Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Αλέξης Βαφεάδης συμμετείχε στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 5 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου, εγκρίθηκε η Γενική Προσέγγιση για την οδηγία όσον αφορά στην έκπτωση από το δικαίωμα της οδήγησης για πολύ σοβαρές οδικές παραβάσεις (υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, τροχαία ατυχήματα με σοβαρές συνέπειες). Η οδηγία αποτελεί μέρος του πακέτου για την Οδική Ασφάλεια που υποστηρίζει τη στρατηγική μηδενικών θανάτων ως το 2050. Ο κ. Βαφεάδης, στην παρέμβασή του, χαιρέτισε την πρόταση Οδηγίας και τόνισε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την Κύπρο. Ζήτησε, δε, όπως υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ των κρατών μελών (ΚΜ) για την εφαρμογή των μέτρων οδικής ασφάλειας.
Eγκρίθηκαν επίσης οι Γενικές Προσεγγίσεις επί του Κανονισμού για την επιβολή των δικαιωμάτων των επιβατών στην Ένωση και επί του Κανονισμού σχετικά με τα δικαιώματα των επιβατών στο πλαίσιο πολυτροπικών ταξιδιών. Οι δύο αυτές αλληλοσυμπληρούμενες προτάσεις, μεταξύ άλλων, ενισχύουν τα δικαιώματα των πλέον ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού. Ο κ. Βαφεάδης υποστήριξε πλήρως τις προσπάθειες για τη συμπλήρωση των υφιστάμενων προτύπων για την προστασία των επιβατών που ταξιδεύουν με όλα τα μέσα συγκοινωνίας. Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι επιβάτες όλων των τρόπων μεταφοράς επωφελούνται από συγκρίσιμο επίπεδο προστασίας. Πρόσθεσε ότι το τελικό κείμενο επιτυγχάνει την αναγκαία ισορροπία μεταξύ της προστασίας των επιβατών και της εφαρμοσιμότητας στην πράξη.
Στον τομέα των αερομεταφορών, οι Υπουργοί υποστήριξαν την επανέναρξη της συζήτησης σχετικά με τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών. Ο κ. Βαφεάδης, στην παρέμβασή του, υποστήριξε την αναθεώρηση του κανονισμού. Τόνισε ότι ο πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου προστασίας των καταναλωτών και η ταυτόχρονη προώθηση ενός τομέα αερομεταφορών που είναι ανθεκτικός, ανταγωνιστικός και ευθυγραμμισμένος με τις ανάγκες των σύγχρονων αεροπορικών ταξιδιών, ο οποίος με τη σειρά του βελτιώνει τη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη την ΕΕ.
Περαιτέρω, στο Συμβούλιο, Βουλγαρία, Τσεχία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία και Σλοβακία παρουσίασαν τη κοινή θέση για μια ανανεωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την αυτοκινητοβιομηχανία, στοχεύοντας στην εξισορρόπηση της ανταγωνιστικότητας και της κλιματικής φιλοδοξίας. Ο κ. Βαφεάδης εξέφρασε την επιθυμία για μια ισορροπημένη προσέγγιση που θα διασφαλίζει την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, προωθώντας την οικονομική ανάπτυξη και παράλληλα προστατεύοντας τις θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την ΕΕ. Ειδικότερα, στήριξε την αναθεώρηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, η οποία θα πρέπει να στοχεύει στα ακόλουθα: α) Ενδυνάμωση της αυτοκινητοβιομηχανίας, β) εφαρμογή της αρχής της τεχνολογικής ουδετερότητας, και γ) συνεργασία με τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου για τη διασφάλιση της ηγετικής θέσης της Ευρώπης στην καθαρή κινητικότητα και τη βιομηχανική καινοτομία.
Τέλος, στο πλαίσιο του Συμβουλίου παρουσιάστηκε κοινό έγγραφο Κύπρου, Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κροατίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας με θέμα: «Έκκληση για δράση, ώστε να διασφαλιστεί η κατάλληλη παρακολούθηση της επέκτασης του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της ΕΕ στις θαλάσσιες μεταφορές.» Ο κ. Βαφεάδης υποστήριξε την ανάγκη όπως η Επιτροπή, σε στενή συνεργασία με τα ΚΜ, αναλάβει άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες για πρόληψη και αντιμετώπιση των συνεπειών από την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας για τα ευρωπαϊκά λιμάνια και την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Βρυξέλλες, 5 Δεκεμβρίου 2024
Το βίντεο της δήλωσης του Υπουργού μπορείτε να το βρείτε εδώ.