Η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Άννα Κουκκίδη Προκοπίου, η οποία βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την Σύνοδο του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, προέβη στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου στην ακόλουθη δήλωση προς τα ΜΜΕ:
«Συμμετείχα σήμερα στην Σύνοδο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.
Τα θέματα που απασχόλησαν το σημερινό μέρος της συνάντησης ήταν ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς η έμφαση δόθηκε στην ασφάλεια. Τόσο σε ό,τι αφορά τις απειλές για την ασφάλεια του κάθε Κράτους Μέλους που προέρχεται εκτός συνόρων, αλλά και το πώς μπορούμε να διαφυλάξουμε την ασφάλεια του κάθε πολίτη από εσωτερικούς κινδύνους.
Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, γιατί σήμερα ανακοινώθηκε η λειτουργία του συστήματος SIS, δηλαδή το Σύστημα Πληροφοριών Schengen. Χαιρετίζω ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα είναι σε θέση να έχει πρόσβαση σε αυτό το σύστημα από το τέλος Ιουλίου, μετά από προσπάθειες χρόνων, από όλες τις αρχές της Δημοκρατίας.
Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων θα μάς επιτρέψει να έχουμε πλήρη πρόσβαση σε μια κοινή βάση δεδομένων των υπόλοιπων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα διευκολύνει την συνεργασία των δικών μας Αρχών, είτε πρόκειται για την αστυνομία, τα τελωνεία ή την υπηρεσία μετανάστευσης. Αυτό σημαίνει ότι θα είμαστε σε καλύτερη θέση να εντοπίζουμε και να αποτρέπουμε έγκαιρα κινδύνους στην ασφάλεια των πολιτών μας αφού θα μας επιτρέψει, μεταξύ άλλων, να ανταλλάσσουμε πληροφορίες με άλλα κράτη μέλη για θέματα όπως εκζητούμενα πρόσωπα, παράνομα διαμένοντες στο έδαφος της ΕΕ, για πρόσωπα που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές οργανώσεις αλλά και για ευάλωτα πρόσωπα που διατρέχουν κινδύνους απαγωγής όπως συμβαίνει με ανήλικα παιδιά. Επίσης στο σύστημα αυτό θα μπορούν να καταχωρούνται δακτυλικά αποτυπώματα ή άλλα βιομετρικά στοιχεία υπόπτων για εγκληματικές ενέργειες, ώστε να γίνεται άμεσα δυνατός ο εντοπισμός και σύλληψή τους πριν την είσοδο τους στη χώρα.
Ένα άλλο ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Κύπρο και συζητήσαμε σήμερα, ήταν πώς να διαφυλάξουμε την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ΕΕ, δεδομένων των μεταναστευτικών πιέσεων που αντιμετωπίζουν τα Κράτη Μέλη. Επικεντρωθήκαμε ιδιαίτερα στους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την πολιτική θεωρήσεων εισόδου σε πολίτες τρίτων χωρών, ή και πολίτες συγκεκριμένων χωρών, που να απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης βάσει κριτηρίων, χωρίς όμως αυτό να δημιουργεί είτε μεταναστευτικούς κινδύνους, είτε ρίσκο για την ασφάλεια των Κυπρίων πολιτών.
Σε ό,τι αφορά στην εξωτερική διάσταση της ασφάλειας, συζητήσαμε τις εξωτερικές προκλήσεις που προκύπτουν από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις συνέπειές της στην άμεση περιοχή και τι ακριβώς σημαίνει αυτό για την ασφάλεια της Μολδαβίας, μιας άλλης χώρας που βρίσκεται σε υψηλό ρίσκο κινδύνου».
Το βίντεο της δήλωσης μπορείτε να το βρείτε εδώ.