Συμμετοχή της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ
Η Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρία Παναγιώτου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Γεωργίας και Αλιείας της Ε. Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε στις 26 Μαρτίου στις Βρυξέλλες.
Κύριο θέμα της Συνόδου αποτέλεσε η συνέχιση της συζήτησης για την αντιμετώπιση της τρέχουσας κατάστασης στον γεωργικό τομέα. Το Συμβούλιο χαιρέτισε τις πρόσφατες προτάσεις της Ε. Επιτροπής για απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και τη μείωση του διοικητικού φόρτου για τους γεωργούς και τις Εθνικές Αρχές. Επαναβεβαίωσε τη βούλησή του για άμεση υιοθέτηση των προτάσεων της Επιτροπής για τροποποίηση των Κανονισμών της ΚΑΠ μέχρι τον Απρίλιο 2024.
Σε παρέμβασή της η Δρ. Παναγιώτου, ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις ενέργειες που προτάθηκαν από την Επιτροπή για ενδυνάμωση της θέσης των γεωργών στην αγροδιατροφική αλυσίδα, όπως η δημιουργία ευρωπαϊκού παρατηρητηρίου για το κόστος παραγωγής, τα περιθώρια κέρδους και τις εμπορικές πρακτικές και η ευελιξία στην υλοποίηση των ελέγχων που αφορούν τους αγρότες με μικρό κλήρο, που για την Κύπρο αφορά πέραν των 85% των δικαιούχων των επιδοτήσεων της ΚΑΠ. Τα πιο πάνω, σημείωσε η κα Υπουργός, δεν μπορούν να επιφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα χωρίς την περεταίρω ενίσχυση των αγροτών.
Κατά τη συζήτηση για την κατάσταση των αγορών, οι Υπουργοί αναγνώρισαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γεωργοί λόγω της κλιματικής αλλαγής, της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και της υπό εξέλιξη κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η Δρ. Παναγιώτου τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση αυξάνει την ανασφάλεια των γεωργών, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο τα προβλήματα έχουν διογκωθεί λόγω και της συνεχιζόμενης ξηρασίας. Συμφώνησε με την εισήγηση και άλλων κρατών μελών για παράταση του προσωρινού πλαισίου κρίσης για οικονομική στήριξη των γεωργών και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όπως προχωρήσει στη λήψη περισσότερων μέτρων στήριξης.
Όσον αφορά τα θέματα Αλιείας, η Κύπρος υποστήριξε την πρωτοβουλία Πορτογαλίας για συνέχιση της στήριξης σε περιπτώσεις εκτάκτων γεγονότων προς τους αλιείς μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Θάλασσας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας 2021-2027 για την περίοδο 2023 και 2024.
Τέλος, σημειώνεται ότι το Συμβούλιο ενέκρινε χωρίς συζήτηση, τον νέο Κανονισμό σχετικά με τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα συστήματα ποιότητας. Οι πρόνοιες του νέου Κανονισμού, επί της ουσίας παρατείνουν μέχρι και το 2029, αντί του Ιουλίου 2024, τη δυνατότητα του καθορισμού της αναλογίας του γάλακτος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή χαλλουμιού. Ο Κανονισμός αναμένεται να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντός Απριλίου με δυνατότητα άμεσης εφαρμογής για τα Κράτη Μέλη.
Βρυξέλλες, 26 Μαρτίου 2024