Ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, Δρ. Νικόδημος Δαμιανού, συμμετείχε στις εργασίες του Συμβουλίου Τηλεπικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), που πραγματοποιήθηκε στις 6 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Στο πλαίσιο του Συμβουλίου διεξήχθη συζήτηση για την καταλληλόλητα των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας 2030, υπό το φως των πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων. Οι Υπουργοί ενέκριναν επίσης Συμπεράσματα Συμβουλίου σχετικά με τη Λευκή Βίβλο «Διαχείριση των αναγκών της Ευρώπης σε ψηφιακές υποδομές».
O Δρ. Δαμιανού στην παρέμβασή του, ανέφερε ότι εν μέσω ταχύτατων τεχνολογικών εξελίξεων όπως το 6G, η Τεχνητή Νοημοσύνη (TN) και το υπολογιστικό νέφος, απαιτείται αναπροσαρμογή των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας κατά την αξιολόγηση του Προγράμματος το 2026. Τόνισε ότι είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ότι οι νέοι στόχοι είναι ρεαλιστικοί και φιλόδοξοι στη βάση εκτίμησης επιπτώσεων.
Σχετικά με την επιτάχυνση της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών, ο Υφυπουργός ανέδειξε τη σημασία μετατροπής της έρευνας σε εμπορικά διαθέσιμες καινοτομίες, συμμετοχή της βιομηχανίας σε ερευνητικά έργα, καθώς και στην ενίσχυση της συντονισμένης συμμετοχής της Ευρώπης σε διεθνείς οργανισμούς τυποποίησης, ειδικά στους τομείς του 6G και της ΤΝ. Περαιτέρω ο κ. Δρ. Δαμιανού εστίασε στην ανάγκη συνδυασμού των πράσινων καινοτομιών με το ψηφιακό οικοσύστημα, προωθώντας ενεργειακά αποδοτικές λύσεις ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητα σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο.
Ο Υφυπουργός καλωσόρισε επίσης την παρουσίαση της Ελλάδας για την επερχόμενη εθνική στρατηγική της όσον αφορά την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο. Τόνισε ότι είναι συλλογική ευθύνη των κρατών μελών της ΕΕ να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και ενδυναμωτικό ψηφιακό περιβάλλον για τα παιδιά, προωθώντας τη συνεργασία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την αποτελεσματική αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων.
O κ. Υφυπουργός υποστήριξε επίσης την πρόταση της Ολλανδίας για καλύτερη νομοθετική ρύθμιση του ψηφιακού τομέα για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας, οι «27» αντάλλαξαν απόψεις με τον κ. Tomas Lamanauskas, Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Διεθνής Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), σχετικά με την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη συνεργασία ΕΕ-ITU.
Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Δρ. Δαμιανού, είχε ξεχωριστές συναντήσεις με ομολόγους του Πολωνίας και Δανίας για συζήτηση και συντονισμό των προτεραιοτήτων και δράσεων ενόψει του Τρίο Προεδρίας και της Κυπριακής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2026.
Βρυξέλλες, 6 Δεκεμβρίου 2024