Ευρωπαϊκά Μιλώντας

article image

Κριτική με συμβολικές αποφάσεις έναντι της Ουγγρικής Προεδρίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell αποφάσισε το άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη –Σημείωσε ότι 25 κράτη-μέλη επέκριναν την Ουγγαρία για τη στάση της έναντι της Ρωσίας

Η Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι το Κολέγιο Επιτρόπων της Κομισιόν δεν θα πάει στη Βουδαπέστη για την καθιερωμένη συνάντηση με την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ

«Συμβολικές» αποφάσεις ανακοίνωσε ότι έλαβε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Josep Borrell, γνωστοποιώντας ότι το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που συγκλήθηκε από την Ουγγρική Προεδρία για τις 28-29 Αυγούστου, στη Βουδαπέστη, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά στην ουγγρική πρωτεύουσα, αλλά στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ ανέφερε ότι κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ 22 Ιουλίου) «25 κράτη-μέλη επέκριναν τις ενέργειες της Ουγγαρίας υπό το πρίσμα και των υποχρεώσεών της ως εκ περιτροπής Προεδρίας» του Συμβουλίου της ΕΕ, κάνοντας ευθεία αναφορά στο ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η σύγκληση του άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη «είναι ένα συμβολικό μέτρο και δεν αποτελεί απόφαση δικαστηρίου», σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος διαφωνεί και δεν κάνει χρήση της λέξης «μποϊκοτάζ».

Νωρίτερα, ο κ. Borrell είχε αναφέρει ότι έθεσε προς συζήτηση ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, «τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, από τις επισκέψεις στη Μόσχα, το Κίεβο και το Πεκίνο του Πρωθυπουργού (σ.σ. της Ουγγαρίας) VictorOrban, μέχρι τις ομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον Υπουργό Εξωτερικών του (PeterSzijjarto), κατηγορώντας την ΕΕ ότι προωθεί τον πόλεμο». Ο κ. Borrell ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι «πλήρως απαράδεκτο», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ δεν προωθεί τον πόλεμο», αλλά «υπερασπίζεται την Ουκρανία μπροστά σε μια επιθετικότητα», την οποία απέδωσε στη Ρωσία και στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία του ΣΕΥ «αναλύσαμε τις δηλώσεις και ενέργειες που υλοποιήθηκαν από τον Ούγγρο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας και, με μόνο μια εξαίρεση, μπορώ να πω ότι όλα τα κράτη-μέλη ήταν πολύ επικριτικά για αυτή τη συμπεριφορά». Ανέφερε επανειλημμένα ότι 25 κράτη-μέλη επέκριναν εντονότατα τις ενέργειες και τις δηλώσεις της Ουγγαρίας.

Ο Josep Borrell είπε ακόμη ότι υπενθύμισε «το καθήκον της αφοσίωσης/πίστης (loyalty), σύμφωνα με το άρθρο 24.3 της Συνθήκης, το οποίο δεν είναι εκεί για διακοσμητικούς σκοπούς (decoration)» και «δεν αποτελεί λέξη άνευ περιεχομένου». Υπογράμμισε ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ «πρέπει να υπακούν στις Συνθήκες και ειδικότερα σε αυτό το άρθρο που ζητά πιστή συνεργασία και υλοποίηση των κοινών θέσεων για την εξωτερική πολιτική».

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η ΕΕ προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων κατά της Ουγγαρίας για διασάλευση της ενότητας της Ένωσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι δύσκολη η εξασφάλιση απόφασης δικαστηρίου, γιατί, όπως γνωρίζετε, το Δικαστήριο της ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». «Ως εκ τούτου, αυτό το άρθρο (σ.σ. 24.3 της Συνθήκης) έχει πολιτική ανάγνωση», πρόσθεσε ο κ. Borell, υπογραμμίζοντας ότι «για μένα είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που έγινε ανήκει στη σφαίρα απουσίας πιστής συνεργασίας».

O ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας PeterSzijjarto άσκησε κριτική στην απόφαση του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για πραγματοποίηση του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί από την Ουγγρική Προεδρία.

Σημειώνεται ότι στήριξη στην Ουγγαρία και στην «πρωτοβουλία» της στο Ουκρανικό διατύπωσε μόνο η Σλοβακία. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Matus Sutaj Estok δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία της Ουγγαρίας για την Ειρήνη», την ίδια στιγμή που ο JosepBorrell γνωστοποιούσε τη «συμβολική» απόφασή του για πραγματοποίηση του άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞστις Βρυξέλλες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη θα λάβει χώρα και το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Οι αποφάσεις της Κομισιόν

Με μια λιτή γραπτή δήλωση στην πλατφόρμα X, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν EricMamer γνωστοποίησε την απόφαση της Προέδρου του Σώματος UrsulavonderLeyen να μην πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο ταξίδι του Κολεγίου Επιτρόπων στην πρωτεύουσα της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ, στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση στη Βουδαπέστη. Ως επίσης και την απόφασή της για εκπροσώπηση της Επιτροπής στα άτυπα Συμβούλια στην Ουγγαρία, όχι στο πολιτικό επίπεδο των Επιτρόπων, αλλά μόνο σε ανώτερο τεχνοκρατικό επίπεδο. «Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων που σημάδεψαν την έναρξη της Ουγγρικής Προεδρίας, η Πρόεδρος (σ.σ.UrsulavonderLeyen) αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπείται μόνο σε ανώτερο επίπεδο τεχνοκρατών στη διάρκεια των άτυπων συναντήσεων του Συμβουλίου. Η επίσκεψη του Κολεγίου (σ.σ. Επιτροπών) στην Προεδρία δεν θα πραγματοποιηθεί», κατέληξε στη δήλωσή του ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Υποδείξεις για τα «Τουρκικά Κράτη»

Σημαίνουσες αναφορές για την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό περιλαμβάνονται σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ JosepBorrell αναφορικά με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις 5-6 Ιουλίου των Τουρκικών Κρατών (TurkicStates), στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν,στην οποία είχε προσκληθεί και το ψευδοκράτος με καθεστώς παρατηρητή.

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ.JosepBorell ανέφερε τα εξής:

Η συμμετοχή του Viktor Orban στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της οργάνωσης των Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) «πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και αυτής της Οργάνωσης».

Η Ουγγαρία, πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, είναι πλέον το κράτος-μέλος της ΕΕ που ασκεί την εκ περιτροπήςΠροεδρία του Συμβουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Υπογράμμισε ότι «αυτό δεν συνεπάγεται διεθνή εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί ευθύνη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο επίπεδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων και του Υπάτου Εκπροσώπου της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, σε υπουργικό επίπεδο».

«Η Ουγγαρία δεν έλαβε καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ, για να προωθήσει τις σχέσεις με την Οργάνωση των Τουρκικών Κρατών», διευκρίνισε ο κ. Borrell.

Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες της Οργάνωσης των Τουρκικών Κρατών να νομιμοποιήσουν την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, τη λεγόμενη, διεθνώς μη αναγνωρισμένη, “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”ως παρατηρητή στην οργάνωση των Τουρκικών Κρατών». Ο κ. Borrell υπογράμμισε ακόμη ότι «η απόφαση αυτή, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του Οργανισμού, είναι λυπηρή και βρίσκεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι πολλά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Η ΕΕ κατέστησε επανειλημμένα σαφές, περιλαμβανομένου και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία προέβη σε διπλωματικές παραστάσεις και το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα, απαιτώντας τον προσήκοντα σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική της ακεραιότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».Τονίζεται ακόμη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, «καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές προσπάθειες για προβολή της αποσχιστικής οντότητας κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και εκφράζει «έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια σχετικά με τη συμμετοχή Ούγγρων ανώτατων αξιωματούχων στην Άτυπη Σύνοδο του ΟΤΚ» στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, όπου προσκλήθηκαν «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους.

