Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.
Μετά από μακρές διαβουλεύσεις, τα κράτη μέλη κατέληξαν σε συμφωνία Γενικής Προσέγγισης Συμβουλίου για το Πακέτο ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου, το οποίο αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη διείσδυση των ανανεώσιμων αερίων και των αερίων χαμηλών ανθρακούχων εκπομπών στο ενεργειακό σύστημα, αλλά και να δώσει στα νέα αέρια την ευκαιρία να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της ΕΕ για το 2030 και της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.
Σε παρέμβασή του, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η Κύπρος συμφωνεί με το Πακέτο ανανεώσιμων αερίων, φυσικού αερίου και υδρογόνου αφού αποτελεί πολύ σημαντική νομοθεσία που αναμένεται να βοηθήσει τα κράτη μέλη να εκπληρώσουν τους στόχους που έχουν τεθεί σε επίπεδο ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα. Ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το εν λόγω Πακέτο παρέχει τη δυνατότητα προώθησης διασυνδέσεων υδρογόνου μεταξύ κρατών μελών και τρίτων χωρών μέσω της δημιουργίας περιφερειακών συνεργασιών. Ειδική αναφορά έκανε επίσης στις δυνατότητες της Ανατολικής Μεσογείου για συνεισφορά στη διαφοροποίηση των διαδρόμων και πηγών ενέργειας και κατ’ επέκταση στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Επιπλέον, σημείωσε ότι το Πακέτο λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως ενεργειακά απομονωμένη και αναδυόμενη αγορά.
Οι ‘27’ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για την επέκταση κατά ένα χρόνο του Κανονισμού του Συμβουλίου για συντονισμένα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός ευχαρίστησε τη Σουηδική Προεδρία για την αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων των κρατών μελών κατά την εφαρμογή των μέτρων για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου
Συζήτηση έγινε επίσης για τη νέα πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας η οποία δημοσιοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου. Ο κ. Παπαναστασίουκαλωσόρισε την πρόταση, ενώ παράλληλα επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών απομονωμένων συστημάτων. Ένας σημαντικός στόχος τόνισε, θα πρέπει να είναι η μείωση και σταθεροποίηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών.
Στο Συμβούλιο συζητήθηκαν και άλλα ενεργειακά ζητήματα, όπως η προετοιμασία της ΕΕ ενόψει του επόμενου χειμώνα 2023-2024, η πρόταση της Δανίας για τις επιπτώσεις του Κανονισμού για την αποκατάσταση της φύσης στην παραγωγή και ανάπτυξη ενέργειας, καθώς και η πρόταση της Ελλάδας για την ανάγκη ενός δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ ικανό να διατηρήσει και να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση. Ο Υπουργός χαιρέτησε ιδιαίτερα την πρόταση της Ελλάδας, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις διασυνδέσεις με τρίτες χώρες ως εργαλείο για την μεταφορά ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως αυτές από την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια.
Τέλος, οι Υπουργοί Ενέργειας παρακάθησαν σε γεύμα με τον Υπουργό Ενέργειας της Ουκρανίας κ. German Galushchenko με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας στην Ουκρανία.