- Φύτευση 3 δισ. δέντρων και αποκατάσταση 20 % των χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της Ε.Ε μέχρι το 2030 και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050
- Υπουργός Περιβάλλοντος: «Η αποκατάσταση της φύσης αποτελεί την υγιή βάση για την προστασία των οικοσυστημικών υπηρεσιών και την αειφορική υλοποίηση των δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία».
Τον πρώτο στο είδος του Κανονισμό, για την «αποκατάσταση της φύσης», εξέδωσαν οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε, στοχεύοντας στη «θέσπιση μέτρων για την αποκατάσταση τουλάχιστον του 20 % των χερσαίων και των θαλάσσιωνπεριοχών της Ε.Ε έως το 2030, καθώς και όλων των οικοσυστημάτων που χρήζουν αποκατάστασης έως το 2050». Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συμβουλίου, ο Κανονισμός «καθορίζει ειδικούς, νομικά δεσμευτικούς στόχους και υποχρεώσεις για την αποκατάσταση της φύσης στο χερσαίο και το θαλάσσιο οικοσύστημα, το οικοσύστημα των γλυκών υδάτων, το δασικό, το γεωργικό και το αστικό οικοσύστημα». Επισημαίνεται ακόμη ότι «ειδικά μέτρα περιλαμβάνουν την προστασία των επικονιαστών και των πεταλούδων λειμώνων, την προστασία των αστικών χώρων πρασίνου και τη φύτευση τουλάχιστον τριών δισεκατομμυρίων επιπλέον δέντρων, έως το 2030 σε επίπεδο Ε.Ε».
Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου υποστήριξε την άμεση υιοθέτηση του εν λόγω Κανονισμο. Όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση, η Υπουργός «υπογράμμισε τη σημασία του (Κανονισμού) για την προστασία και αποκατάσταση του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας στην Ε.Ε, που όπως είπε, «αποτελούν την υγιή βάση για την προστασία των οικοσυστημικών υπηρεσιών και την αειφορική υλοποίηση των δραστηριοτήτων, όπως η γεωργία».
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου Περιβάλλοντος, που έλαβε χώρα στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιουνίου, οι αρμόδιοι Υπουργοί των 27 κρατών-μελών κατέληξαν σε γενική προσέγγιση σχετικά με την πρόταση οδηγίας για τους οικολογικούς ισχυρισμούς. Η εν λόγω οδηγία «αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών από την προβολή ψευδοοικολογικής ταυτότητας: καθορίζει ελάχιστες απαιτήσεις σε επίπεδο Ε.Ε όσον αφορά στην τεκμηρίωση, τη γνωστοποίηση και την επαλήθευση ρητών (γραπτών ή προφορικών) περιβαλλοντικών ισχυρισμών και περιβαλλοντικών σημάτων». Παράλληλα, όπως αναφέρεται, «επιδιώκει την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης προς μια κυκλική και καθαρή οικονομία στην Ε.Ε, η οποία θα συμβάλλει στον συνολικό στόχο της κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε έως το 2050».
Επί του προκειμένου, όπως αναφέρεται σε γραπτή δήλωση, «η Υπουργός Περιβάλλοντος τόνισε τη σημασία της εν λόγω οδηγίας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ‘πράσινου ξεπλύματος’. Ανέφερε ότι μέσω αυτής της οδηγίας διασφαλίζεται και προστατεύεται τόσο το καταναλωτικό κοινό όσο και η φιλοσοφία των οικολογικών και φιλικών στο περιβάλλον προϊόντων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα», η δρ Μαρία Παναγιώτου, «σημείωσε ότι μέσω αυτής (της οδηγίας) προστατεύονται και οι ίδιες οι επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας την εμπιστοσύνη των πελατών και συνεργατών τους.
Πέραν των πιο πάνω αποφάσεων, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος της Ε.Ε κατέληξαν σε γενική προσέγγιση σχετικά με πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα, εστιάζοντας ιδίως στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας και των τροφίμων. Όπως αναφέρει το Συμβούλιο, «γενικός στόχος είναι η μείωση των περιβαλλοντικών και κλιματικών επιπτώσεων που συνδέονται με την παραγωγή και τη διαχείριση αποβλήτων κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και τροφίμων. Επίσης, η οδηγία-πλαίσιο αποσκοπεί στην προώθηση της κυκλικότητας στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας». Όπως ακόμη τονίζεται, «η γενική προσέγγιση θέτει νομικά δεσμευτικούς στόχους μείωσης της σπατάλης τροφίμων για τα κράτη-μέλη». Συγκεκριμένα, μέχρι το 2030 πρέπει να επιτευχθεί μείωση 10 % στην επεξεργασία και τη μεταποίηση και 30 % (κατά κεφαλήν) στο λιανικό εμπόριο, την εστίαση, τις υπηρεσίες σίτισης καθώς επίσης και στα νοικοκυριά.
Η Υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε το εν λόγω συμβιβαστικό κείμενο. Σύμφωνα με τη γραπτή της δήλωση, επεσήμανε ιδιαίτερα τις διατάξεις σχετικά με τον τουριστικό διορθωτικό παράγοντα και τη χρήση αντιπροσωπευτικού έτους αναφοράς για την παραγωγή απόβλητων τροφίμων, δεδομένου ότι το 2020 δεν είναι αντιπροσωπευτικό λόγω της πανδημίας. Όπως επίσης επισημαίνεται στη δήλωση, «η δρ Παναγιώτου υπογράμμισε ακόμη την ανάγκη για ειδική μεταχείριση των φιλανθρωπικών οργανώσεων όσον αφορά στα απόβλητα κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, ώστε να μην επηρεαστούν οι ανθρωπιστικές τους δράσεις».
25 Ιουνίου 2024