«Η παραπάνω συμμετοχή αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα, για το οποίο γίνονται όλες οι δέουσες παραστάσεις σε όλα τα επίπεδα», τόνισε το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αναμένουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένου του κράτους-μέλους που μόλις πριν από πέντε μέρες ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα σέβονται πλήρως τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της ΕΕ». Το ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη ότι «αναμένουμε από κάθε κράτος-μέλος να επιδεικνύει την προσήκουσα αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και έμπρακτη υποστήριξη σε ένα θέμα καίριας και ζωτικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την ίδια την ΕΕ, και να πράττει με βάση τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

8 Αυγούστου 2024

 

Ευρωπαϊκά Μιλώντας

article image
Κριτική με συμβολικές αποφάσεις έναντι της Ουγγρικής Προεδρίας

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell αποφάσισε το άτυπο Συμβούλιο ΥΠΕΞ να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη –Σημείωσε ότι 25 κράτη-μέλη επέκριναν την Ουγγαρία για τη στάση της έναντι της Ρωσίας

Η Ursula von der Leyen ανακοίνωσε ότι το Κολέγιο Επιτρόπων της Κομισιόν δεν θα πάει στη Βουδαπέστη για την καθιερωμένη συνάντηση με την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ

«Συμβολικές» αποφάσεις ανακοίνωσε ότι έλαβε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) Josep Borrell, γνωστοποιώντας ότι το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών που συγκλήθηκε από την Ουγγρική Προεδρία για τις 28-29 Αυγούστου, στη Βουδαπέστη, δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά στην ουγγρική πρωτεύουσα, αλλά στις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ ανέφερε ότι κατά τη Σύνοδο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ 22 Ιουλίου) «25 κράτη-μέλη επέκριναν τις ενέργειες της Ουγγαρίας υπό το πρίσμα και των υποχρεώσεών της ως εκ περιτροπής Προεδρίας» του Συμβουλίου της ΕΕ, κάνοντας ευθεία αναφορά στο ταξίδι του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν στη Ρωσία, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η σύγκληση του άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη «είναι ένα συμβολικό μέτρο και δεν αποτελεί απόφαση δικαστηρίου», σημειώνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος διαφωνεί και δεν κάνει χρήση της λέξης «μποϊκοτάζ».

Νωρίτερα, ο κ. Borrell είχε αναφέρει ότι έθεσε προς συζήτηση ενώπιον των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της ΕΕ, «τι έχει συμβεί τις τελευταίες εβδομάδες, από τις επισκέψεις στη Μόσχα, το Κίεβο και το Πεκίνο του Πρωθυπουργού (σ.σ. της Ουγγαρίας) VictorOrban, μέχρι τις ομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από τον Υπουργό Εξωτερικών του (PeterSzijjarto), κατηγορώντας την ΕΕ ότι προωθεί τον πόλεμο». Ο κ. Borrell ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό είναι «πλήρως απαράδεκτο», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ δεν προωθεί τον πόλεμο», αλλά «υπερασπίζεται την Ουκρανία μπροστά σε μια επιθετικότητα», την οποία απέδωσε στη Ρωσία και στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι κατά τη συνεδρία του ΣΕΥ «αναλύσαμε τις δηλώσεις και ενέργειες που υλοποιήθηκαν από τον Ούγγρο Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ουγγαρίας και, με μόνο μια εξαίρεση, μπορώ να πω ότι όλα τα κράτη-μέλη ήταν πολύ επικριτικά για αυτή τη συμπεριφορά». Ανέφερε επανειλημμένα ότι 25 κράτη-μέλη επέκριναν εντονότατα τις ενέργειες και τις δηλώσεις της Ουγγαρίας.

