Ο Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο.
Οι εργασίες του Συμβουλίου ξεκίνησαν με συζήτηση για την έκρυθμη κατάσταση στο Σουδάν. Κατά τη συζήτηση ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε, όπως και όλοι οι ευρωπαίοι εταίροι μας, την ανάγκη για άμεση παύση των εχθροπραξιών. Ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας αυτή την ώρα, πρόσθεσε, αποτελεί ο απεγκλωβισμός των ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων, που βρίσκονται στη χώρα. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη σημασία άμεσης παρέμβασης της ΕΕ ώστε να επιτευχθεί η επιχείρηση απομάκρυνσής τους από την περιοχή. Με αφορμή την κατάσταση στο Σουδάν, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών, θα πρέπει να μελετηθεί σοβαρά και η προοπτική δημιουργίας επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΕ για αυτόνομη παρέμβαση σε τέτοιες περιπτώσεις.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η Ουκρανία, με τους Υπουργούς Εξωτερικών να προβαίνουν σε αξιολόγηση της κατάστασης, καθώς και της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της ΕΕ και των κρατών μελών της προς τη χώρα. Τους Υπουργούς απασχόλησαν, επίσης, θέματα λογοδοσίας, η στήριξη για ανοικοδόμηση της χώρας, η υιοθέτηση ενός νέου πακέτου κυρώσεων και η λήψη μέτρων κατά της παράκαμψης των υφιστάμενων, καθώς και η ειρηνευτική φόρμουλα της Ουκρανίας. Της συζήτησης, προηγήθηκε, μέσω τηλεδιάσκεψης, παρέμβαση του Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών Dmytro Kuleba, ο οποίος ενημέρωσε τους ομολόγους του σχετικά με την κατάσταση επί του εδάφους.
Σε παρέμβασή του, ο Δρ. Κόμπος επανέλαβε την αλληλεγγύη και στήριξη της Κύπρου προς την Κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας, κάνοντας αναφορά και στον αριθμό Ουκρανών προσφύγων που φιλοξενούνται στην Κύπρο. Είναι υψίστης σημασίας για την Κύπρο η στήριξη της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως και των προσπαθειών για διασφάλιση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, υπογράμμισε. Παράλληλα, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου για την εφαρμογή της συμφωνίας για κοινή προμήθεια πυρομαχικών που θα παραδοθούν στην Ουκρανία μέσω ευρωπαϊκών αμυντικών βιομηχανιών.
Αναφερόμενος στις κυρώσεις, ο Δρ. Κόμπος επεσήμανε ότι αποτελούν σημαντικό μέσο στην εργαλειοθήκη της ΕΕ, σημειώνοντας όμως ότι η άρνηση τρίτων χωρών να ευθυγραμμιστούν με αυτές, υπονομεύει τις συλλογικές προσπάθειες. Ειδικότερα, μετέφερε τις ανησυχίες της Κύπρου σε σχέση με την Τουρκία, η οποία αποφεύγοντας να ευθυγραμμιστεί με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ, επιδιώκει να επωφεληθεί από την κατάσταση.
Κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γεωργίας Ilia Darchiashvili, με βασική θεματική την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Πριν την έναρξη του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των '27' με την Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Marija Pejčinović Burić και την Υπουργό Εξωτερικών της Ισλανδίας Thórdís Kolbrún Reykfjörd Gylfadóttir, η χώρα της οποίας προεδρεύει της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κατά την τρέχουσα περίοδο. Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι προετοιμασίες για την 4η Σύνοδο Κορυφής του ΣτΕ που θα πραγματοποιηθεί στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας στις 16 και 17 Μαΐου 2023.
Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο Δρ. Κόμπος είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Γενική Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović Burić. Κατά τη συνάντηση, ο Υπουργός Εξωτερικών αφού επανέλαβε την προσήλωση της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης και τις αξίες που πρεσβεύει, τόνισε την ανάγκη εφαρμογής των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.