Συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας στο Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ
Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Μάριος Παναγίδης συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Ενέργειας της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο.
Τα κράτη μέλη είχαν μακρές διαβουλεύσεις επί της πρότασης Γενικής Προσέγγισης Συμβουλίου για την Αναθεώρηση του Σχεδιασμού της Αγοράς Ηλεκτρισμού της ΕΕ. Η πρόταση αποσκοπεί στην επιτάχυνση διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στη σταδιακή μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων, στην καλύτερη προστασία των καταναλωτών από μελλοντικές αυξήσεις των τιμών και πιθανή χειραγώγηση της αγοράς, καθώς επίσης στο να καταστήσει τη βιομηχανία της ΕΕ πιο ανταγωνιστική. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες μέρες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας επί των τελευταίων πτυχών της πρότασης.
Σε παρέμβασή του ο κ. Παναγίδης δήλωσε ότι η Κύπρος συμφωνεί με τη συμβιβαστική πρόταση της Προεδρίας, ενώ παράλληλα την ευχαρίστησε ιδιαίτερα για τη συμπερίληψη ειδικών προνοιώνπου αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του συστήματος διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου, λόγω του ότι είναι ενεργειακά απομονωμένη. Επίσης, στήριξε τις εισηγήσεις που αφορούν την εφαρμογή ενός ανώτατου ορίου σε έσοδα από υποοριακές τεχνολογίες, μεγαλύτερη ευελιξία στα κράτη μέλη για την ενεργοποίηση σε περίπτωση μιας ενεργειακής κρίσης.
Περαιτέρω, η Κύπρος έθεσε το ζήτημα της κατασκευής και αναμενόμενης λειτουργίας του πυρηνικού σταθμού Akkuyu, στις νότιες ακτές της Τουρκίας. Ο κ. Παναγίδης επiσήμανε ότι ο πυρηνικός σταθμός βρίσκεται σε σεισμογενή περιοχή και σε μικρή απόσταση από την Κύπρο, ενώ υπάρχει απουσία επικοινωνίας για την κατάσταση ασφάλειας σε σχέση με τον πυρηνικό σταθμό, από τις Τουρκικές Αρχές προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Κάλεσε την Επιτροπή να ενθαρρύνει την Τουρκία να ευθυγραμμίσει τη νομοθεσία της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο για την πυρηνική ασφάλεια και να προσχωρήσει άμεσα στις σχετικές διεθνείς συμβάσεις. Επιπλέον, ζήτησε να εφαρμοστεί η διαφάνεια, η ανταλλαγή πληροφόρησης και στενή παρακολούθηση της εφαρμογής των ελέγχων αντοχής και των σχετικών συστάσεων προς την Τουρκία προκειμένου να διασφαλιστεί η πυρηνική ασφάλεια σύμφωνα με τα υψηλότερα διεθνή πρότυπα. Η παρέμβαση της Κύπρου έτυχε ευρείας στήριξης από τα κράτη μέλη. Παράλληλα, η Λιθουανία έθεσε το ζήτημα της έναρξης λειτουργίας της δεύτερης μονάδας πυρηνικού σταθμού στη Λευκορωσία, λαμβάνοντας, επίσης, ευρεία στήριξη από τα κράτη μέλη. Η Επιτροπή διαβεβαίωσε την Κύπρο και τη Λιθουανία ότι αποδίδει την ύψιστη σημασία στα θέματα που αφορούν την πυρηνική ασφάλεια και ότι παρακολουθεί στενά τα ζητήματα που αφορούν τους δυο αυτούς πυρηνικούς σταθμούς.
Το Συμβούλιο απασχόλησαν, επίσης, η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας της ΕΕ στον τομέα της Ενέργειας, η ετοιμότητα της ΕΕ για αντιμετώπιση των ενεργειακών αναγκών του ερχόμενου χειμώνα, ενώ η επερχόμενη Ισπανική Προεδρία παρουσίασε το πρόγραμμα εργασίας της.