O Γενικός Διευθυντής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ανδρέας Γρηγορίου, συμμετείχε στη Σύνοδο του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο απασχόλησε η κατάσταση της αγοράς των γεωργικών προϊόντων της ΕΕ και οι εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Τα κράτη μέλη ενημέρωσαν για τις προβλέψεις παραγωγής και τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις για τις αγορές τους, και παρουσίασαν τις εμπειρίες τους από τη λειτουργία του νέου συστήματος παρακολούθησης των αποθεμάτων στην ΕΕ σε σχέση και με την πρόβλεψη καταστάσεων κρίσης στην αγορά.
Σε παρέμβασή του, ο κ. Γρηγορίου ευχαρίστησε την Επιτροπή για το πρόσφατο μέτρο στήριξης της γεωργίας, σημειώνοντας όμως ότι το ποσό που αναλογεί στην Κύπρο δεν επαρκεί για ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού της τομέα. Τόνισε την υψηλή εξάρτηση της Κύπρου από τις εισαγωγές και το αυξημένο κόστος παραγωγής που επιβαρύνει σημαντικά τους κύπριους γεωργούς. Σημείωσε ότι για την παραγωγή σιτηρών δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις λόγω καιρικών συνθηκών και του αυξημένου κόστους καλλιέργειας.
Όσον αφορά στην παρακολούθηση των αποθεμάτων, στήριξε την ανάγκη συλλογής στοιχείων με στόχο την έγκαιρη λήψη μέτρων που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία της αγοράς, τη διαφάνεια και την ύπαρξη ισότιμων συνθηκών ανταγωνισμού. Σε σχέση με τις εξελίξεις μετά το κλείσιμο των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, ο κ. Γρηγορίου επανέλαβε τη στήριξη της Κύπρου σε κάθε πρωτοβουλία της ΕΕ για εξαγωγή τροφίμων από την Ουκρανία και ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας.
Σε ό,τι αφορά στην πρόταση της Επιτροπής για την Ορθολογική Χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμοί για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα της γεωργικής παραγωγής, ως αποτέλεσμα της μείωσης και των αυστηρών περιορισμών στη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Τόνισε ως πολύ σημαντική παράμετρο την ύπαρξη άμεσα διαθέσιμων εναλλακτικών λύσεων και τεχνολογικών μέσων που να είναι πρακτικά και οικονομικά βιώσιμα.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν, τέλος, οι πρόσφατες προτάσεις κανονισμών της Επιτροπής που αφορούν στις νέες γονιδιωματικές τεχνικές και τις προτάσεις για το φυτικό και το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό. Ως προς την πρόταση για τις νέες γονιδιωματικές τεχνικές, ο κ. Γρηγορίου ανάφερε ότι η Κύπρος προσεγγίζει μεν την πρόταση με θετικό πρόσημο, ωστόσο, θα πρέπει να εξεταστούν και να καθοριστούν οι κατάλληλες δικλείδες ασφαλείας που να διαμορφώνουν συνθήκες προστασίας των γεωργών και των μικρών επιχειρήσεων του γεωργικού τομέα. Αναφορικά με τις προτάσεις για το φυτικό και το δασικό πολλαπλασιαστικό υλικό, η Κύπρος στηρίζει την προσπάθεια εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ για την διακίνηση και την εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού.