- Η Υπουργός Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου παρουσίασε επιστολή των εννέα (9) Μεσογειακών χωρών στο Συμβούλιο Γεωργίας-Αλιείας της ΕΕ
- Πρόταση για χρηματοδότηση μέτρων ανάπτυξης υποδομών, φύλαξης και μεταφοράς και ανακύκλωσης του νερού-Πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων διαχείρισης νερού στη γεωργία.
Ενώπιον του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) τέθηκε κοινή επιστολή των Υπουργών Γεωργίας των εννέα Μεσογειακών Κρατών (MED9), δια της οποίας προτείνεται «η χρηματοδότηση μέτρων ανάπτυξης υποδομών φύλαξης και μεταφοράς και ανακύκλωσης του νερού, αλλά και πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία ανάπτυξης καινοτόμων δράσεων διαχείρισης νερού στη γεωργία». Την κοινή επιστολή και τις εισηγήσεις των MED9 παρουσίασε στο Συμβούλιο η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου. Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, η Υπουργός τόνισε παράλληλα την «ανάγκη επαναξιολόγησης των υφιστάμενων μέτρων αντιμετώπισης κρίσεων και κάλεσε Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως προχωρήσει στην ανάπτυξη πρόσθετων εργαλείων διαχείρισης κρίσεων και εκτός της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για την προστασία του γεωργικού τομέα ως τομέα παραγωγής τροφίμων».
Όπως τονίζεται στη γραπτή ανακοίνωση, «πέραν των Μεσογειακών χωρών που συνυπόγραψαν την επιστολή, τη θέση της Κύπρου στήριξαν η Γερμανία, οι Κάτω Χώρες και η Ρουμανία». Παράλληλα, «ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας ευχαρίστησε την Κύπρο για την πρωτοβουλία και αναγνώρισε την ευθύνη και τον ρόλο που έχει να επιτελέσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις δράσεις διαχείρισης του νερού. Η Σλοβενία ως η νέα χώρα που αναλαμβάνει την Προεδρία των MED9 για το 2025 στην παρέμβασή της ανέφερε ότι, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του θέματος, αναλαμβάνει τη δέσμευση να συνεχίσει την πρωτοβουλία της Κύπρου».
Σημειώνεται ότι η επιστολή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της ΕΕ, κάνοντας αναφορά στην κοινή θέση των MED9 για την ανάγκη ετοιμότητας και αντίδρασης στους αυξημένους κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή της Μεσογείου και στην ενημέρωση, της οποίας έτυχε το Συμβούλιο από την Κύπρο (εξ ονόματος της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας).
Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των MED9, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Οκτωβρίου 2024, στην Πάφο, τα εννέα Μεσογειακά Κράτη επεσήμαναν ότι «η λειψυδρία της περιοχής μας επηρεάζει σοβαρά τη γεωργική παραγωγή των χωρών μας, την επισιτιστική ασφάλεια, την αγροτική οικονομική σταθερότητα και τη βιοποικιλότητα».
Στην Κοινή Διακήρυξη παρέπεμψαν στην πρώτη υπουργική συνάντηση MED9 για τη γεωργία (Σεπτέμβριος 2024), σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε πρακτικές βιώσιμης διαχείρισης του νερού στη γεωργία, χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις, συμμετέχοντας στην έρευνα και προωθώντας την αποτελεσματική χρήση του νερού. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες των MED9 «κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει τάχιστα με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ανθεκτικότητα του Νερού, λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές και περιφερειακές ιδιαιτερότητες, να απλοποιήσει και να παρέχει επαρκή ευελιξία στα μέτρα διαχείρισης του νερού».
Απλούστευση ΚΓΠ-Διευκόλυνση γεωργών
Το Συμβούλιο, όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση, «προέβη σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη δυνητική απλούστευση ορισμένων στοιχείων της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΓΠ), με ιδιαίτερη έμφαση στην ετήσια διαδικασία εκκαθάρισης επιδόσεων και στα υποχρεωτικά περιβαλλοντικά και κλιματικά μέτρα («πράσινη αρχιτεκτονική»).
Ο Czesław Siekierski, Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Προεδρεύουσας Πολωνίας, διαβεβαίωσε ότι «η πολωνική Προεδρία θα εργαστεί για την απλούστευση της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής», σημειώνοντας ότι «στόχος θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της ζωής των γεωργών και η μείωση του διοικητικού φόρτου». Παράλληλα, οι Υπουργοί συζήτησαν την απλούστευση της διαδικασίας εκκαθάρισης στο πλαίσιο της ΚΓΠ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συμβουλίου, «υπάρχει σαφής στήριξη από τους υπουργούς στο πλαίσιο αυτό», ενώ προστίθεται ότι «πολλά κράτη μέλη υποστήριξαν ότι ο οικονομικός και διοικητικός φόρτος της διαδικασίας εκκαθάρισης επιδόσεων ήταν αδικαιολόγητα υπερβολικός».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο αρμόδιος Επίτροπος επανέλαβε τη δέσμευσή του για μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και σημείωσε ότι θα προτείνει την κατάργηση της απαίτησης ετήσιας εκκαθάρισης επιδόσεων στο πλαίσιο μιας επιπλέον δέσμης μέτρων απλούστευσης κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθεί η περιβαλλοντική φιλοδοξία», ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να γίνουν βαθιές τομές στην ΚΓΠ την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού, καθώς, όπως είπε, «αυτό μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα για τους γεωργούς».
26 Φεβρουαρίου 2025