Ο Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης κ. Θεοδόσης Α. Τσιόλας, συμμετείχε στις 2 Σεπτεμβρίου 2022 στην άτυπη Σύνοδο Υπουργών αρμόδιων για την Πολιτική Συνοχής στην Πράγα, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Οικονομικών.
Στην έναρξη της Συνόδου, η Τσέχικη Προεδρία τόνισε την αποτελεσματικότητα της Πολιτικής Συνοχής για τις Περιφέρειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας ότι για τις δέκα χώρες που εντάχθηκαν το 2004 (συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου) ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος αυξήθηκε από 59% επί του συνόλου της ΕΕ στο 77% το 2019.
Χαιρετίζοντας τη Σύνοδο, η Ευρωπαία Επίτροπος κα Ελίζα Φερέιρα τόνισε τη σημασία της Πολιτικής Συνοχής στη σύγκλιση των οικονομιών των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και τη στήριξη της στην αντιμετώπιση των συνεπειών των κρίσεων. Υπογράμμισε το γεγονός ότι η Πολιτική Συνοχής πρέπει να αναπτυχθεί και να μετεξελιχθεί έτσι ώστε να βοηθήσει τις οικονομίες να γίνουν πιο ανθεκτικές για να αντιμετωπίσουν καλύτερα μελλοντικές κρίσεις. Προέτρεψε τις χώρες να προχωρήσουν άμεσα με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων, έτσι ώστε η Πολιτική Συνοχής να συνεχίσει να επιδεικνύει έμπρακτα την αποτελεσματικότητα της.
Κατά τη διάρκεια της Συνόδου, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τον προγραμματισμό και την υλοποίηση των Προγραμμάτων της Πολιτικής Συνοχής, αλλά και πρακτικά μέτρα που θα μπορούσαν να υιοθετηθούν στο μέλλον ώστε οι αποφάσεις και ο σχεδιασμός να βελτιωθεί και η Πολιτική Συνοχής να καταστεί πιο ευέλικτη και προσιτή σε πολίτες και επιχειρήσεις. Τονίστηκε η ανάγκη όπως οποιοιδήποτε νέοι χρηματοδοτικοί μηχανισμοί και πρωτοβουλίες δεν δημιουργούν επιπρόσθετο διοικητικό κόστος και επικαλύψεις με υφιστάμενα ταμεία και εργαλεία.
Περαιτέρω, οι Υπουργοί επικρότησαν τη γρήγορη ανταπόκριση της Πολιτικής Συνοχής στην αντιμετώπιση τόσο των συνεπειών της κρίσης της πανδημίας όσο και των συνεπειών της Ρωσικής επιθετικότητας στην Ουκρανία και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους για τον Ουκρανικό λαό.
Στην παρέμβαση του, ο κ. Τσιόλας, επεσήμανε την ανάγκη περαιτέρω απλοποίησης των διαδικασιών, υπογραμμίζοντας ότι σε μια μεταβαλλόμενη οικονομία ο τομέας δημόσιων επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορεί να παραμένει στάσιμος. Κατέθεσε δε την κυπριακή πρόταση για διερεύνηση του ενδεχομένου τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής να αντικατασταθούν από ένα μόνο Ταμείο, προωθώντας με αυτό τον τρόπο ταχύτερο σχεδιασμό, βαθύτερες συνέργειες και αποτελεσματικότερη υλοποίηση έργων.
Τέλος, ο κ. Τσιόλας ανέφερε ότι τον Ιούλιο 2022 η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα στην ΕΕ με εγκεκριμένο Πρόγραμμα «ΘΑλΕΙΑ 2021-2027» ύψους €1.8 δις, για όλα τα Ταμεία της Πολιτικής Συνοχής, κάτι για το οποίο δέχτηκε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Κύπρος πλέον βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης της νέας περιόδου 2021-2027, ενώ αναμένεται η πλήρης απορρόφηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων μέχρι το τέλος του 2023 για την προγραμματική περίοδο 2014-2020.