Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Κατά τη Σύνοδο, υιοθετήθηκαν οι Γενικές Προσεγγίσεις του Συμβουλίου επί του πακέτου αναθεώρησης της νομοθεσίας της ΕΕ σχετικά με τα Βιομηχανικά Σχέδια και Υποδείγματα, καθώς και επί της Πρότασης Κανονισμού «Εuro 7», που αφορά τις εκπομπές ρύπων και την μακροβιότητα της μπαταρίας των μηχανοκίνητων οχημάτων. Συζητήθηκε επίσης, ο ρόλος των ελέγχων ανταγωνιστικότητας στη διατύπωση νομοθετικών προτάσεων, καθώς και η αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ, από την σκοπιά της βιομηχανίας και της ανταγωνιστικότητας.
Κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση της νομοθεσίας της ΕΕ για τα Βιομηχανικά Σχέδια και Υποδείγματα, οι «27» υπογράμμισαν ότι οι νέοι αναθεωρημένοι κανόνες θα εκμοντερνίσουν την ισχύουσα νομοθεσία και θα καθιερώσουν ένα πιο προσιτό, οικονομικό και αποτελεσματικό σύστημα για τις επιχειρήσεις και ιδιαιτέρως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), καθώς και για τους μεμονωμένους σχεδιαστές. Τονίστηκε ότι αυτό θα συμβάλει επιπλέον, στη στήριξη της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Σε παρέμβασή του, ο κ. Παναγίδης καλωσόρισε τα συμβιβαστικά κείμενα και τάχθηκε υπέρ ταχείας υιοθέτησης των νέων κανόνων. Σημείωσε ότι αυτό θα συμβάλει στη βελτίωση των συνθηκών για την καινοτομία των επιχειρήσεων και ειδικά των ΜμΕ, και κατ’ επέκταση στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας στην εσωτερική αγορά.
Κατά την υιοθέτηση της Γενικής Προσέγγισης σχετικά με την Πρόταση Κανονισμού «Euro 7», τονίστηκε ότι αυτή θα συμβάλει στη διασφάλιση της ορθής λειτουργίας της ενιαίας αγοράς με τη θέσπιση καταλληλότερων, αποδοτικότερων και διαχρονικότερων κανόνων για τις εκπομπές των οχημάτων, διασφαλίζοντας ένα υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας. Ο κ. Παναγίδης τάχθηκε υπέρ της συμβιβαστικής πρότασης της Προεδρίας. Σημείωσε ότι με την υιοθέτηση των νέων κανόνων πρέπει να προστατευθούν αφενός, η ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, και αφετέρου να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας, καθώς και προσιτές τιμές οχημάτων για όλους τους πολίτες της ΕΕ.
Οι «27» αντάλλαξαν επίσης απόψεις αναφορικά με τον ρόλο των ελέγχων ανταγωνιστικότητας, υπό το πρίσμα των ανακοινώσεων της Επιτροπής «Τριάντα Χρόνια Ενιαίας Αγοράς» και «Μακροπρόθεσμη Ανταγωνιστικότητα της ΕΕ». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη μείωσης του διοικητικού άχθους, καθώς και διενέργειας ελέγχων ανταγωνιστικότητας ειδικότερα για τις ΜμΕ. Ο κ. Παναγίδης, υποστήριξε μακροπρόθεσμη στρατηγική για διασφάλιση ευκαιριών για επενδύσεις και δημιουργίας θέσεων εργασίας στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία των ελέγχων ανταγωνιστικότητας. Χαιρέτισε, επίσης, το «πακέτο ανακούφισης για τις ΜμΕ», που ανακοινώθηκε πρόσφατα από την Επιτροπή.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, Αυστρία και Γερμανία έθεσαν το ζήτημα προστασίας της βιομηχανίας και της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στο πλαίσιο της υπό συζήτηση αναθεώρησης της φαρμακευτικής νομοθεσίας της ΕΕ. Ο Γενικός Διευθυντής κ. Παναγίδης τόνισε ότι προτεραιότητα στο πλαίσιο της εν λόγω συζήτησης πρέπει να παραμείνει η ισότιμη και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών της ΕΕ στα φάρμακα.
Βρυξέλλες, 25 Σεπτεμβρίου 2023