- Η Λευκωσία στηρίζει την πρόταση για αποθήκευση φυσικού αερίου και για «Πλατφόρμα Κοινών Προμηθειών» Ε.Ε
Το επίπεδο ετοιμότητας της Ε.Ε για το ενδεχόμενο διαταραχής εφοδιασμού φυσικού αερίου, τέθηκε στο τραπέζι του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας των 27 κρατών-μελών, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 2 Μαΐου και στο οποίο η Κύπρος εξέφρασε στήριξη στην πρόταση για αποθήκευση φυσικού αερίου και για «Πλατφόρμα Κοινών Προμηθειών» της Ε.Ε.
Όπως επισημαίνει το Συμβούλιο, «το έκτακτο Συμβούλιο αποτέλεσε μια αφορμή για τους υπουργούς να εκφράσουν εκ νέου την αλληλεγγύη τους προς την Ουκρανία και προς τα κράτη μέλη που επλήγησαν από την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου από την Gazprom, η οποία υλοποιήθηκε παρά τις τρέχουσες συμβάσεις». Ειδικότερα, οι υπουργοί «συζήτησαν σχετικά με το επίπεδο ετοιμότητας της Ε.Ε σε περίπτωση που έρθει αντιμέτωπη με κρίση εφοδιασμού, καθώς και σχετικά με τα μέτρα και τα μέσα αλληλεγγύης που επιθυμούν να προωθήσουν σε επίπεδο Ε.Ε στο πλαίσιο αυτό. Όσον αφορά κάποια πιθανή διαταραχή του εφοδιασμού, οι υπουργοί εξέθεσαν τις θέσεις τους σχετικά με την κατάσταση ετοιμότητάς τους σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα μέτρα αλληλεγγύης και τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση και τον καλύτερο συντονισμό της ανταλλαγής πληροφοριών, ιδίως όσον αφορά τα εθνικά επίπεδα κατανάλωσης».
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριος Παναγίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο, εξέφρασε πλήρη αλληλεγγύη προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία, που επλήγησαν από την αναστολή των παραδόσεων φυσικού αερίου της Gazprom. Ο κ. Παναγίδης «εξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι η Κύπρος είναι το κράτος-μέλος με τη μικρότερη εξάρτηση στο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, εντούτοις επηρεάζεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας γενικότερα».
Στο πλαίσιο των συζητήσεων, τα 27 κράτη-μέλη προέβησαν και σε επισκόπηση «πιθανών πρόσθετων δράσεων για την ασφάλεια εφοδιασμού, τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου και τη διαχείριση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ιδίως ενόψει των προσεχών εβδομάδων και μηνών. Ειδικότερα», σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση του Συμβουλίου, «εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ταχεία πρόοδο των διαπραγματεύσεων σχετικά με τον κανονισμό για την αποθήκευση φυσικού αερίου και προσβλέπουν στη σύντομη ολοκλήρωσή τους.
Τα 27 κράτη-μέλη «επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να επιδιώξουν τη σταδιακή εξάλειψη της εξάρτησης της Ε.Ε από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα. Παράλληλα, οι «27» και η Κομισιόν «συμφώνησαν να διατηρήσουν τις συντονισμένες επαφές τους με διεθνείς εταίρους και αξιόπιστους προμηθευτές και να δημιουργήσουν ταχέως την ευρωπαϊκή πλατφόρμα αγοράς φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ε.Ε σε προσιτές τιμές».
Αξιοποίηση αποθεμάτων Κύπρου
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Μάριος Παναγίδης, επεσήμανε στη διάρκεια του έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, «τη σημασία αξιοποίησης των ενεργειακών αποθεμάτων των κρατών-μελών, περιλαμβανομένων των αποθεμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου». Όπως επισημαίνεται σε γραπτή ανακοίνωση, «στο πλαίσιο αυτό, ανέδειξε τις προσπάθειες της Κύπρου για δημιουργία συνεργιών με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, για αξιοποίηση των κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια απεξάρτησης της Ε.Ε από το ρωσικό φυσικό αέριο».
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Ενέργειας τονίζεται ακόμη ότι «κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου εκφράστηκε, εκ μέρους των κρατών-μελών, η πλήρης αλληλεγγύη και η ετοιμότητα αρωγής προς τους επηρεαζόμενους εταίρους. Ανταλλάχθηκαν επίσης απόψεις αναφορικά με την εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε από αξιόπιστους προμηθευτές, τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου, αλλά και την αποθήκευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου, ιδιαίτερα εν όψει του επόμενου χειμώνα. Διεξήχθη, επίσης, συζήτηση για το επίπεδο ετοιμότητας της Ε.Ε, τα μέτρα αλληλεγγύης και τα πιθανά μέτρα έκτακτης ανάγκης σε σχέση με την κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού της Ε.Ε».
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα της Πράσινης Μετάβασης, υπογραμμίζοντας ότι η Κύπρος στηρίζει τα εν λόγω μέτρα, τα οποία, όμως, όπως είπε «πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας και να είναι δίκαια προς όλα τα κράτη-μέλη».
16 Μαΐου 2022