Η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδου συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με το νέο Μέσο Έκτακτης Ανάγκης για την Ενιαία Αγορά (SMEI), καθώς και η πρόταση Κανονισμού για τον οικολογικό σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων (ESPR).
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νέο Μέσο Έκτακτης Ανάγκης για την Ενιαία Αγορά, οι ‘27’ καλωσόρισαν την πρωτοβουλία SMEI, υπογραμμίζοντας ότι η ενιαία αγορά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ΕΕ, που θα πρέπει να διασφαλιστεί ειδικότερα σε περιόδους κρίσης. Σε παρέμβασή της, η κα Πηλείδου καλωσόρισε την πρόταση σημειώνοντας ωστόσο την ανάγκη να υπάρξει σαφής αναφορά σε σχέση με το τί χαρακτηρίζεται ως «κρίση» καθώς και αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την περίοδο ισχύος των μέτρων κρίσεων. Περαιτέρω, τόνισε ότι τα κράτη μέλη έχουν ενεργό ρόλο στην επιβολή των μέτρων, ενώ παράλληλα επεσήμανε τη σημασία συνοχής με άλλες ενωσιακές νομοθεσίες και εργαλεία έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το Πρόγραμμα HERA και η Πράξη για τους Ημιαγωγούς.
Οι Υπουργοί καλωσόρισαν επίσης, την πρωτοβουλία για τον οικολογικό σχεδιασμό βιώσιμων προϊόντων, υπογραμμίζοντας ότι για να διασφαλιστεί η καλύτερη λειτουργία της ενιαίας αγοράς, οι απαιτήσεις και τα πρότυπα θα πρέπει να εναρμονιστούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Κατά τη συζήτηση του θέματος, η κα Πηλείδου αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην ανάγκη διασφάλισης ίσων όρων ανταγωνισμού και ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι τα νέα μέτρα θα πρέπει να ισχύουν εξίσου για προϊόντα που κατασκευάζονται εντός και εκτός ΕΕ. Τέλος, αναφερόμενη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τόνισε τη σημασία αποφυγής επιβολής περαιτέρω διοικητικού άχθους.
Στο πλαίσιο των εργασιών του Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε άτυπο γεύμα εργασίας στην παρουσία του Επιτρόπου Breton, κατά το οποίο οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ενιαίας αγοράς υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία. Σε παρέμβασή της, η κα Πηλείδου αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαταραχές των αλυσίδων αξιών ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης και στις επιπτώσεις που αυτές έχουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.