Ο Josep Borrell είπε ακόμη ότι υπενθύμισε «το καθήκον της αφοσίωσης/πίστης (loyalty), σύμφωνα με το άρθρο 24.3 της Συνθήκης, το οποίο δεν είναι εκεί για διακοσμητικούς σκοπούς (decoration)» και «δεν αποτελεί λέξη άνευ περιεχομένου». Υπογράμμισε ότι όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ «πρέπει να υπακούν στις Συνθήκες και ειδικότερα σε αυτό το άρθρο που ζητά πιστή συνεργασία και υλοποίηση των κοινών θέσεων για την εξωτερική πολιτική».

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου και κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η ΕΕ προσανατολίζεται στη λήψη μέτρων κατά της Ουγγαρίας για διασάλευση της ενότητας της Ένωσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι «είναι δύσκολη η εξασφάλιση απόφασης δικαστηρίου, γιατί, όπως γνωρίζετε, το Δικαστήριο της ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής». «Ως εκ τούτου, αυτό το άρθρο (σ.σ. 24.3 της Συνθήκης) έχει πολιτική ανάγνωση», πρόσθεσε ο κ. Borell, υπογραμμίζοντας ότι «για μένα είναι ξεκάθαρο ότι αυτό που έγινε ανήκει στη σφαίρα απουσίας πιστής συνεργασίας».

O ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας PeterSzijjarto άσκησε κριτική στην απόφαση του Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για πραγματοποίηση του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί από την Ουγγρική Προεδρία.

Σημειώνεται ότι στήριξη στην Ουγγαρία και στην «πρωτοβουλία» της στο Ουκρανικό διατύπωσε μόνο η Σλοβακία. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Σλοβακίας Matus Sutaj Estok δήλωσε ότι «υποστηρίζουμε πλήρως την πρωτοβουλία της Ουγγαρίας για την Ειρήνη», την ίδια στιγμή που ο JosepBorrell γνωστοποιούσε τη «συμβολική» απόφασή του για πραγματοποίηση του άτυπου Συμβουλίου ΥΠΕΞστις Βρυξέλλες.

Επισημαίνεται ακόμη ότι, όπως ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη θα λάβει χώρα και το άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της ΕΕ.

Οι αποφάσεις της Κομισιόν

Με μια λιτή γραπτή δήλωση στην πλατφόρμα X, ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν EricMamer γνωστοποίησε την απόφαση της Προέδρου του Σώματος UrsulavonderLeyen να μην πραγματοποιηθεί το καθιερωμένο ταξίδι του Κολεγίου Επιτρόπων στην πρωτεύουσα της χώρας που ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου ΕΕ, στην προκειμένη δηλαδή περίπτωση στη Βουδαπέστη. Ως επίσης και την απόφασή της για εκπροσώπηση της Επιτροπής στα άτυπα Συμβούλια στην Ουγγαρία, όχι στο πολιτικό επίπεδο των Επιτρόπων, αλλά μόνο σε ανώτερο τεχνοκρατικό επίπεδο. «Υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων που σημάδεψαν την έναρξη της Ουγγρικής Προεδρίας, η Πρόεδρος (σ.σ.UrsulavonderLeyen) αποφάσισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκπροσωπείται μόνο σε ανώτερο επίπεδο τεχνοκρατών στη διάρκεια των άτυπων συναντήσεων του Συμβουλίου. Η επίσκεψη του Κολεγίου (σ.σ. Επιτροπών) στην Προεδρία δεν θα πραγματοποιηθεί», κατέληξε στη δήλωσή του ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Υποδείξεις για τα «Τουρκικά Κράτη»

Σημαίνουσες αναφορές για την Κυπριακή Δημοκρατία και το Κυπριακό περιλαμβάνονται σε γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας της ΕΕ JosepBorrell αναφορικά με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Viktor Orban στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις 5-6 Ιουλίου των Τουρκικών Κρατών (TurkicStates), στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν,στην οποία είχε προσκληθεί και το ψευδοκράτος με καθεστώς παρατηρητή.

