Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Γιώργος Σαββίδης συμμετείχε σε βιντεοδιάσκεψη των Υπουργών Δικαιοσύνης της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Ιουνίου 2020. Στο πλαίσιο της βιντεοδιάσκεψης, οι Ευρωπαίοι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σε σχέση με τον αντίκτυπο του COVID-19 στον χώρο δικαιοσύνης εντός της ΕΕ, τόσο όσον αφορά στην ποινική δικαιοσύνη όσο και σε θέματα αστικού/εμπορικού δικαίου, με στόχο τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας στους πολίτες.
Σε παρέμβασή του για το θέμα, ο κ. Σαββίδης ανέφερε ότι η Κύπρος έλαβε έγκαιρα, αυστηρά μέτρα κατά της διασποράς της πανδημίας τα οποία απέδωσαν, γι’ αυτό σήμερα βρισκόμαστε στο στάδιο της επανεκκίνησης της οικονομίας με επαναδραστηριοποίηση των επιχειρήσεων, λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα υγιεινής. Σημείωσε επίσης την επέκταση των εργασιών των Δικαστηρίων μέχρι τα τέλη Ιουλίου για να προχωρήσει η διεκπεραίωση υποθέσεων που καθυστέρησαν τον Μάρτιο και Απρίλιο λόγω της πανδημίας, καθώς και την ανάληψη έκτακτης πρωτοβουλίας για εφαρμογή ενδιάμεσης λύσης που αφορά στην ψηφιοποίηση της δικαιοσύνης, όπως είναι η ηλεκτρονική καταχώρηση των εγγράφων, μέχρι την εφαρμογή του ολοκληρωμένου προγράμματος ηλεκτρονικής δικαιοσύνης.
Περαιτέρω, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με την έκδοση πολιτών της ΕΕ σε τρίτες χώρες με σκοπό την αποσαφήνιση της νομικής και πολιτικής κατάστασης. Σε παρέμβασή του ο κ. Υπουργός τόνισε την ανάγκη διασφάλισης της προστασίας των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών και σε αυτό το πνεύμα συμφώνησε με την εισήγηση της Προεδρίας για την υποβολή ενδελεχούς μελέτης από την Eurojust και το European Judicial Network, τα συμπεράσματα της οποίας θα τεθούν ενώπιον των Υπουργών.
Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης πτυχές της Πρότασης Κανονισμού που αφορά στον καθορισμό του δικαίου που εφαρμόζεται σε περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε διασυνοριακές υποθέσεις και έδωσαν κατευθυντήριες γραμμές για την περαιτέρω επεξεργασία της πρότασης Κανονισμού. Η προτεινόμενη νομοθεσία αποσκοπεί στη δημιουργία ασφάλειας δικαίου σε διασυνοριακές συναλλαγές του είδους αυτού.
Επιπρόσθετα, η Κροατική Προεδρία ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της βιντεοδιάσκεψης μεταξύ των Υπουργών Δικαιοσύνης ΕΕ και ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε στις 28 Μαΐου 2020, όπου, μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η αύξηση του κυβερνοεγκλήματος και των υποθέσεων εκμετάλλευσης παιδιών, καθώς και η διάδοση ψευδών ειδήσεων που σχετίζονται με την πανδημία για σκοπούς προπαγάνδας. Συζητήθηκε επίσης το θέμα του περιορισμού των πτήσεων, με την ΕΕ να εγείρει θέμα αμοιβαιότητας στον τομέα των θεωρήσεων, επισημαίνοντας το γεγονός ότι τέσσερα κράτη μέλη, στα οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος, δεν συμμετέχουν ακόμη στο πρόγραμμα απαλλαγής θεωρήσεων των ΗΠΑ και θα πρέπει οι εργασίες να προχωρήσουν το συντομότερο.
Τέλος, η επερχόμενη Γερμανική Προεδρία παρουσίασε τις προτεραιότητές της για το δεύτερο εξάμηνο του έτους 2020 σημειώνοντας πως ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στο θέμα της ψηφιακής δικαιοσύνης.