Έθεσε ξεκάθαρα την αναγκαιότητα αποτελεσματικής στήριξης της Κύπρου στο μεταναστευτικό
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής συμμετείχε, στις 15-16 Ιουλίου, στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργανώθηκε από τη Σλοβενική προεδρία.
Ο Υπουργός Εσωτερικών στη δήλωση του προς τους δημοσιογράφους, πριν την έναρξη της Άτυπης Συνόδου, εξέφρασε τη ικανοποίηση του για την σύγκληση με φυσική παρουσία του Συμβουλίου υποδεικνύοντας ότι η συζήτηση για την πρόοδο σε ό,τι αφορά στο Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση έχει θεμελιώδη σημασία για την Κύπρο. Πρόσθεσε πως ως κράτος μέλος πρώτης γραμμής, είναι έτοιμος να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους του με στόχο την οικοδόμηση ενός βιώσιμου και δίκαιου νέου συστήματος ασύλου στην ΕΕ μακριά από γραφειοκρατικές διαδικασίες. Εξέφρασε την προσδοκία ότι η σλοβενική Προεδρία θα συμβάλει στις προσπάθειες προκειμένου να υπάρξει κατάληξη σε ένα κοινό, δίκαιο και βιώσιμο σύστημα ασύλου και μετανάστευσης.
Στο γεύμα εργασίας των Υπουργών Εσωτερικών που διοργάνωσε η Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, στη παρέμβαση του ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε την αναγκαιότητα να προχωρήσουν οι συζητήσεις επί του συνόλου των θεμάτων της Συμφωνίας και όχι αποσπασματικά ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη εφαρμογή των αρχών της αλληλεγγύης και της ευθύνης. Χαρακτήρισε απογοητευτικό το γεγονός ότι, παρά την ύπαρξη ξεκάθαρου νομικού πλαισίου στην ίδια την Συνθήκη της ΕΕ, αυτό παραμένει ανεφάρμοστο.
Η Κύπρος σαν χώρα πρώτης γραμμής, τόνισε ο Υπουργός, προσδοκά από τους εταίρους της, την ανάληψη πραγματικών και αποτελεσματικών δράσεων που θα απαμβλύνουν το πρόβλημα που σαν χώρα αντιμετωπίζουμε. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία, συστηματικά προωθεί στη βάση σχεδίου, παράτυπους μετανάστες μέσω των κατεχομένων εδαφών στις ελεγχόμενες από την Δημοκρατία περιοχές, αρνούμενη κάθε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία. Η εργαλειοποίηση αυτών των μεταναστών από την Τουρκία, δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη την ΕΕ, τη στιγμή μάλιστα που η ίδια λαμβάνει γενναιόδωρη χρηματοδότηση προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, στη βάση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας του 2016.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι τα όσα σήμερα συμβαίνουν στη Λιθουανία με τη συστηματική προώθηση παράτυπων μεταναστών από το καθεστώς Λουκασιένκο, συμβαίνουν στην Κύπρο τα τέσσερα τελευταία χρόνια από την Τουρκία και το καθεστώς στα κατεχόμενα εδάφη μας. Στα μάτια των Κυπρίων πολιτών, είπε καταληκτικά ο Υπουργός, η ΕΕ φαίνεται να στηρίζει την Τουρκία, με την γενναιόδωρη οικονομική ενίσχυση των 6 δις ευρώ, για την φιλοξενία Σύριων προσφύγων, την ώρα που στον αντίποδα, η Κύπρος δεν έχει ακόμα λάβει καμία βοήθεια από κράτη μέλη της ΕΕ σε θέματα επιστροφών, αλλά ούτε και στο πλαίσιο του μηχανισμού μετεγκατάστασης.
Στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της ΕΕ, ο Υπουργός Εσωτερικών πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του, για να τους ενημερώσει για τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με το αυξημένο πρόβλημα που η Κύπρος αντιμετωπίζει με τις συνεχώς αυξανόμενες ροές.
Σε συνάντηση του με την Ελβετίδα ομόλογό του κα Karin Keller Suffer πέραν της ενημέρωσης για την έκτακτη κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος λόγω των αυξημένων ροών παράτυπων μεταναστών κυρίως από την πράσινη γραμμή τέθηκε το θέμα της ανάγκης για άμεση βελτίωση των υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας, αλλά και της εξασφάλισης πρόσθετου τεχνολογικού εξοπλισμού της Υπηρεσίας Ασύλου.
Ανταποκρινόμενη η Ελβετίδα Υπουργός εξέφρασε τη βούληση για στήριξη της χώρας μας με την παραχώρηση οικονομικής βοήθειας ύψους 9,3 εκ. ευρώ, ώστε αυτή να αξιοποιηθεί για την απόκτηση νέων ιδιόκτητων γραφείων της Υπηρεσίας Ασύλου αλλά και της δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας για τα ευάλωτα άτομα που αιτούνται άσυλο. Ο Υπουργός Εσωτερικών ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Ελβετίδα ομόλογο του και την Ελβετική κυβέρνηση για την προθυμία στήριξης και συμφωνήθηκε να προωθηθεί η τάχιστη υλοποίηση της προσφερθείσας βοήθειας.
Στη συνάντηση με τον Γερμανό Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Stephan Mayer, ο κ. Νουρής τόνισε πως οι αυξανόμενες ροές σε συνδυασμό με την αδυναμία επιστροφών ιεραρχούνται ως το σοβαρότερο πρόβλημα στην προσπάθεια μείωσης του αριθμού των παράτυπων μεταναστών.
Ο Γερμανός Υφυπουργός ανάφερε ότι συμμερίζεται τα προβλήματα και τις πιέσεις που η Κύπρος αντιμετωπίζει και σε ένδειξη αλληλεγγύης, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να συνεισφέρει στις επιστροφές μέσω ναυλωμένων πτήσεων από τη Γερμανία, με τελικό προορισμό αριθμό τρίτων χωρών. Ο Υπουργός Εσωτερικών αφού ευχαρίστησε την Γερμανική κυβέρνηση γι΄αυτή την τόσο σημαντική πρωτοβουλία και βοήθεια δήλωσε πως άμεσα θα ενημερωθεί από την Κυπριακή κυβέρνηση ο FRONTEX και η Κυπριακή Αστυνομία ώστε από κοινού να ετοιμαστεί οδικός χάρτης επιστροφών σε συγκεκριμένες χώρες λαμβάνοντας υπόψη ότι μόνο για το 2021 η Υπηρεσία Ασύλου έχει ήδη επιδώσει 6800 απορριπτικές αποφάσεις γεγονός που υποδηλώνει την δυνατότητα για ουσιαστικό αριθμό επιστροφών.
Τέλος, ο Υπουργός Εσωτερικών είχε ξεχωριστές συναντήσεις τόσο με τον Υπουργό Εσωτερικών της προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ κ. Aleš Hojs, όσο και με τον Έλληνα Υπουργό Μετανάστευσης κ. Νότη Μηταράκη με τους οποίους συζήτησε τις προοπτικές του νέου Συμφώνου για το Άσυλο και την μετανάστευση εγείροντας ταυτόχρονα τις θέσεις της δικής μας πλευράς.
17.07.2021