Στη γραπτή του δήλωση, ο κ.JosepBorell ανέφερε τα εξής:

Η συμμετοχή του Viktor Orban στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της οργάνωσης των Τουρκικών Κρατών (ΟΤΚ) «πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και αυτής της Οργάνωσης».

Η Ουγγαρία, πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, είναι πλέον το κράτος-μέλος της ΕΕ που ασκεί την εκ περιτροπήςΠροεδρία του Συμβουλίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Υπογράμμισε ότι «αυτό δεν συνεπάγεται διεθνή εκπροσώπηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αποτελεί ευθύνη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο επίπεδο των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων και του Υπάτου Εκπροσώπου της Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, σε υπουργικό επίπεδο».

«Η Ουγγαρία δεν έλαβε καμία εντολή από το Συμβούλιο της ΕΕ, για να προωθήσει τις σχέσεις με την Οργάνωση των Τουρκικών Κρατών», διευκρίνισε ο κ. Borrell.

Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτει τις προσπάθειες της Οργάνωσης των Τουρκικών Κρατών να νομιμοποιήσουν την τουρκοκυπριακή αποσχιστική οντότητα, τη λεγόμενη, διεθνώς μη αναγνωρισμένη, “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”ως παρατηρητή στην οργάνωση των Τουρκικών Κρατών». Ο κ. Borrell υπογράμμισε ακόμη ότι «η απόφαση αυτή, εν αναμονή της επικύρωσης των μελών του Οργανισμού, είναι λυπηρή και βρίσκεται σε αντίθεση με το γεγονός ότι πολλά μέλη του Οργανισμού εξέφρασαν ισχυρή υποστήριξη στην αρχή της εδαφικής ακεραιότητας και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Η ΕΕ κατέστησε επανειλημμένα σαφές, περιλαμβανομένου και στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο, ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλεια.

Σημειώνεται ότι η Λευκωσία προέβη σε διπλωματικές παραστάσεις και το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε γραπτή ανακοίνωση. Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρεται ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλα τα απαραίτητα διαβήματα, απαιτώντας τον προσήκοντα σεβασμό στην κυριαρχία, την εδαφική της ακεραιότητα και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών».Τονίζεται ακόμη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών, «καταδικάζει απερίφραστα τις τουρκικές προσπάθειες για προβολή της αποσχιστικής οντότητας κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας και εκφράζει «έντονη απογοήτευση και δυσαρέσκεια σχετικά με τη συμμετοχή Ούγγρων ανώτατων αξιωματούχων στην Άτυπη Σύνοδο του ΟΤΚ» στη Σούσα του Αζερμπαϊτζάν, όπου προσκλήθηκαν «αξιωματούχοι» του ψευδοκράτους.

«Η παραπάνω συμμετοχή αποτελεί σοβαρότατο ολίσθημα, για το οποίο γίνονται όλες οι δέουσες παραστάσεις σε όλα τα επίπεδα», τόνισε το ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι: «Αναμένουμε ότι όλοι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, συμπεριλαμβανομένου του κράτους-μέλους που μόλις πριν από πέντε μέρες ανέλαβε την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα σέβονται πλήρως τα σχετικά με την Κύπρο Ψηφίσματα του ΟΗΕ, το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την ιδιότητά τους ως κρατών-μελών της ΕΕ». Το ΥΠΕΞ τόνισε ακόμη ότι «αναμένουμε από κάθε κράτος-μέλος να επιδεικνύει την προσήκουσα αλληλεγγύη, υπευθυνότητα και έμπρακτη υποστήριξη σε ένα θέμα καίριας και ζωτικής σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την ίδια την ΕΕ, και να πράττει με βάση τα σχετικά Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

8 Αυγούστου 2024

 

logo

© 2024 Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών,

Υπουργείο Εσωτερικών, Κυπριακή Δημοκρατία

republic of cyprus logo
Com2go Logo