• Κομισιόν: Αναπροσαρμογή προς τα πάνω των προβλέψεων για το ΑΕΠ της Κύπρου
• Οι προβλέψεις της Κομισιόν προσεγγίζουν τις εκτιμήσεις μας, λέει το Υπουργείο Οικονομικών
Η Κυπριακή Δημοκρατία συγκαταλέγεται ανάμεσα στα πέντε κράτη-μέλη στην Ευρωζώνη και στα έξι κράτη-μέλη της Ε.Ε, με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2023 και 2024. Όπως προκύπτει από τις εαρινές προβλέψεις που εξέδωσε η Κομισιόν, στις 15 Μαΐου, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Κύπρου, στην ευρωζώνη και στην Ε.Ε, εκτιμάται ότι θα είναι περίπου κατά 1,2% υψηλότερος το 2023 και κατά 1% υψηλότερος το 2024, κάτι που σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, «καταδεικνύει την ανθεκτικότητα της» Κύπρου, «αλλά και την ευελιξία και ικανότητα προσαρμογής της σε δύσκολα οικονομικά δεδομένα».
Όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, στις εαρινές της εκτιμήσεις, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της για το πραγματικό ΑΕΠ το 2023 κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις φθινοπωρινές προβλέψεις (2,3% από 1,0%). Και για το 2024 αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες (2,7% από 1,9%). Όπως μάλιστα επισημαίνεται, οι αναθεωρημένες προς τα πάνω προβλέψεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας, «είναι κοντά στις προβλέψεις του Υπουργείου Οικονομικών», το οποίο εκτιμά ότι η οικονομία Κύπρου θα αναπτυχθεί με ρυθμούς 2,8% το 2023 και 3,0% το 2024.
Συγκριτικά πάντως με το 2022, οι εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διατυπώνουν την εκτίμηση ότι μετά την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ της Κύπρου το 2022 αναμένεται επιβράδυνση στην οικονομική δραστηριότητα το 2023 και 2024 εν μέσω των επίμονων πληθωριστικών πιέσεων και των αυξανόμενων επιτοκίων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,6% το 2022, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση επεκτάθηκε έντονα λόγω της περιορισμένης ζήτησης μετά την πανδημία και της σημαντικής αύξησης της απασχόλησης. Προστίθεται δε ότι η σημαντική εισροή ξένων επενδύσεων σε ακίνητα έδωσε ώθηση στις επενδύσεις, στον τομέα των κατασκευών, Παράλληλα, ο τουρισμός απέδωσε καλύτερα από το αναμενόμενο, παρά την απώλεια της ρωσικής αγοράς, ενώ άλλες εξαγωγές υπηρεσιών, σε σχέση με την τεχνολογία της επικοινωνίας (Information and Communications Technology), ως επίσης και τις χρηματοοικονομικές και επαγγελματικές υπηρεσίες, συνέχισαν να επεκτείνονται, καθιστώντας την οικονομία λιγότερο εξαρτημένη από τον τουρισμό.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, τις οποίες καταγράφει και σε γραπτή του ανακοίνωση το Υπουργείο Οικονομικών, «η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, ξεκίνησε το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και αναμένεται να συνεχιστεί έως το 2023. Η οικονομία αναμένεται να αμβλυνθεί από τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό που διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, από τα υψηλότερα επιτόκια που επηρεάζουν αρνητικά τις επενδύσεις», ενώ ρόλο θα διαδραματίσει και η αποδυνάμωση της δυναμικής ανάπτυξης των εμπορικών εταίρων της Κύπρου, κάτι που εκτιμάται ότι θα επηρεάσει την εξωτερική ζήτηση.
Επιπλέον, υπογραμμίζεται ότι «η μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών που εφαρμόστηκε τον Ιανουάριο του 2023 πρόκειται να μετριάσει κάπως τον αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση. Στην ίδια υποστηρικτική κατεύθυνση, θα κινηθεί και η εφαρμογή του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΣΑΑ), η οποία αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις στον ορίζοντα των προβλέψεων της Κομισιόν. Ανάλογη πορεία ανάπτυξης, αν και με βραδύτερο ρυθμό, εκτιμάται ότι θα έχουν ο τουρισμός, ως επίσης και άλλες εξαγωγικού χαρακτήρα υπηρεσίες. «Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,3% το 2023 και περαιτέρω στο 2,7% το 2024».
Αναφορικά με την αγορά εργασίας, «το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά το 2023 σε 6,9%, σύμφωνα με την επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ, πριν υποχωρήσει στο 6,4% το 2024».
Όσον αφορά στον πληθωρισμό, καθώς οι παγκόσμιες τιμές της ενέργειας μετριάζονται και οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας εξαλείφονται σταδιακά, προβλέπεται υποχώρηση στο 3,8% το 2023. Ωστόσο, η μερική τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών αναμένεται να έχει κάποιες δευτερεύουσες ανοδικές επιπτώσεις. Η αναμενόμενη συγκράτηση των παγκόσμιων τιμών της ενέργειας και άλλων βασικών εμπορευμάτων προβλέπεται να μειώσει τον πληθωρισμό περαιτέρω στο 2,5% το 2024.
Στα δημοσιονομικά της Κύπρου, επισημαίνεται ότι «οι επιδόσεις ήταν ισχυρότερες από ό,τι αναμενόταν, στηριζόμενες στις σημαντικές αυξήσεις των εσόδων λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με την απόσυρση των μέτρων στήριξης του COVID-19». Εκτιμάται δε, ότι ο προϋπολογισμός θα παραμείνει πλεονασματικός στο 1,8% του ΑΕΠ το 2023, ενώ για το 2024 το δημοσιονομικό πλεόνασμα αναμένεται να φτάσει περίπου το 2,1% του ΑΕΠ. Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ προβλέπεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της προβλεπόμενης αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και των πρωτογενών πλεονασμάτων. Αναμένεται να περιορισθεί στο 80,4% μέχρι το τέλος του 2023, ενώ εκτιμάται ότι θα κινηθεί περαιτέρω καθοδικά, στο 72,5% το 2024.
Μάιος 2023