Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δρ Μαρία Παναγιώτου, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.
Το Συμβούλιο απασχόλησαν το εμπόριο των γεωργικών προϊόντων, ο διάλογος για τη Στρατηγική για το Μέλλον της Γεωργίας στην Ευρώπη και η πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση του πλαισίου παρακολούθησης για ανθεκτικά ευρωπαϊκά δάση.
Όσον αφορά το εμπόριο, οι Υπουργοί συζήτησαν τη μελλοντική ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ καθώς και το εμπόριο της ΕΕ με την Ουκρανία. Η δρ Παναγιώτου υποστήριξε τη διασφάλιση απρόσκοπτου, δίκαιου και βάσει κανόνων εμπορίου τροφίμων, που να προωθεί τους στόχους της ΕΕ για την επισιτιστική ασφάλεια, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η Υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι λόγω της παρούσας γεωπολιτικής κατάστασης, οι προσπάθειες για ενίσχυση της βιωσιμότητας των συστημάτων τροφίμων θα πρέπει να ενταθούν. Επανέλαβε, επίσης, την αλληλεγγύη της Κύπρου στην Ουκρανία και υποστήριξε τις προσπάθειες της ΕΕ για ανεμπόδιστη εξαγωγή τροφίμων στις περιοχές που έχουν ανάγκη.
Σε σχέση με τον διάλογο για τη Στρατηγική για το Μέλλον της Ευρωπαϊκής Γεωργίας, η Υπουργός τόνισε τη σημασία της ασφάλειας και της σταθερότητας, της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και της απρόσκοπτης παραγωγής τροφίμων. Η δρ Παναγιώτου σημείωσε ότι η ενίσχυση της στήριξης των γεωργών και των αγροτικών περιοχών θα πρέπει να αποτυπωθεί σε όλες τις πολιτικές της ΕΕ, πέραν της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των κρατών μελών. Η Υπουργός, χαιρετίζοντας την έναρξη του Στρατηγικού Διαλόγου για τη Γεωργία τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης πολιτικών κατευθύνσεων, μέσω ενδελεχούς συζήτησης με όλους τους επηρεαζόμενους.
Αναφορικά με την πρόταση Κανονισμού για τη θέσπιση του πλαισίου παρακολούθησης για ανθεκτικά ευρωπαϊκά δάση, η δρ Παναγιώτου σημείωσε ότι η δημιουργία του προτεινόμενου συστήματος παρακολούθησης, θα συμβάλει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας των δασών και στην καλύτερη ανταπόκριση στις ολοένα αυξανόμενες πιέσεις για τα δάση.
Η Υπουργός στήριξε επίσης την πρωτοβουλία της Πορτογαλίας για ενίσχυση της ανθεκτικότητας των υδάτινων πόρων και της διαθεσιμότητας νερού, εκτιμώντας ότι αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Τέλος, με κοινό έγγραφο Αυστρία, Γαλλία και Ιταλία έθεσαν την ανάγκη διαφύλαξης της πρωτογενούς παραγωγής τροφίμων, παραθέτοντας τις ανησυχίες τους σε σχέση με την τεχνητή παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο. Η δρ Παναγιώτου παρέχοντας υποστήριξη στο έγγραφο, κάλεσε την Ε. Επιτροπή όπως λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες αυτές, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και της γεωργικής παραγωγής στην ΕΕ, της υγείας των καταναλωτών και τη διασφάλιση της ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων.
Βρυξέλλες, 23 Ιανουαρίου 2024