Η συζήτηση στο Συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων ασχολήθηκε με το πρόβλημα στην Ουκρανία και βεβαίως με το θέμα της προστασίας των Ουκρανών προσφύγων, οι οποίοι κατά χιλιάδες διέρχονται τα σύνορα, εισερχόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Θεωρώ σημαντική εξέλιξη το γεγονός ότι για πρώτη φορά η ΕΕ ενεργοποίησε την οδηγία αναφορικά με την προστασία των Ουκρανών που επιλέγουν να εισέλθουν στην Ευρώπη.
Την ίδια ώρα όμως μας απασχόλησε έντονα και το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας του ευρωπαϊκού χώρου αφού είναι καλά γνωστό ότι μέσα στις χιλιάδες των προσφύγων που έχουν διέλθει από τα σύνορα, έχουν παρεισφρήσει και άτομα που δεν θα έπρεπε να είχαν περάσει.
Παρά ταύτα το ανθρωπιστικό θέμα ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μέγιστη προστασία στους Ουκρανούς σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε και να βοηθήσουμε στη λύση του προβλήματος.
Βοήθεια, όμως, θα δώσουμε και στις χώρες που αντιμετωπίζουν σήμερα το μεταναστευτικό βάρος από την Ουκρανία, όπως είναι η Μολδαβία, η Ρουμανία και η Πολωνία βεβαίως, οι οποίες σήμερα σηκώνουν ένα πολύ μεγάλο βάρος. Και η Κύπρος έχει δώσει ξεκάθαρα τη θέση της ότι στο ενδεχόμενο που οι συγκεκριμένες χώρες ζητήσουν βοήθεια μετεγκατάστασης λόγω του μεγάλου αριθμού, αυτή θα πρέπει να είναι κάτω από υποχρεωτική βάση, ώστε να είναι πραγματική αλληλεγγύη, και πραγματική και ουσιαστική βοήθεια, και να μην μείνει σε εθελοντική βάση.
04-03-2022