Πραγματοποιήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2020, μέσω βιντεοδιάσκεψης, συνάντηση του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στο επίκεντρο του Συμβουλίου βρέθηκε η εγκαθίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Αστυνομικής Εταιρικής Σχέσης, με στόχο την αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών επιβολής του νόμου στα κράτη μέλη, μέσω της καλύτερης χρήσης και διάθεσης των υφισταμένων δομών ανταλλαγής πληροφοριών και τη διασυνοριακή συνεργασία για εξιχνίαση και καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού και της τρομοκρατίας. Περαιτέρω, το νέο πλαίσιο συνεργασίας δίδει έμφαση στη χρήση τεχνολογικών λύσεων επικοινωνίας που να περιλαμβάνουν εργαλεία ειδοποίησης για εγκληματικές πράξεις σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια, καθώς επίσης και την οικοδόμηση μιας πιο στενής συνεργασίας με Τρίτες Χώρες για ανταλλαγή πληροφοριών.
Επιπρόσθετα, στο Συμβούλιο έγινε ενημέρωση για τα αποτελέσματα του τριλόγου με το Ευρωκοινοβούλιο στις 10 Δεκεμβρίου, κατά τη διάρκεια του οποίου επιτεύχθηκε προκαταρκτική πολιτική συμφωνία επί της πρότασης κανονισμού για αντιμετώπιση τρομοκρατικού περιεχομένου, από το διαδίκτυο, μετά από περισσότερα από δύο χρόνια διαβουλεύσεων. Η πολιτική συμφωνία είναι ένα μεγάλο βήμα στην προσπάθεια συνεργασίας με τους παρόχους τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ώστε να αποφεύγεται η κατάχρηση των υπηρεσιών αυτών για τη διάδοση τρομοκρατικού περιεχομένου. Αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αποτελεσματική πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου έγινε, επίσης, ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών υλοποίησης του συστήματος δια-λειτουργικότητας μεταξύ των διαφόρων βάσεων δεδομένων της ΕΕ.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση σχετικά με το Συμβούλιο:
"Σήμερα συμμετείχα στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, κατά το οποίο έγινε συζήτηση για το Νέο Σύμφωνο που αφορά στη Μετανάστευση και το Άσυλο.
Στην παρέμβασή μου υπενθύμισα τους εταίρους μας για τις ιδιαίτερα αυξημένες μεταναστευτικές ροές των τελευταίων ετών που αντιμετωπίζει η Κύπρος, οι οποίες υπερβαίνουν τα όρια και τις δυνατότητές μας.
H Κύπρος, για 3η συνεχή χρονιά, συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση σε αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού. Το 2020 δεχτήκαμε σχεδόν 7.000 νέες αιτήσεις, παρά την κρίση της πανδημίας. Σήμερα βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από πλευράς πληρότητας των κέντρων υποδοχής, παρά τη σημαντική στήριξη που έχουμε λάβει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και άλλους εμπλεκόμενους οργανισμούς.
Τόνισα πως μέσα από τη μεγάλου μεγέθους διαχωριστική γραμμή διέρχεται παράνομα το 80% των μεταναστών που φτάνουν στη χώρα μας από την Τουρκία.
Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την εσκεμμένη προώθηση και ενεργή ενθάρρυνση των μεταναστών προς τις ελεγχόμενες από την Κυπριακή Δημοκρατία περιοχές, αλλά και σε άλλα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως της Ελλάδας. Είναι μείζονος σημασίας η ΕΕ να λάβει δράση προκειμένου να διασφαλιστεί η τήρηση των συμφωνηθέντων της δήλωσης της ΕΕ-Τουρκίας του 2016.
Εκφράσαμε τη θέση μας ως Κύπρος ότι το νέο Σύμφωνο αποτελεί μια πρωτοβουλία προς τη σωστή κατεύθυνση για την ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και που μέχρι σήμερα σηκώνουν ένα δυσανάλογο βάρος από τις μεταναστευτικές πιέσεις.
Θεωρούμε ότι η Έκθεση Προόδου της Γερμανικής Προεδρίας περιέχει θετικά στοιχεία, ιδίως σε ό,τι αφορά στην εξωτερική διάσταση. Ομόγνωμους και υπερασπιστές μας βρίσκει επίσης και η προσπάθεια ενίσχυσης των δυνατοτήτων επιστροφής των μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, μέσω ενός κοινού συστήματος και διαδικασιών, υπό τον συντονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Παρόλα αυτά, υπογραμμίσαμε τη θέση μας για συνέχιση του πολιτικού διαλόγου σε ό,τι αφορά στους σημαντικούς πυλώνες της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Στόχος η εισαγωγή μηχανισμών αλληλεγγύης, οι οποίοι θα προσφέρουν ουσιαστική στήριξη, αποτελεσματικότερη και δικαιότερη κατανομή των βαρών στα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής.
Η συνεργασία των κρατών μελών, η εμπιστοσύνη και η αλληλεγγύη είναι η σωστή συνταγή για να μπορέσει η Ευρώπη να βαδίσει σε καλύτερα μονοπάτια στον τομέα της μετανάστευσης."