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε νησιώτικα και περιφερειακά κράτη σε σχέση με την συνδεσιμότητά τους, η Κύπρος κατάφερε να αναδείξει την ανάγκη διαμόρφωσης ενός συνολικού πλάνου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό στη μετά πανδημία εποχή».Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, «οι εκπρόσωποι της ΙΑΤΑ χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Κύπρου και ανέφεραν ότι το περιεχόμενο της Διακήρυξης περιλαμβάνει τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάσταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την συνδεσιμότητα».
Επίσης, ο Υπουργός Μεταφορών πραγματοποίησε χωριστές συναντήσεις με τον Γενικό Διευθυντή και τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του «Airport Council International» (ACI) Oliver Jancovic και Morgan Foulkes, καθώς και με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και τη Διευθύντρια Πολιτικής του Οργανισμού «Airlines for Europe» Thomas Reynand και Agnes Leroux.
Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, οι εκπρόσωποι του ACI αναφέρθηκαν σε δικές τους έρευνες που δείχνουν ότι η επιβατική κίνηση του 2021 σε σχέση με το 2019 μειώθηκε κατά 68%. Παράλληλα, ανάφεραν ότι αναμένεται πλήρης αποκατάσταση του τομέα εντός του 2025. Επιπρόσθετα, οι εκπρόσωποι του Οργανισμού Airlines for Europe αναφέρθηκαν σε στοιχεία του Eurocontrol, σύμφωνα με τα οποία, φαίνεται ότι ποσοστό περίπου 45% των απευθείας δρομολόγιων έχουν ακυρωθεί το 2020, μειώνοντας έτσι την συνδεσιμότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον Οργανισμό, έχει επηρεάσει αρνητικά τον κλάδο. Ο κ. Καρούσος έτυχε επίσης ενημέρωσης για έρευνα που πραγματοποίησε ο Οργανισμός, στην οποία εξετάστηκαν τρόποι για την επίτευξη του στόχου μείωσης των ρύπων με χρονικό ορίζοντα το 2050, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά ο τομέας των αερομεταφορών. Οι εκπρόσωποι των δύο μεγάλων οργανισμών χαιρέτισαν την πρωτοβουλία της Κύπρου και ανέφεραν ότι το περιεχόμενο της Διακήρυξης περιλαμβάνει τα στοιχεία που θα βοηθήσουν στη βελτίωση της κατάστασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε σχέση με την συνδεσιμότητα.
Υπενθυμίζεται ότι η πρωτοβουλία της Κύπρου που οδήγησε στη Διακήρυξη για την Αεροπορική Συνδεσιμότητα, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Συμβούλιο Μεταφορών της Ε.Ε τον Ιούνιο 2021. Μέχρι σήμερα την πρωτοβουλία έχουν στηρίξει άλλα έντεκα κράτη μέλη της Ε.Ε: Η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Μάλτα, η Σλοβενία, η Βουλγαρία, η Πορτογαλία και η Σλοβακία.
Ισότιμοι όροι ανταγωνισμού
Στο Συμβούλιο Μεταφορών της Ε.Ε διεξήχθη συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με τη διασφάλιση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για βιώσιμες αεροπορικές μεταφορές και τη στήριξη της ανάπτυξης υποδομών εναλλακτικών καυσίμων. Ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος ανέφερε ότι «η προσπάθεια απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές αναμένεται να αυξήσει τη βάση κόστους για τις αερομεταφορές εντός της Ε.Ε, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής τουριστικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τρίτες χώρες». Αφού σημείωσε ότι νησιώτικα κράτη-μέλη όπως η Κύπρος βασίζονται αποκλειστικά στις αεροπορικές μεταφορές τόσο για επιβάτες όσο και για φορτία, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι αναμφίβολα με την αύξηση των τιμών των καυσίμων, η αεροπορική συνδεσιμότητα που για ορισμένα κράτη μέλη είναι ήδη περιορισμένη, θα επηρεαστεί με αρνητικές επιπτώσεις για την ελεύθερη κυκλοφορία των ευρωπαίων πολιτών και την οικονομία γενικότερα. «Σύμφωνα με υπολογισμούς που έχουμε κάνει», επεσήμανε ο Υπουργός, «το πακέτο αυτό θα επηρεάσει την οικονομία μας αρνητικά κατά 1% του ΑΕΠ της χώρας σε ετήσια βάση». Καταλήγοντας, ο κ. Καρούσος τόνισε ότι σε σχέση με τα μέτρα που προτείνονται, το κόστος ανά έτος είναι μεγαλύτερο από το κέρδος των αεροπορικών εταιρειών, δηλαδή υπολογίζεται στα 25 δις ευρώ κόστος έναντι 22 δις ευρώ κέρδους.
08.02.2022